Децентралізація в дії

У Глибоцькій об’єднаній територіальній громаді підбили річні підсумки

Про головне

Максим Козменко

Глибоцька територіальна громада - одна з перших громад, які вирішили підтримати процес децентралізації в Україні та на собі відчути його переваги й недоліки.

 
 

Більше року громада об’єднує три села, а саме Глибоку, Михайлівку та Червону Діброву. На потреби територіальної громади держава виділила 1 млн. 740 тисяч гривень субвенції. Сума незначна, однак і цих грошей для районного центру і двох сіл із населенням до тисячі людей достатньо. Значну частину державних грошей виділили на дороги.

Odoo CMS - велика картинка

Село Червона Діброва

«Так, у Червоній Діброві немає навіть метра асфальтованої дороги. Це велика проблема, над якою ми працюємо. Якщо зможемо виділити гроші в майбутньому, тому що місцевість історично й культурно приваблива для залучення туризму, це буде реальний шанс для розвитку».

Василь Зеленівський, керуючий справами Глибоцької селищної ради

За рік Глибоцька територіальна громада зробила значний крок у розвитку сільської інфраструктури. Ремонт у дитячих садках, школах, фельдшерсько-акушерському пункті, Центрі первинної медико-санітарної допомоги, громадських приймальнях, облаштування залізно-дорожніх та автобусних зупинок, освітлення вулиць, налагодження вивозу сміття – це те, що залишалося поза увагою місцевих керівників роками, аж дотепер.

Odoo CMS - велика картинка

Село Червона Діброва

Odoo CMS - велика картинка

Навчально-виховний комплекс у селі Михайлівка

«Ми також провели соціальний маршрут до Глибоки, безкоштовним проїздом у якому можуть скористатися діти, вчителі, пенсіонери, інваліди та учасники бойових дій. Ми хочемо зробити з Червоної Діброви рекреаційну зону, тому докладаємо зусиль до створення різних туристичних маршрутів. Загалом, якщо взяти за останні двадцять років, зробили дуже багато. Це означає, що об’єднана територіальна громада є спроможною громадою і здатна розвиватися за рахунок свого внутрішнього бюджету».

Володимир Чоботар, староста Червоної Діброви

Однією з ключових проблем, за визначенням Василя Зеленівського, є прогалина в законі про дооб’єднання нових сіл до вже існуючої територіальної громади. Сусідні з Глибокою села хочуть приєднатися, але за положенням вже пізно.

Odoo CMS - велика картинка

Глибоцький Центр первинної медико-санітарної допомоги 

У майбутньому посадовці Глибоцької ОТГ хочуть реалізовувати окрім поточних ремонтних робіт і масштабні проекти. Зокрема, це створення промислового кооперативу, який виготовляв би молочні вироби.

 «У планах – запустити сільськогосподарський кооператив, бо в двох селах ще збереглося велике поголів’я корів. Але це буде довгостроковий проект». 

Василь Зеленівський, керуючий справами Глибоцької селищної ради

Наразі Глибоцька територіальна громада розпочала тривалий процес реабілітації сіл, які дотепер жили у пострадянському просторі.

Матеріал Максима Козменка. 

Odoo CMS - велика картинка

Схожі публікації