День молоді у Чернівцях: струнний концерт та незвична локація

Про дводенну програму, особливості організації та фінансування Дня молоді

Про головне

Юлія Панаетова

29-30 червня на Пруті відбулося святкування Дня молоді у Чернівцях

Незвичним цього року стала не лише локація, а й дводенна програма. Розпочався перший день святкування Дня молоді на Пруті з йоги, турніру з брейкінгу та вечірки. А продовжив свято сольний концерт струнного квартету Czernowitzer, до складу якого входять Павло Лесюк (скрипка), Єлизавета Галицька (скрипка), Євген Колобаєв (альт) та Зося Фуга (віолончель).

«Квартет Czernowitzer є одним із найкращих в нашому місті. Формація Dzestra раніше не співпрацювала з цими музикантами. Ми зв’язалися з ними і вони погодилися зіграти сольний концерт на Дні молоді».

Нікіта Москалюк, волонтер

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

На концерті звучала популярна класика українських та зарубіжних композиторів.

«Я почула багато знайомих пісень із фільмів. Було приємно слухати. Біля Прута атмосфера природи поєднується з живою музикою. Хоча погода трохи зіпсувалася, проте біля Маяка є можливість убезпечити техніку від дощу. У Чернівцях небагато таких локацій, де можна організовувати культурні події. Тут багато простору, красиві краєвиди а класична музика пасує до цих пейзажів». 

Оксана Кравцова, відвідувачка

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Дводенна програма на Маяку включає кінопокази, вечірки, майстер-класи та концерти. Слоган цьогорічної програми – «Молодь –  для молоді».  

«Прийшов той час, коли нам не хочеться вгадувати що цікаво молоді. Тому ми вирішили їм самим доручити організацію свята для себе. Тільки молодь сама знає чого хоче і що любить. Тому ми обрали слоган «Молодь – для молоді», тобто беріть і робіть самі. Ми залучили молодіжні громадські організації, їхні ідеї, концепції. Разом ми все обговорили і вирішили зробити свято не на один, а на два дні».

Ірина Миронова, головна спеціалістка Управління культури Чернівецької міської ради

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Усі заходи на Маяку організувала мистецька формація Dzestra та Управління культури Чернівецької міської ради. 

«Зазвичай, різні департаменти міської ради організовують свята у місті. Цього року всі заходи організовувала наша організація Dzestra за сприянням міської ради. Для департаменту культури було важливо залучити молодіжні організації, щоби зрозуміти, що саме цікаво молоді. Так вони можуть актуалізувати свої програми».

Жан Побе, координатор мистецької формації Dzestra

Odoo CMS - велика картинка

Дні молоді попередніх років проводив відділ у справах сім’ї та молоді Чернівецької міської ради. Управління культури до проведення заходів цього року долучилося вперше. Змінилося й місце проведення.

«Локація завжди була на Соборній площі, там організовували традиційні заходи. Більшість із них були спортивними. Цього року відділ культури міської ради вирішив зробити щось нове. Тому ми змінили локацію і провели День молоді біля Маяка на Пруті. Тут особлива атмосфера природи. Також у програмі стало більше культурних заходів». 

Ірина Миронова, головна спеціалістка Управління культури Чернівецької міської ради 

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Невипадково новою локацією для проведення Дня молоді став Маяк на Пруті, адже цей проект громадського простору став абсолютним переможцем конкурсу історій успіху програми Active Citizens Ukraine від British Council Ukraine, де виграв фінансування у 30 тисяч гривень.

«Конкурс історій успіху за програмою «Активні громадяни» проводили на честь п’ятиріччя програми в Україні. Оскільки ми отримали фінансування п’ять років тому для проекту «Прут заново», ми подали заявку на конкурс «Історії успіху» і перемогли».

Жан Побе, координатор мистецької формації Dzestra

Жан зізнається, під час організації Дня молоді не обійшлося й без труднощів. 

«Це експериментальна локація. Я не знаю, хто приходить на міські свята, організовані на площах. Хіба випадкові перехожі. Зараз тут присутня наша аудиторія. Ми працюємо, щоб її розширити, залучивши нових партнерів. У залежності від формату події людей може бути більше або менше. На сьогоднішньому концерті було приблизно 100 відвідувачів, як ми і очікували. А на вечірці буде ще більше».

Жан Побе, координатор мистецької формації Dzestra

Odoo CMS - велика картинка

Частину коштів на проведення Дня молоді в Чернівцях виділила міська рада. Також до фінансової підтримки долучилась формація Dzestra та спонсори. 

«Управління культури профінансувало озвучку, оренду інструментів та інші підготовчі моменти. Кінотеатр «Чернівці» та мотузковий парк підтримали захід подарунками. Зараз точна сума, яку ми витратили на організацію, уточнюється. Багато рахунків оплачується після проведення заходів. У подальшому всі витрати будуть опубліковані на сайті «Edata». 

Ірина Миронова, головна спеціалістка управління культури Чернівецької міської ради 

Кожен міг стати волонтером і допомогти організувати День молоді. Для цього потрібно було заповнити заявку на Facebook сторінці формації Dzestra. 

«У нас зібралася дуже класна команда. Це люди, які самі організовують подібні заходи. Вони вже мають досвід у цьому і на Дні молоді допомагають волонтерством». 

Нікіта Москалюк, волонтер

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Спочатку програма заходів планувалася тільки на 29 червня. Втім кількість подій виявилася надто великою, тому частину з них організатори перенесли на наступний день. 

«Вперше ми проводимо День молоді не один, а два дні. Це поки новий для нас челендж. Ми організували різнопланові події, щоби залучити більше аудиторії. Сподіваюся, що таким чином ми скоро будемо організовувати більше фестивалів у місті».

Жан Побе, координатор мистецької формації Dzestra

Другий день Дня молоді, 30 червня, продовжився майстер-класом з алтима-фрізбі, турніром з настільного тенісу, кінопоказом, вечіркою та Stand-up шоу від членів Федерації Стендапу Буковини.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Повний фотозвіт із Дня молоді дивіться за посиланням.

Фото Ігоря Волощука

Схожі публікації