Що таке УАЛ та чому туди варто вступати?

Інтерв’ю з очільницею чернівецького осередку Євгенією Матейчук

Люди

Галина Волощук

5 грудная Українська академія лідерства відкрила прийом заявок на 2019 рік. Лише 40 студентів можуть вступити до одного з осередків академії. Але що ж таке УАЛ? Ми поспілкувалися з очільницею осередку в Чернівцях Євгенією Матейчук та почули відповідь на це питання.

Odoo CMS - велика картинка

Що таке УАЛ?

УАЛ – це десятимісячна програма особистісного та суспільного розвитку. Це неформальна освіта для студентів віком від 16 до 20 років. Академія стартувала 7 вересня 2015 року. Ідея створити таку академію з’явилася саме після того, як 2014-го держава отримала певний виклик, що потрібні люди нової генерації, які готові брати відповідальність на себе.

Головою організації є Роман Тичківській. Ініціаторами стали Славко Вакарчук, військовий капелан Андрій Зелінській, засновник А-БА-БА-ЛА-МА-ГИ Іван Малкович та інші. 

Яка мета та ціль академії?

Зробити глибинні зміни в Україні шляхом виховання молодого покоління людей, які готові брати відповідальність на себе та дбати про країну.

Хто може вступити до академії?

Кожен, хто підходить під певну вікову категорію, проходить 5 етапів відбору. А далі потрібно лише чекати результату.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Чи навчалися ви в академії?

Мені 29 років і, нажаль, вже не можу. Це крута штука, і мені хотілося, аби в мої 18 я мала можливість вступити до такої академії.

Яким чином проходить посвята в академії?

Посвята цього року була на початку вересня на горі Петрос в Карпатах. У школі навчальний рік починається з першого дзвоника, а в нас усе по-іншому. Цього року, 10 вересня, ми почали підйом на Петрос, і там усі 6 осередків академії святкували початок УАЛу-2019. Це була спільна перемога для всієї академії. Це одна із наших традицій.

Які традиції у вас ще є?

Академія сама по собі – суцільна традиція. Усе, що будуть викладати студентам, наприклад, впродовж модуля, буде проходити на основі книги «Ворота вогню». Традиція полягає у тому, що кожен модуль має певні сенси завдяки книжкам. У нас Великі вчителі та Великі книжки. Відповідь на будь-які питання, які виникатимуть у студентів протягом модулів, ми шукатимемо саме в цих книгах. Ми би хотіли, щоби студенти прожили це все.

Також у нас кожного року проходить «Кубок УАЛ», де студенти змагаються з різних осередків. У нас є різні види спорту. Зазвичай, це баскетбол, волейбол, футбол, естафетний біг, а минулого року додали ще плавання.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Чому саме книга «Ворота вогню»?

Вона несе хороший зміст. Взагалі, це одна із чотирьох книг, яка проходить по всіх модулях. Ці книжки запропонував Андрій Зелінський. Книг усього чотири: «Аліса в країні чудес», «Володар вогню», «Володар мух» та «Алхімік». Кожна книга відповідає одному модулю. Читаючи ці книги, наші студенти знаходять сенс, який будуть використовувати у своєму житті.

Наскільки відрізняється навчання в академії від навчання в університеті чи школі?

Академія – це повна протилежність офіційній освіті. Тут немає суцільного курсу, де приходить викладач та читає лекцію. У нас є Великі вчителі, які складають свої курси. Наприклад, Ярослав Грицак читає курс історії, який по-своєму транслює ці знання в академії. Тут викладають запрошені підприємці, науковці, які можуть поділитись своєю історією успіху. Дуже важливо, що вся програма базується на основі фізичного, інтелектуального та емоційного розвитку. І все це дотримано в кожній тижневій програмі.

Важливо те, що у програмі є завдання робити проекти які безпосередньо стосуються міста, де вони живуть. Наприклад для Чернівців, це проект, який направлений на реставрацію майданчика на Йосифа Главки.

Odoo CMS - велика картинка

Якого кольору футболки УАЛу цього року?

Футболки УАЛу синього кольору. Але кожен осередок має свій власний. Наприклад, Чернівці має м’ятний колір. Минулого року ми все уніфікували, і загальним кольором став синім.

Що отримує випускник УАЛу?

Випускник академії отримує знання та досвід. Задача академії полягає в тому, аби студент міг максимально використати цей досвід у своєму житті. А дипломи ми не видаємо.

Хто фінансує академію?

В академії є кілька джерел фінансування. Це американський фонд, місцеві підприємці, завдяки яким з’явилась можливість відкрити академію в Чернівцях, та місцевий бюджет. Схема трьох джерел фінансування працює по всім осередкам. 

Як набирали команду осередку академії в Чернівцях?

Ми також, як і студенти, проходили кілька етапів відбору та співбесід. Нас перевіряли на фізичну, емоційну та інтелектуальну готовність до такої роботи.

Навчання триває 6 днів на тиждень. Що робить студент, який не живе в місті де проходить навчання, у вільний день?

Хтось іде в театр, кіно, хтось гуляє містом. Такого, щоб їхали додому, майже немає. Частина відсипається. Якось вихідні співпали із Днем міста, студенти брали участь у «Буковинській милі», та робили перформанси по місту.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Розкажіть про історії успіху випускників академії.

Один із випускників академії відкрив «Вільний простір» у Чернівцях. Є Богдана, яка у своєму місті створила проект-навчання першої домедичної допомоги для вчителів шкіл. Інша студентка із Харкова ініціювала у своєму університеті студентське самоврядування. Наші студенти є агентами змін у своїх містах. 

Спілкувалась Галина Волощук

Фото Василя Салиги

Схожі публікації