Буковина посідає передостаннє місто у рейтингу розвитку альтернативної енергетики

У Чернівцях відбувся круглий стіл на тему енергоефективності

Про головне

Ірина Бурдюг

20 червня представники «Інституту регіонального розвитку», Чернівецької ОДА і громадськості обговорили стан та напрямки реформування енергоефективності

Чернівецька область перемогла у конкурсному відборі регіонів для реалізації проекту «Контроль громадськості за реформування енергетичного сектору на регіональному рівні в контексті угоди про асоціацію між Україною та ЄС». Експерти «Інституту регіонального розвитку» спільно з «Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій» та «Європейською правдою» проаналізували стан справ у сфері енергоефективності в Чернівецькій області. За рейтингом розвитку альтернативної енергетики, проведеного серед п’яти західних областей, Чернівецька посідає передостаннє місце.

«Проблемами Чернівецької області є зношеність енергоустановок, недостатнє використання потенціалу відновлювальної енергетики, зокрема біоенергетики, сонячної енергії». 

Орест Микита, координатор проектів «Інституту регіонального розвитку»

Odoo CMS - велика картинка

Окрім експертів на заході виступили представники міських громадських організацій. Віце-президент «Буковинського центру економічної освіти та бізнесу» Ігор Кузьмук надав результати опитування чернівчан на тему енергоефективності.

«Для простої людини енергоефективність – це менші витрати на комуналку. 79% опитаних вважають своє споживання не енергоефективним». 

Ігор Кузьмук, віце-президент «Буковинського центру економічної освіти та бізнесу»

Odoo CMS - велика картинка

Про альтернативну енергетику розповів експерт громадської організації «Альтернатива є» Віктор Гищук. Представник компанії «БукНаноТех» Ігор Мосін поділився досвідом автоматизації та прозорості фінансування в галузі енергоефективності, зокрема все, що стосується міського транспорту. Комерційний директор компанії «Гекон» Кирил Кирилов пояснив присутнім, що таке аудит, його види та наочно представив інструменти, за допомогою який фахівці проводять аудит будівель. Про утеплення вікон і дверей, особливості монтажу, теплоізоляцію розповів приватний підприємець Ігор Білівський.

Також експерти «Інституту регіонального розвитку» надали свої рекомендації щодо реформування енергетичного сектора Чернівецької області, серед яких: вдосконалення системи витрат бюджету на енергоефективність, розробка програми енергозбереження в бюджетній сфері і житлово-комунальному господарстві, проведення інформаційних кампаній серед населення.

Представники влади погодилися з потребою вирішення проблеми енергоефективності в місті та області.

«Чернівецька обласна рада зацікавлена і бере участь в реалізації плану розвитку енергозбереження».

Яросла Цуркан, начальник відділу адміністративно-територіальної реформи та децентралізації Чернівецької ОДА

Odoo CMS - велика картинка

Трансляцію події можна переглянути за посиланням.

Фото Ірини Бурдюг

Схожі публікації