Конституційний суд визнав неконституційним Закон «Про всеукраїнський референдум».

Відповідне рішення ухвалили 26 квітня

Про головне

Аліна Лісненко

Суд визнав неконституційним Закон «Про всеукраїнський референдум»

Рішення ухвалили 26 квітня, повідомляє "Громадське" з посиланням на прес-службу Конституційного суду.

"На підставі встановлення нелегітимності мети закону та невідповідності його положень вимогам Конституції України, КСУ дійшов висновку, що Закон повністю суперечить Основному Закону держави". 

прес-служба КСУ

КСУ звернув увагу на порушення конституційної процедури розгляду й ухвалення Закону, які мали системний характер та істотно вплинули на остаточний результат прийняття Закону. Суд наголосив, що ухвалення актів Верховної Ради на її пленарних засіданнях має здійснюватися виключно шляхом особистого голосування народними депутатами.

КС вважає, що порушення конституційної процедури розгляду й ухвалення закону є достатніми для висновку про істотний вплив порушення на остаточний результат його ухвалення. Проте, зважаючи на мету Закону, КСУ дійшов висновку щодо потреби його перевірки на відповідність Конституції України також із огляду на його зміст.

У рішенні наголошується, що ВР на рівні звичайного закону врегулювала ті відносини, що є предметом регулювання Конституції України. На думку КС, намір законодавця, втілений у законі, а також обрані ним законодавчі засоби не узгоджуються з Конституцією, йдеться у повідомленні.

Ухваливши цей закон, парламент сформував законодавчі механізми безпосереднього здійснення народом влади за межами порядку, передбаченого Конституцією, унаслідок чого було порушено конституційний принцип поділу влади, передає прес-служба.

Крім того, у Рішенні зазначено, що повноваження щодо перевірки на конституційність питань, які виносяться на всеукраїнський референдум, законом покладено на Центральну виборчу комісію. Це положення закону істотно обмежує повноваження Конституційного суду щодо здійснення ним превентивного конституційного контролю, передбаченого Конституцією, що ставить під загрозу права і свободи людини і громадянина, незалежність і територіальну цілісність України.

Джерело фото

Схожі публікації