Державний секретар Ватикану зустрінеться з Путіним

Це буде перший такий візит з часу анексії Криму Росією

Про головне

Оксана Чорна

Для Ватикану зв’язки з Москвою є нагодою відновити сильнішу присутність у Росії

20 серпня державний секретар Ватикану кардинал Пєтро Паролін відвідає Москву, де зустрінеться з президентом РФ Володимиром Путіним і патріархом Кирилом, главою Російської православної церкви.

Про це повідомляє Голос Америки з посиланням на Politico.

Це буде перший такий візит з часу анексії Криму Росією у 2014 році. Кілька місяців після цього Путін відвідав папу у Ватикані. Зустріч тривала приблизно 50 хвилин, що не перешкодило їх черговій зустрічі наступного року. Спостерігачі звернули увагу на те, що зустріч з президентом США Трампом тривала всього 29 хвилин. Для росіян ці відносини – як пише Politico – це нагода представити себе як оплот моралі і традиційних християнських цінностей.

Для Римо-католицької церкви зв’язки з Москвою є нагодою відновити сильнішу присутність у країні після століття комуністичної диктатури і примусового атеїзму. Хоча в російській конститції говориться про свободу релігії, російський уряд насамперед підтримує Православну церкву. Проте деякі засоби масової інформації роблять здогади, що візит Пароліна може підготували перший візит папи Франциска до Росії.

Росію з Ватиканом зближує питання Сирії. Сирійські християни вважають, що режим президента Башара аль-Асада захищає їх від ісламського фундаменталізму. Як каже ватиканський експерт Матео Мацуззі, близькосхідні християни опинилися перед лицем загрози, тому Ватикан високо оцінює російську присутність у Сирії.

Питання, яке може спричинити напруження між Ватиканом і Росією, – агресія Москви проти України, за нерішучість щодо якої критикують Франциска.

Франциск назвав конфлікт "братовбивчою війною", звинувачуючи у відповідальності обидві сторони, що розгнівало українських греко-католиків.

Джерело фото

Схожі публікації