Ярослав Грицак презентував книгу “Нарис історії України: Формування модерної нації XIX-XX століття”

Книга написана доступною мовою без прикрас та перебільшень

Про головне

Галина Волощук

18 червня в Літературному целанівському центрі український науковець, професор Українського Католицького Університету Ярослав Грицак провів презентацію книги “Нарис історії України: Формування модерної нації XIX-XX століття”

Вперше книгу видали у 1996 році, мета якої була примирити польські, литовські та українські народи.

“Тоді ми, молоді люди, показали, що українська історія – це нормальна історія. Почали будувати українську гідність без надриву і плакання. Я не хотів видавати цю книгу. Пройшло багато часу з того моменту, як я її написав. Ця книга для мене – згадка про мою молодість”. 

Ярослав Грицак, автор книги

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Книга “Нарис історії України: Формування модерної нації XIX-XX століття” для автора є дуже дорогою. Ярослав каже, що ця книга вже ніби не його, адже пройшло 25 років з моменту написання. Це пам’ятка для автора, як він писав та про що думав тоді. 

“Книга написана простою мовою, аби кожен бажаючий міг прочитати її та зрозуміти. Я вважаю, що історія має значення, ми навіть не уявляємо, як вона впливає на нас. Хоч я не люблю нашу історію, тому що це наша хвороба. Але як лікар, який і не має любити хвороби, а лікувати, я допомагаю змінити нашу історію на краще”. 

Ярослав Грицак, автор книги 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Ключова теза книги “історія без брому”. Це відома фраза зі щоденника Винниченка. Він писав, що історія України є настільки тяжкою, трагічною і паскудною, з багатьма поразками та гнобленням, що її неможливо читати без брому. Тому Ярослав вирішив написати історію так, щоби її можна було сприйняти без заспокійливого напою.

Найближчим часом автор планує видати книгу “Україна: коротка та глобальна історія”. Це буде скорочений варіант історії України зі збереженням важливих подій. 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Трансляцію з презентації книги дивіться за посиланням.

Фото Анастасії Бойчук

Схожі публікації