Холдинг Фірташа оштрафують через завищення цін на продукцію у 2014 і 2015 роках

Антимонопольний комітет України виявив газові махінації Ostchem

Про головне

Оксана Чорна

Підприємства Ostchem штучно завищували собівартість своєї продукції, перепродуючи газ одне одному  

Чотири підприємства холдингової компанії Ostchem – "Азот", "Сєвєродонецьке об’єднання Азот", "Рівнеазот" та "НФ Трейдінг Україна" – порушили Закон України "Про захист економічної конкуренції", встановивши необґрунтовані ціни на основні види азотних добрив та закупку сировини для виробництва.

Про це повідомляє прес-служба Антимонопольного комітету України.  

Під час розслідування з’ясувалося, що підприємства Ostchem штучно завищували собівартість своєї продукції, перепродуючи газ одне одному. Зокрема, у 2015 році "Азот" та "Рівнеазот" здійснювали взаємні поставки газу за цінами, що на 57% перевищували граничний рівень, встановлений НКРЕ.

На підприємства Ostchem збираються накласти штраф у розмірі до 10% доходу від реалізації за 2016 рік.

"За висновками АМКУ, у 2015 році доля групи компаній Ostchem на українському ринку азотних добрив складала 61%. Поступово вона зменшується, з різних причин. Проте існування монополій – велика проблема для розвитку усієї економіки України. Те, що підприємства Ostchem отримали передоплату від аграріїв, але навесні не поставили їм продукцію на суму понад 1,7 млрд гривень – результат нездорової ситуації на ринку". 

Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації

Нагадаємо, Ostchem – холдингова компанія, яка об'єднує групу хімічних підприємств, що виробляють мінеральні добрива, органічні кислоти, діоксид титану, кальциновану соду, рідкий азот та інші хімічні продукти. Ostchem входить до складу фінансово-промислової групи "Group DF" Дмитра Фірташа. Група володіє компаніями і підприємствами в Східній, Центральній Європі та Центральній Азії, включаючи Україну, Естонію, Росію, Швейцарію, Італію.

Джерело фото

Схожі публікації