«Грінпіс» зажадав розслідувати викид радіоактивних речовин на Уралі

ВО «Маяк» категорично заперечує причетність до можливого забруднення атмосфери ізотопом рутеній-106

Про головне

Ярина Боринець

«Грінпіс» звернувся до російських відомств з вимогою розслідувати можливе подію, результатом якої стало потрапляння в атмосферу радіоактивного ізотопу рутеній-106

За версією організації, мова може йти про аварію на російсьому виробничому об'єднанні «Маяк» у Челябінській області, повідомляється на сайті "Грінпіс".

У своєму зверненні до «Росатом» і в прокуратуру «Грінпіс» цитує дані Росгідромету. У черговому зведенні відомство вказало, що в кінці вересня було зафіксовано «екстремально високе забруднення» повітря частками рутенію-106 на уральських станціях моніторингу. На станції в селі Аргаяш - в 30 кілометрах на південний схід від «Маяка» - перевищення в порівнянні з попереднім місяцем склало 986 ​​разів.

Викид рутенію-106, як повідомили в «Грінпіс», може бути пов'язаний з заскловуванням радіоактивних відходів.

На початку жовтня 2017 року Європейські моніторингові станції зафіксували перевищення вмісту рутенію-106 в повітрі. З урахуванням погодних умов був зроблений висновок, що хмара з радіоактивними ізотопами могла прийти з Уралу. Небезпеки для навколишнього середовища і людей ізотоп у виявлених кількостях не представляє.

«Росатом» у відповідь на утвердження європейських колег заявив, що обстановка в районі російських ядерних об'єктів нормальна.

На комбінаті «Маяк» в 1957 році відбулася перша в СРСР техногенна радіаційна аварія. Там вибухнула ємність з радіоактивними відходами. Під час вибуху ніхто не загинув, але тисячі людей були переселені з небезпечної зони.

Джерело фото

Схожі публікації