Історія привидів

Спецпроект про закинуті санаторії на Тернопільщині

Явища

Юлія Драган

Про байдужість столичних та міських керівників до проблем регіонів, корупцію у тендерних фондах, відсутність робочих місць для медичного персоналу санаторних закладів та заборгованість по зарплатні.

 
 

За даними досліджень фахівця у сфері туризму Володимира Федорченка, усього в Україні налічують 79 родовищ мінеральних вод на 109-ти земельних ділянках, на базі яких може розвиватися курортне господарство, однак експлуатується з них лише 8,9%

Odoo CMS - велика картинка

Два родовища лікувальних вод та санаторії у селищі Гусятин, що на Тернопільщині, входили у ці відсотки. Рада міністрів УРСР у 1986 р. визначила його курортом республіканського значення та ухвалила рішення про будівництво нових і розширення наявних санаторно-курортних закладів. За іронією долі, все сталося навпаки – нового нічого не збудували, а санаторії всеукраїнського масштабу «Збруч» та «Медобори» доживали віку і сьогодні є пустками.

Гусятинська вода є корисною для лікування шлунково-кишкових розладів, забирає холестерин із крові, очищує її, тому її використовують під час лікування онкохворих пацієнтів. Крім цього, вода має здатність виводити з організму радіоактивні ізотопи, що дає можливість оздоровлювати потерпілих від наслідків чорнобильської катастрофи. У 1960-их геологи знайшли два родовища артезіанської води:

  • «Новозбручанська» – слабомінералізована вода, з підвищеним вмістом органічних речовин, за фізико-хімічним складом схожа на Трускавецьку «Нафтусю». Глибина родовища – 120 м.

  • Високомінералізована вода типу «Рапа», за фізико-хімічним складом ідентична лікувально-мінеральним водам Моршина та Прибалтійського курорту «Друскіненкай». Глибина залягання – 752 м.

Будучи містом-курортом, розвивалися не лише санаторії, а й малий бізнес, оскільки потік туристів був чималим. 

Odoo CMS - велика картинка

Після переходу на самофінансування керівництву санаторію «Медобори» не вистачило коштів на його утримання, і у 2004 році його зачинили, не виплативши колишнім працівникам заробітну плату. Щодо «Збруча», то підприємству, яким у різний час опікувались Держголовпостач та Кабінет міністрів України, вдалося протриматися довше. З переходом до Державного управління справами Президента України установа з кожним роком втрачала популярність, а в 2011 році загадково програла всі тендери на оздоровлення, які були основним фінансовим ресурсом у «Збручі». Ситуація повторилась – цього разу 170 людей залишилося без роботи та грошей.

Odoo CMS - велика картинка

«Заїжджали багато з Донецької, Луганської, Рівненської області. Навіть приїжджали з Білорусі. Особливо був великий наплив після Чорнобильської аварії. А потім після занепаду, багато працівників звільнилися, не було зарплати, потрошки почали закривати…».  

Олена Закутій, колишня медсестра санаторію «Збруч» 

Odoo CMS - велика картинка

У 2005 році Збруч перейшов до Державного управління справами Президента України. Михайло Думіх, т.в.о. директора з 2011 року розповів, що попит був шалений – доставляли ліжка у номери і одночасно приймалося по 300 людей, хоча розраховано було на 200. Сьогодні зі 170 працівників залишилося 6, котрі отримували зарплатню ще у 2011 році. Зараз санаторій перебуває в процесі фінансово-господарського оздоровлення.

За словами колишнього головного лікаря Євгена Пожарнюка, хоча у 2010 році фінансовий план і перевиконали на 7%, було 1,5 мільйони прибутку, але у 2011 це все одно не допомогло.

«У тендерах перемагали підприємці, які могли дати хабаря. Звичайно, ми тендер програвали».  

Ніна Міцерська, колишня завідувачка кадрами санаторію «Збруч»

Odoo CMS - велика картинка

Колишні працівники визнають, що ДУС виявилося неефективним власником, відтак санаторію потрібне бюджетне фінансування або інвестор. У 2016 представництво ДУСу повідомило, що недобудований у 96-му році лікувальний корпус буде реформовано під реабілітаційний для учасників АТО. Проте за три роки нічого не змінилося. Тим часом санаторій «Збруч» руйнується все більше і перетворюється на свого сусіда – санаторій «Медобори».

Odoo CMS - велика картинка

З 2011 року борги «Збруча» за комунальні платежі і зарплатню сягнули 5,7 мільйонів гривень. З березня 2012 року рахунки заблоковано. Усе рухоме та нерухоме майно санаторію перебуває під арештом, накладеним Відділом примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Тернопільській області.

Тим часом «Медобори» розтрощені, розкрадені та сплюндровані війною за право власності. Жителі Гусятина відвідують інші курортні установи, аби полікуватися власною ж водою, а «Збруч» продає усе майно та перетворюється на чергову спустошену будівлю на Тернопільщині.

Схожі публікації