Як у Чернівцях культурну спадщину міста охороняють (ВІДЕО)

В Чернівцях розгорівся скандал із трощенням історичної арки у центрі міста

Про головне

Аліна Лісненко

Нещодавно у соціальній мережі Facebook розпочалось жваве обговорення стосовно розширення вхідних дверей  на вулиці Героїв Майдану, 24, внаслідок чого, було частково зруйновано арку

Odoo CMS - велика картинка

Ми вирішили детально розібратись у цій ситуації.

Варто зазначити, що це історична частина міста. Ще у 2012 році приміщення за вказаною адресою займала компанія "LUXIT". Втім тоді арка не була зруйнована повністю.

Odoo CMS - велика картинка

 Пізніше, у 2015 році, вхід до приміщення мав такий вигляд. 

Odoo CMS - велика картинка

 Вже у 2016 році розпочались ремонтні роботи зі зміною фасаду. 

Odoo CMS - велика картинка

І ось тепер чернівчан обурило руйнування історичної спадщини міста. 

Ми намагались погворити із людьми, які зараз виконують ремонтні роботи у даному приміщенні та дізнатись бодай щось про власників. Втім чоловік у коментарі нам відмовив.

 
 

Художник Тарас Полатайко під час публічного звіту запитав у представників департаменту містобудування та земельних відносин Чернівецької міської ради, хто надавав дозвіл на такі роботи, та отримав таку відповідь:

"Якщо ви хочете почути, що дозвіл дає відділ охорони культурної спадщини, і відправити вас до них, я цього робити не буду. На справді, департамент і відділ охорони культурної спадщини - це колективна відповідальність. Містобудівні умови та обмеження в історичній частині міста надаються тоді, коли замовник звертається у відділ і надає висновок. Відділ охорони культурної спадщини може направити, якщо є сумніви, на громадську консультативну раду. Якщо люди пройшли громадську раду, головний архітектор має право направити такий об'єкт, якщо є сумніви, на розгляд на містобудівну раду". 

Наталія Хілько, головний архітектор Чернівців

Ми ж надіслали інформаційні запити до директора департаменту містобудування та земельних відносин Чернівецької міськради Володимиру Бабчуку, а також начальнику відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міськради Олені Пушковій з проханням пояснити, чи був наданий дозвіл на провдення ремонтних робіт та реконструкції фасаду будівлі за адресою вул. Героїв Майдану, 24, а також попросили показати проектно-кошторисну документацію по даному об'єкту. Відповідь очікуємо згідно із законом протягом 5 робочих днів. 

Втім це не єдиний випадок зміни історичної архітектури будівель у центрі міста Чернівці. 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Із загостренням  теми охорони культурної спадщини Тарас Полатайко зареєстрував петицію щодо перейменування міста Чернівці в Охороно-Спадщинськ. Такий жест він назвав медіа артом для привернення уваги чернівчан до глобальної проблеми нищення архітектурних пам'яток міста:

"Тут вже виникли різнобарвні спроби закрити очі на бідув якій опинилося наше місто. Одна з них - назвати мою петицію "стьобом". Це не стьоб, це крок відчаю щоби звернути увагу на свавілля корумпованих чиновників, мовчання журналістів і безсилля громади зупинити повзучу "рагулізацію" міста. Питання серйозне: чи заслуговуємо ми користуватися назвою міста, яке нам дісталося в спадщину від європейської цивілізації і яке ми паплюжимо як варвари".

Тарас Полатайко, художник

Ми продовжуємо слідкувати за розвитком цієї теми. 

Схожі публікації