1400 доларів на людину щороку – Хорватські витрати на охорону здоров’я

Буковинські медики переймали досвід страхової медицини у Хорватії

Про головне

Diana

Про страхові внески третини населення Хорватії та інститут громадського здоров’я розповіли буковинські посадовці на прес-конференції.

За словами Оксани Андрієць, директора департаменту охорони здоров'я Чернівецької ОДА, основою охорони здоров’я Хорватії є саме система обов’язкового медичного страхування. Адже Хорватія за кількістю населення в декілька разів менша за Україну, 4,2 мільйони населення. Одна третя населення є членами страхової каси та є платниками 15% від коштовності медичної страховки. Решту населення забезпечують саме з єдиного джерела. В країні працює одна державна страхова компанія, тобто все населення охоплене послугами страхової медицини.

Хорватія розвивала свою страхову медицину ще з 1990-их. З початку 2000-их років витрати на медичну страховку зростали.

«Витрати на охорону здоров’я у Хорватії складають близько 1400 доларів на одну людину щорічно».

Оксана Андрієць, директор департаменту охорони здоров'я ОДА

Текстовий та графічний блок Odoo

Також у балканській країні функціонує інститут громадського здоров’я. Як наголосила посадовець, в Україні така гілка охорони здоров’я тільки створюється. Ліжковий фонд у Хорватії складає з розрахунку 50 ліжок на 10 тисяч населення.

«Приємною особливістю є значний розвиток саме електронного документообігу. Кожен громадянин має свою електронну картку. Коли він звертається до лікаря, через цю картку лікар одразу бачить на моніторі всю історію пацієнта, включно з переліком медикаментів, які попередніми роками призначалися і виписувалися пацієнту».

Оксана Андрієць, директор департаменту охорони здоров'я ОДА

Запровадження електронного обліку пацієнтів та оформлення рецептів через електронну систему значно полегшує роботу лікарів. Особливо, якщо людина потребує медичної допомоги в іншому місті.

Фото Максима Козменка.

Схожі публікації