Культура сміття: про перспективи сортування відходів у Чернівцях

Як викидати сміття, щоби зберегти природу та гаманець

Про головне

Оксана Чорна

В Україні щорічно утворюється близько 13 мільйонів тон відходів. Сміттєзвалища займають майже 7% території країни. 90% всього сміття викидають, не сортуючи. І лише 5% відходів переробляють для повторного використання.

Для прикладу, у Європі намагаються запобігати утворенню сміття, готують його до повторного використання, переробляють утилізують, наприклад, для відновлювальної енергії, і лише 3-5% потрапляє на сміттєзвалища. В Україні ж ліквідують 95% відходів.

Odoo CMS - велика картинка

Не чекати дій від органів самоврядування, а сортувати сміття вже сьогодні чернівчан закликає Інспекція з благоустрою. Її начальник Сергій Обшанський проводить освітню програму для формування екологічної культури в місті. У школах він розповідає, як, зберігаючи кошти, зробити Чернівці чистішими.

«У житловому комплексі «Водограй» у Чернівцях встановлені підземні контейнери для різних типів відходів. Але з 13 людей лише 3 викидають сміття правильно. Сортувати сміття в Японії почали ще в 1920-их роках. Це довгий шлях, але ми маємо цьому навчитися».

 Сергій Обшанський, начальник Інспекції з благоустрою міста Чернівці

Odoo CMS - велика картинка

21 лютого на сайті міськради з’явилася інформація про пункти прийому вторинної сировини. У Чернівцях сміття приймають за 14 адресами.

У таких пунктах приймають пластик, папір, метал та скло. Проте не вся сировина годиться для повторного використання. Купуючи продукти та товари, звертайте увагу на маркування. Наприклад, переробити можна пластик № 1, 2, 4 (ПЕТ-пляшки, пляшки з мийних засобів, пакувальну плівку), картон, офісний папір, газети, журнали, все скло, виготовлене в Україні.

Не годиться сміття зі слідами їжі та жиру. Тому, наприклад, пляшку з-під молока спочатку потрібно сполоснути водою.

У пунктах прийому за сміття заплатять невелику суму, проте їхати туди треба самостійно. Набагато зручніше викинути відходи у роздільні баки біля власного будинку. Встановити такі баки в Чернівцях у відповідній петиції і запропонував Сергій Обшанський. Пропозиція набрала необхідну кількість голосів. Це питання винесуть на розгляд міської ради вже 29 березня.

«Щоб забезпечити Чернівці баками для сортування сміття, необхідно приблизно 10 мільйонів гривень. У 2017 році бюджет Чернівців становив 2,3 мільярди гривень, тому ці видатки для міста є цілком реальними».

Сергій Обшанський, начальник Інспекції з благоустрою міста Чернівці

Odoo CMS - велика картинка

Ще одна можливість заробляти на смітті – збудувати сміттєспалювальний завод. Утилізація відходів на такому заводі забезпечуватиме теплом цілий житловий комплекс. Платіжки зменшаться втричі, а це невигідно "облгазам", припускає Сергій Обшанський.

Сортування сміття вимагає рішень на законодавчому рівні. Проте ми вже сьогодні можемо починати змінювати наше місто та боротися за «чисте» майбутнє.

Освітню програму Інспекції з благоустрою міста Чернівці "Сортування сміття та поводження з відходами" дивіться за посиланням.

Підписуйтесь на наш канал у Telegram.

Фото та матеріал Оксани Чорної 

Схожі публікації