Що змусило людей вийти на вулиці Гамбурга під час саміту Великої двадцятки (ВІДЕО)

G20 - "Welcome to hell"

Події

Лілія Рідна

У німецькому місті Гамбург відбувся саміт, який залишив більше запитань ніж відповідей

Що змусило людей вийти на вулиці? Чому місцеві підприємці влаштували офіційний вихідний у той час, коли всі мали б працювати? Які гасла лунали три дні німецькими вулицями? Журналістка Weche Лілія Рідна підготувала детальний огляд з місця подій у Гамбурзі.

 
 

6 липня

Переддень з’їзду всіх 19-ох політиків у другу столицю Німеччини – Гамбург. Саме сьогодні, коли поліція приїхала з різних міст країни і проходила протягом тижня спеціальні курси по вивченню місцевості, жителі міста вже випробовували її терпіння. На вулицях можна було зустріти перші угрупування, які на початку й не були схожими на мітинг чи свого роду протест. Ні, це було щось на кшталт кільканадцятьох людей, котрі вирішили розповісти, або ж нагадати, всім до єдиного жителя про те, що завтра у цьому місті буде багато політиків, серед котрих і Дональд Трамп. Перші гасла були саме проти його приїзду. Німці аргументували це тим, що його політика та манера поведінки не відповідає солідарності і єдності світу, до якого прагне Євросоюз:

«Ми хочемо покращити силу права, а не збільшити право сили».

Та з кожною годиною і з настанням вечора людей ставало все більше і більше. Люди групувалися проти системи, яка організовує цей саміт, адже «завдяки» йому пів міста буде на 3 дні заблоковано. І вони мають рацію, до центру міста найлегше дістатися на громадському транспорті, та й той також надає обмеженні послуги. І це все вже сьогодні, коли політики ще не прибули на місце зустрічі. А що ж буде завтра?

Близько дев’ятої вечора кількість мітингуючих перевищила 25 тисяч. Ця маса людей прагнула лише одного – порушити звичну для міста тишу і завадити проведенню саміту. Як і в будь-якій ситуації, серед «чорних ворон знайдеться і біла». Тут також знайшлися молодики, або ж і навіть діти, які вирішили «взяти ситуацію у власні руки». Вони використовували вогненебезпечні предмети, «коктейлі молотова» та іншу зброю, яка дезорієнтовувала поліцію і змушувала масу рухатися «за течією». Слід зазначити, що німецькі правозахисники мають сталеві нерви, бо коли тобі говорять, що ти зрадник і мусиш «взяти до уваги права людини», то найвитривалішому терпінню прийде кінець. А ось і він – вода ллється на людей. Напір сильний, вистояти не може ніхто. Людей меншає.

Odoo CMS - велика картинка

7 липня

Ще вчора у соціальних мережах розпочалася пропаганда мітингу. Засновники «тем» не показували своїх імен. Але це ж секундна справа, що можна приховати від молоді у 21 столітті? Так і є – аж нічого!

Телеканали транслюють приліт всіх політиків. Один за одним потискають руки і мило посміхаються. Вони майже не розмовляють, бо не розуміють один одного.

З 10 години молодь збирається. Хтось переодягається, хтось розмальовує обличчя, а хтось взяв із собою музичні інструменти. У центрі не так багато людей, як поліції. Хоч у цьому є й переваги. По-перше, більшість підприємств влаштували вимушений вихідний. По-друге, по всіх вулицях, без різниці у якому напрямку, можна їздити велосипедами, бо машин нема – лише звук сирени.

Крок вправо, крок вліво, а за тобою «поліцай». Ще не лунають гасла, ні. Лунає музика під котру малюються прапори та плакати. Цікаво спостерігати, як люди підбирають слова.

Було б дивно, якби ніхто не вирішив на такій справі заробити грошей: хтось бігає з мішком у руках і збирає пляшки. Смішно?

Через три години мітинг сильнішає і починає рухатися у бік тих будівель, куди один за одним приїздять дорогі авто. Починають виділятися кілька людей: крик у гучномовці, сленги з погрозами. І хлопці у чорному. Ні, у них не траур, вони приховують лице та очі від світу. Ніби сліпі кроти, без власної думки, вони «пруть» у ті куточки міста, де ще немає поліції.

«Schnell, schneller!»

Все відбувається дуже швидко. З основної маси людей відділяються кілька десятків і біжать кудись поміж дерев. Саме в цей момент чути перші вибухи. Дим і постріли поліцейських, які ледь встигають передбачити напрям неконтрольованого руху. Серед різнокольорового люду видніється біла пляма – це три медики, які рухаються тримаючись за руки. Комусь стало погано, потрібна перша допомога.

Згодом із потужного руху залишилися кілька сотень людей, які виглядали розгублено. Хтось п’яний, хтось шукає води. Та все ж поліції забагато, аби щось трапилося. На перехресті «залишки протесту» оточено.

До самого вечора протест виглядає ніби фестиваль: всі співають, слухають музику і подекуди лунають сленги. До заходу сонця, коли більшість розбіглася по домівках і з тих тисяч знову залишилися сотні – сотні розлючених і неконтрольованих.

Те, що відбувалося далі добре знають лише поліцейські й ті, хто мешкає на центральних вулицях, бо спати їм не давали. 

Odoo CMS - велика картинка

Фото: pixanews.com

8 липня

В ранішніх новинах:

«Я шокований таким тероризмом. Ніколи не розумів цю люту агресію. Ось вона й до мене дісталася».

господар друкарні, яку вночі розбили невідомі

Пішохідна зона виглядає як конструктор, господар якого полінився скласти його до кінця. На вулиці багато прибиральників, котрі озброїлися великими віниками, під якими дзвенить скло. Це скло розбитих вітрин і вікон від приватних будинків. Та це далеко не вся шкода, яку «маски» завдали місту. Магазин пограбовано. Кілька десятків автівок спалено. Пляшки з-під «коктейля молотова» заважають пройти через вулицю.

Сьогодні Ангела Меркель, Володимир Путін та Еммануель Макрон говоритимуть за ранішньою кавою про «українську кризу». Згодом, французький президент промовить небагато:

«Кризу, яка триває у країні роками не можливо вирішити так швидко, але ми сподіваємось, що Україна сильна духом».

Еммануель Макрон, президент Франції

Новинні відділи працюють напружено: кожні 30 хвилин екстрені випуски, а радіо п’ять хвилин повідомляє перелік вулиць та номерів автобанів, на котрих затори від 3 до 15 кілометрів.  

«Навігатори не вкажуть вам шлях без заторів».

О тринадцятій розпочнеться хода, і як передбачають політологи, сьогодні людей буде дуже багато. Так і є. Центральний автовокзал та залізничний переповнені людьми та поліцейськими. Вони не «стоять на сторожі», вони фотографують транспорт, який мобілізувався з кінців міста до центру. Такого видовищного «шоу» тут не було вже дуже давно. Колона рушила містом і їх вже ніхто не супроводжує. Там багато груп. Вони йдуть собі під власні пісні з власними гаслами і якби не єдина дорога, то їх нічого б не об’єднувало.

Там де дорога ширша розмістився «мобільний» бізнес: дружина з чоловіком продають випічку. Під деревами стоять чоловіки з дуже довгим плакатом де написано: «Надоело!» і поряд портрет Путіна.

Odoo CMS - велика картинка

«У час світового невизначення наше партнерство повинно працювати в різних областях на основі правил світового порядку».

Ангела Меркель

Це говорить Меркель, склавши руки, у той час коли обурені демонстранти викрикують про необхідність світового миру. Демонстрацію вона назвала «неприйнятною» додавши свою щиру подяку силі поліції:

«Я розумію мирні демонстрації, але ця що на вулиці має лише один наслідок – створює небезпеку для життя».

Ангела Меркель

І цієї ночі центральні вулиці будуть димітися, горіти і тонути у воді з тих військових автомобілів, які напором води регулюють порядок міста, з якого по одному вилітають політики у свої країни.

А на ранок про «Велику двадцятку» нагадуватиме лише статистика, яку підготували журналісти разом з політологами.

Схожі публікації