Близько мільйона південно-суданських біженців шукають притулку в Уганді

Сотні сімей мігрантів щоденно переходять кордон, тікаючи від громадянської війни

Про головне

Оксана Чорна

Конфлікт між президентом та колишнім віце-президентом у Південному Судані призвів до смертей десятків тисяч людей і змусив 12 мільйонів людей покинути власні будинки  

За даними ООН, в Уганді кількість біженців з Південного Судану станом на 17 серпня перевищила 1 мільйон.

Про це повідомляє Reuters.

Конфлікт у Південному Судані спричинив найбільшу у світі кризу біженців в Африці після геноциду в Руанді 1994 року. ООН можуть забезпечити їжею та притулком лише невелику частину вимушених мігрантів.

Проте натовпи втікачів продовжують переходити через дерев'яні мости біля північно-західного прикордонного міста Уганди Бусіа. Жінки та діти становлять понад 85 відсотків прибулих.

Багатий на нафту Південний Судан здобув незалежність у  2011 році, ставши наймолодшою державою світу. Проте вже незабаром у країні спалахнула громадянська війна на тлі корупції та етнічних розбіжностей.

Конфлікт між президентом Сальвою Кір та колишнім віце-президентом Ріеком Мачара з кінця 2013 року призвів до смертей десятків тисяч людей і змусив майже третину населення – 12 мільйонів – покинути власні будинки.

Кількість біженців з Південного Судану в Уганду зменшилася минулого року під час кількамісячної мирної угоди, ініційованої Заходом. Проте вже цього року конфлікт загострився ще більше через протистояння поліції та голод.

Точна кількість жертв невідома. Проте в серпневому звіті Південно-Суданської обсерваторії зазначено, що в період з травня по липень внаслідок насильства в Південному Судані загинули 987 мирних жителів. Більшість з них вбито внаслідок атак урядових сил.

За даними ООН, бойовики спалюють родини всередині їх будинків, ґвалтують, викрадають хлопчиків для військової служби, грабують тих, хто мігрує з країни.

Міжнародні миротворчі зусилля для деескалації конфлікту призупинені. Сполучені Штати, які грають ключову роль у переговорах між ворожими силами, ще не призначили найвищого чиновника, що працюватиме над проблемою.

Джерело фото

Схожі публікації