Байден розмовляв з Януковичем за день до його втечі

Байден порадив Януковичу не очікувати, що "російські друзі врятують його від цієї катастрофи"

Про головне

Аліна Лісненко

Колишній віце-президент США Джо Байден розмовляв з екс-президентом України Віктором Януковичем за день до того, як той втік з України

Про це Байден розповів у мемуарах "Обіцяй мені, тато". Книгу політик присвятив своєму старшому синові Бо, який помер від раку мозку у 46 років, повідомляє УНІАН.

Видання "Страна" переклало епізод, у якому Байден пише про події в Україні.

"Я зробив останній з багатьох термінових дзвінків Януковичу в кінці лютого 2014 року, коли його снайпери вбивали українських громадян десятками і у нас були достовірні відомості про те, що він готує ще більш жорсткий розгін. Я кілька місяців звертав його увагу на те, що він повинен проявляти стриманість у стосунках зі своїми громадянами, але в ту ніч, через три місяці після початку протестів, я сказав йому, що все скінчено. Настав час відкликати своїх бойовиків, і він пішов. Я нагадав йому, що його єдиними реальними прихильниками були політичні покровителі і маніпулятори в Кремлі і що йому не варто очікувати, що російські друзі врятують його від цієї катастрофи. Я зазначив, що Янукович втратив довіру українського народу і що історія жорстоко покарає його, якщо він буде продовжувати вбивати людей. Принижений, Янукович втік із України на наступний день".

уривок з книги Байдена

Джерело фото

Схожі публікації