Мандрівка у часі з Йозефом Рорером

22 листопада у Чернівцях презентують українське видання книги Йозефа Рорера

Про головне

Аліна Лісненко

22 листопада у Чернівцях презентують українське видання книги Йозефа Рорера «Нотатки під час подорожі від турецького кордону через Буковину, вздовж Східної та Західної Галичини, Сілезії та Моравії до Відня»

Книга вийшла у «Видавництві 21» у перекладі Лариси Олексишиної. Видання здійснено за сприяння Чернівецької міської ради в рамках програми підтримки книговидання імені бургомістра Антона Кохановського, а також Представництва Австрійської служби академічного обміну Львова.

Презентація відбудеться у Медіа-центрі «Belle Vue» (вул. Ольги Кобилянської, 2) за участі Лариси Олексишиної – доцента ЧНУ ім. Ю. Федьковича, викладача кафедри германського, загального і порівняльного мовознавства, фахівця з німецько-українського перекладу, Олександра Масана – кандидата історичних наук фахівця з середньовічної історії та історії Буковини, Артема Жука – громадського активіста, підприємця. Початок о 18:00.

Odoo CMS - велика картинка

Йозеф Рорер – статистик і краєзнавець, професор львівського університету. Вперше його книга вийшла 1804 року у Відні. Видання українською мовою досі не було.

Нотатки (власне, листи до друга) Йозефа Рорера – це своєрідний репортаж із минулого, вони описують подорож до Відня від Молдови через Буковину (зосібна й Чернівці) та Галичину, що відбувалася упродовж листопада 1802 – квітня 1803 року. Описи містять цінні об’єктивні ретроспективні дані про життя на Буковині та Галичині на початку ХІХ століття.

Звісно, враховуючи історичні обставини, зрозуміло, що Йозеф Рорер збирає і вивчає інформацію про землі, які на той час відносно недавно належали Австрії. Але не може не вражати у цьому випадку державна політика, яку він представляє, спрямована не на спустошення, руйнування, а на покращення умов життя, праці; у кожному міркуванні – чітке усвідомлення того, що кожна земля держави є складовою не лише її території, а й загального благополуччя. Механізми, які очевидні у «Нотатках…» Йозефа Рорера, залишаються досі актуальними. Це підходи до організації, господарювання, самоорганізації, відповідальності, які і досі можуть слугувати прикладом забезпечення порядку на різних рівнях існування людини – від особистісного, приватного і до державного.

Odoo CMS - велика картинка

Попри специфіку матеріалу книга Йозефе Рорера – аж ніяк не «сухий» і нудний звіт, вона має безперечну художню цінність. Оповідь не просто інформаційно насичена, їй притаманна емоційна складова, виразний стиль, які надають тексту звучання, властивого есеїстичному репортажеві. Читач разом з Йозефом Рорером здійснить справжню і захопливу мандрівку у часі, побачивши його очима села, містечка, міста, луки, ліси, річки, дороги і бездоріжжя, людей, звичаї – якими вони були понад 200 років тому.

Більше про Йозефа Рорера, про його подорож, цінність і роль зафіксованої та висвітленої у книзі інформації, значення її для дослідження історії Буковини та Галичини, про актуальність досвіду правління державою підвладними їй землями, про міфи, які руйнує ця книжка поговоримо під час презентації, на яку запрошуємо істориків, архівістів, краєзнавців, економістів, управлінців, культурологів, етнографів, журналістів, усіх, хто пов’язаний з господарською діяльністю, хто цікавиться історією і культурою та просто любить літературу реального життєвого досвіду.


Схожі публікації