Я хотів показати час через простір: це не фіксація часу, а сам час

У Чернівцях відбувся Artist talk з Міхалом Пєтшаком

Про головне

Галина Волощук

11 березня у Steinbarg Gallery & Cafe Міхал Пєтшак розповів про виставку «Об'єкти» в рамках проекту Artist talk

Формат проекту передбачає розкриття особистості митця та детального дослідження виставки. Подію модерував Олександр Сушинський. 

«Мені важко сказати, чому я цим займаюся. Я просто це роблю, бо подобається. Я ніколи не сприймав себе як фотографа, я робив мистецтво».

Міхал Пєтшак, фотограф

Odoo CMS - велика картинка

Автор не сприймає себе як фотографа через те, що не хоче тримати себе в рамках. Він пояснює, що не обмежує себе у ресурсах. Якщо він не може передати ідею фотографією, то візьме до рук пензля, олівець, або створить із фото анімацію. 

«Протягом року я фотографував район у Вроцлаві, а потім зібрав ці фото, і створив анімацію. Тут я об'єднав простір та час. І що найголовніше: анімація змогла об'єднати ці точки в одне ціле. Лише пів року тому, я помітив, що на даху зафіксував чоловіка, який ремонтує телевізійну антену. А якби я зробив одне фото, то цього би не було». 

Міхал Пєтшак, фотограф

Odoo CMS - велика картинка

Анімацію під час виставки транслювали на стіну. Могло здаватися, що це відео, але насправді це накладені фото. Їх було більше тисячі, і зроблені вони у різний час. В анімації повторюється рух машин, людей, зміна пори року та перехід дня і ночі. Але єдине, що залишається незмінним – будинок. Так Міхаель показав простір та час в одному місці. 

«Фото ніколи не об'єктивне. Ніколи не було і не буде. Наприклад, зараз я можу сфотографувати одну дівчину, і ви подумаєте що більше ніхто не прийшов. А можу сфотографувати вас усіх, і тоді про мене скажуть: «О, який художник. До нього прийшло стільки людей!» Фото – це думка художника, його бачення дійсності».

Міхал Пєтшак, фотограф

Odoo CMS - велика картинка

Міхал вважає, що порівняння фотографа з живописцем є хибним. Адже фото фіксується на одній точці. Тому фото – це документалістика. Фото не передає абстрактні речі, а фіксується на чомусь конкретному. Коли картина має кілька деталей. 

«З фотоапаратом є одна проблема – він є у всіх. Навіть я, коли починав фотографувати, думав, що якщо маю фотоапарат, то вже фотограф. Але з часом я зрозумів, що фотографом мене робить ідея та розуміння як і навіщо мені її втілювати. Зараз я можу рік не брати до рук фотоапарат, бо весь цей час буду думати про те, що саме хочу сфотографувати».

Міхал Пєтшак, фотограф

Odoo CMS - велика картинка

Виставка «Об'єкти» складається з різних циклів. Один із них – «кордони». Найкраще пояснює назву картина, яка складається з багатьох маленьких картин. Хоча кожна з них зроблена в різних місцях та в різний час, але разом вони складаються в єдине ціле. Разом, чи окремо – інформативність не втрачається. Саме таке поєднання показує, що можна побачити, коли переходиш кордон. 

«Я хотів зібрати різні точки разом. Показати час через простір. Це не фіксація часу, а сам час».

Міхал Пєтшак, фотограф

Трансляцію події дивіться на сторінці Weche у Facebook.

Фото Анастасії Бойчук

Схожі публікації