"Кожен раз, як виходжу на трасу, відчуваю народження"

Інтерв’ю з автостопером Олександром Ткачинським

Про головне

Аліна Лісненко

Автостопер, музикант, письменник та соціолог Олександр Ткачинський завітав до Чернівців. Журналісти Weche розпитали в мандрівника про тонкощі автостопу. 

Як добирався із Києва до Чернівців? Автостопом?

Для того щоб зекономити час, я сів на електричку до Хмельницького і рано-вранці вийшов на «стоп», щоби подолати останні 150 кілометрів до Чернівців, що було не менш захопливо.

По дорозі довелося відхилитися від маршруту і я побачив кілька румунських сіл, в яких люди живуть не гірше, якщо навіть не краще, ніж у Києві. Ми зайшли у місцеве відділення поліції, там побачили людину, яка приїхала із Києва працювати. Із цієї ситуації зробив висновок, що трудова міграція в Україні не така вже й одностороння.

Розкажи про першу самостійну мандрівку.

Моя перша самостійна подорож була була у 16 років. Наступного дня, коли я отримав паспорт, взяв квиток до Москви без дозволу батьків. Якщо говорити про автостоп, то це сталося три року тому і з тих пір автостоп - це частина мого життя. 

 

Odoo CMS - велика картинка

Які охоплюють відчуття, коли подорожуєш автостопом?

Кожен раз, як виходжу на трасу, відчуваю народження, сюрприз. Ти не знаєш, чого очікувати. І в цьому сенсі, як і в коханні, справжній, хвилюючий і бентежний. Наприклад, коли на трасі зупиняється таксист і ти пропонуєш йому гроші, а він каже: «Ти що, ні! Я інших людей вожу за гроші, а тебе для душі».

А як відрізняти автостоперів на трасі?

Зазвичай це вирішує водій. Якщо він бачить у тобі автостопера, то ти застопив. Якщо він бачить у тобі звичайну людину, то ти платиш за проїзд.

Якщо ти правильно із самого початку позиціонуєш себе як бюджетний мандрівник, студент, в якого по суті немає грошей, то проблем не виникає.

Олександр Ткачинський – поет чи музикант?

Я більше поет, ніж музикант. Музику використовую як засіб аранжувати свої тексти. Тобто, це по суті бардівська музика. Але тим не менше, гітарою я заробляю собі на життя. Тому вона мій ліпший товариш і найкращий побратим.

Odoo CMS - велика картинка

Чи є різниця між подорожами у Європі та Азії?

Якщо ми говоримо про автостоп у країнах Європи, то техніка зводиться до того, що ти або сам підходиш до водіїв на заправках, або стопиш на виїздах на хайвеї. А в Азії та пострадянських країнах немає такого поняття як хайвей. Тому ти можеш стояти і спиняти машини, де тобі заманеться.

Де легше зупинити водіїв?

Зазвичай зупиняються водії там, де ти виглядаєш позитивно і посміхаєшся. Все залежить виключно від харизми. Можна застрягнути під Парижем, а можна з-під Говерли виїхати за 5 секунд.

Odoo CMS - велика картинка

 Чи правда, що Китай – країна можливостей для білих людей?

Китай – це країна широких можливостей, де справді можна втілити у життя всі свої мрії. І перепони у цьому можеш поставити собі тільки ти. Якщо хочеш стати рок-зіркою, ти станеш рок-зіркою. Якщо хочеш стати письменником, ти станеш письменником. Хочеш подорожувати і грати на вулиці, ти можеш подорожувати і збирати 100 доларів за годину. Все у твоїх руках.

Чи є якісь повір`я в автостоперів?

У мене і моїх товаришів є уявлення про те, що якщо ти бажаєш комусь «теплої траси», тобто швидкого «стопу», то він буде жахливим. Тому краще нічого не бажати, а просто посміхнутися.

Джерело фото. 

Схожі публікації