Чернівчанам прочитали лекцію "Що таке фейк"

Подія відбулася в рамках проекту "F A K E L O G Y"

Про головне

Галина Волощук

3 листопада у Галереї на Штейнбарга у Чернівцях читали лекцію "Що таке фейк"

«ФЕЙКОЛОГІЯ» – колективний проект 15 художників з України та Німеччини, який полягає в дослідженні недостовірної інформації в медіа-просторі.

Дослідники вважають, що проблема гібридних фейкових структур існує з декількох причин.

"Фейк існує напевно від тоді, як зародилось людство. Тоді почали називати речі правдою та неправдою. Сьогодні реальність не підтверджується шляхом розмежування істини/не істини, що вводить людей в оману. Через це вони сприймають усю інформацію за чисту монету. Також, коли ви бачите фейк, за ним ховається неповноцінна реальність. За допомогою вигадки винуватець заповнює цю недостатність". 

Олександр Сушинський, лектор

Odoo CMS - велика картинка

Успіх фейку залежить від швидкого розповсюдження інформації. Якщо раніше, в час середньовіччя, люди вірили одній людині, яка користувалася своїм авторитетом, то сьогодні це став медіа-простір. Вміння розрізняти, де є істина, залежить від бажання людей.

"Фейк є наслідком ситуації меланхолії, зневіри у майбутнє, якого поки немає. І чи не єдиною метою в цьому трилері сучасності є не стільки утворення чогось "нового", скільки пояснення стану речей". 

Олександр Сушинський, лектор

Мета "ФЕЙКОЛОГІЇ" – фіксація впливу фейків та механізмів їх створення, які впливають сьогодні на реальність. Дослідники шукають альтернативні моделі прояснення ситуації. Фейками можуть бути гібридні війни, фейк-твіти, акаунти, фальс-відео терактів. Їх приклади продемонстрував на лекції Олександр Сушинський.   

Трансляцію події можна переглянути за посиланням.

Odoo CMS - велика картинка

 Фото Галини Волощук

Схожі публікації