Про художню гімнастику в Чернівцях та турнір «Буковинські Трофеї»

Інтерв'ю з тренером Анною Михайловою

Люди

Галина Волощук

13-14 квітня у фізкультурно-оздоровчому комплексі «Олімпія» за адресою вул. Воробкевича 6, відбудеться турнір із художньої гімнастики «Буковинські Трофеї». Організатором та головною суддею турніру стала тренер дитячої юнацької спортивної школи №1 Анна Михайлова. Ми поспілкувалися з нею та дізналися про всі особливості цього виду спорту, його переваги та недоліки. 

Odoo CMS - велика картинка

Що таке художня гімнастика? Які особливості цього виду спорту?

Художня гімнастика – це не просто вид спорту, це спорт який гармонійно поєднується з мистецтвом. Гімнастки виступають зі скакалкою, обручем, м'ячем, булавами та стрічкою. В одному виступі гімнастка повинна продемонструвати складні елементи, майстерність роботи з предметом, рухатися у ритмі музики та розкривати образ. 

Кожен виступ – це окремий спектакль, окрема історія. Для кожної спортсменки ми підбираємо музику, яка підкреслює її характер. У когось це сумна історія, а в когось весела. Головне не втратити індивідуальність спортсменки, підкреслити її сильні сторони.

Художня гімнастика в Україні – один з найпопулярніших видів спорту. Є багато шкіл та клубів, як у великих містах, так і в маленьких містечках, проводиться багато змагань, гімнастика розвивається дуже стрімкими темпами і це дуже приємно.   

Odoo CMS - велика картинка

Якщо поглянути на вправи, здається, що це складний вид спорту. Втім розкажіть по-простому, які правила у художній гімнастиці? 

Виступи гімнасток оцінюють 10 суддів: одна бригада оцінює складність виконання вправи, елементи, які виконує гімнастка: стрибки, повороти, рівноваги. Друга бригада оцінює майстерність роботи з предметами. Далі бригада, яка оцінює артистизм, та бригада, яка оцінює точність виконання: чи правильно гімнастка виконала той чи інший елемент, чи були втрати предмету та ін. Оцінка вираховується за сумою оцінок усіх бригад. Кожна індивідуальна вправа триває 90 секунд.  

Чи є вимоги до предметів, якими користуються гімнастки?

Обов’язково. Предмети мають відповідати стандартам FIG (міжнародної федерації гімнастики). Предмети обираються за віком та зростом. Для маленьких має бути менший діаметр обруча, менша  вага м'яча, коротша стрічка. Купальники для змагань також мають свої вимоги: не повинно бути відкритої спинки, великого вирізу. За порушення цих вимог судді знімають бали. Костюми шиють у спеціальних майстернях, де за замовленням роблять ескіз, потім прикрашають камінчиками. Можна зробити купальник спеціально під композицію та гімнастку.  

 
 

Як художня гімнастика розвиває спортсменку?

Всебічно. З юних років у дівчат-гімнасток формується красива, правильна постава і хода. Маленькі спортсменки відрізняються від ровесниць підтягнутими рельєфними м’язами, граціозністю, витривалістю, пластичністю. У дівчаток розвинене почуття ритму, вони прекрасно рухаються практично під будь-яку музику. Гімнастика забезпечує емоційну стійкість, робить дитину дисциплінованою, цілеспрямованою. Художня гімнастика загартовує характер – це спорт для сильних. Коли щось не виходить, ти маєш себе змусити йти далі, тренуватися більше, повторювати, і ще раз, і ще раз, поки не отримаєш бажаний результат. Є діти, які не витримують і кидають заняття. А є ті, хто навпаки стає сильнішим. 

З якого віку можна приводити дівчинку у художню гімнастику?

Оптимальний вік – 5-6 років. Не пізніше. У цьому віці організм дитини найбільш чутливий і сприятливий до тренування координації і гнучкості. Але приходять до нас різні: і в 3 рочки, і в 7. Я сама почала займатися гімнастикою у 8 років, що вже пізно. Цього року прийшли навіть у 12 років. Звичайно, у таких випадках я пояснюю, що треба вибирати інший вид спорту. Враховуються природні дані, які потрібно розвивати вчасно. 

Odoo CMS - велика картинка

Чи є критерії, за якими ви приймаєте дівчат до себе в групу? Чи можуть приходити усі?

Так, звісно є. Однозначно, не беремо дівчат, які мають захворювання опорно-рухового апарату чи серцево-судинної системи, цукровий діабет. Також є вимоги до гнучкості, зовнішнього вигляду, координаційних здібностей. Я вважаю, що головним у заняттях спортом є здоров’я. Тому, якщо дитина не дуже здібна до гімнастики, я раджу батькам звернути увагу на інші види спорту, де дівчинка зможе по максимуму реалізувати свої здібності. 

Скільки часу  триває тренування?

Тренування триває у кожної вікової групи по-різному. Молодша група займається 1,5 години, 3 рази на тиждень. Старші займаються довше. Є групи, які займаються по 4 години на день, 6 разів на тиждень. Це вже більш серйозний рівень підготовки.

Як художня гімнастика розвивається у Чернівцях?

Добре. Як я вже казала, це дуже популярний вид спорту, і Чернівці не є винятком. У нас є кілька популярних шкіл, одна з них – ми, дитяча юнацька спортивна школа №1. Дівчата хочуть займатися, багато бажаючих.

А які вимоги до залу, в якому мають займатися гімнастки, та чи є ці умови у Чернівцях?

Взагалі, для професійного спорту міжнародного рівня вимоги є: стеля повинна мати висоту 8-12 метрів,  килим 13х13 метрів. У нас дуже гарні умови, ми займаємося на базі багатопрофільного ліцею №4. У нас є хореографічний зал, маленький і великий зали. Цього вистачає, ми задоволені. Втім головне – це діти з бажанням займатися та небайдужий тренер. Тоді у будь-якому приміщенні може вирости справжня чемпіонка. 

 
 

Розкажіть про себе. Як ви стали тренером з художньої гімнастики?

Це дуже цікава історія. Я хотіла займатися спортивною гімнастикою, і не розглядала художню взагалі. Але у тому віці, коли я вирішила чимось займатися, спортивну гімнастику в нашому місті закрили. Тоді мені запропонували художню. Спочатку я не хотіла, але спробувала і мені сподобалося. Хоч мені й було 8 років, що вже пізно. Але у мене були природні дані, тому за пів року я наздогнала дівчат із групи, і разом з цим закохалася у художню гімнастику. Стала тренером я також випадково. Вступила до філологічного факультету, але в процесі навчання відчула, що хочу бути тренером, і випадково мені запропонували тренувати діток в одному з районних центрів Чернівецької області, так все почалося. Тренерське діло мене знайшло, я себе не уявляю в іншій сфері діяльності.

З якими труднощами ви стикаєтеся у своїй роботі?

Буває важко з дітьми, до кожної, навіть, найменшої учениці потрібен свій підхід. Буває складно з батьками, тренерами, адже це робота з людьми. Але всі складнощі перекривають переваги: творчість, змагання, багато нових людей та міст. У маленьких діток нам, дорослим, є чому вчитися. 

Odoo CMS - велика картинка

А як часто у Чернівцях відбуваються змагання з художньої гімнастики? 

Ми проводимо раз на рік, що рахується щорічним турніром. Також інші школи організовують турніри щороку. Регулярно проводяться чемпіонати міста та області. За рік набирається достатня кількість змагань. Що дуже добре, адже діти тримають себе у формі та не втрачають запалу. 

Зараз, 13-14 квітня, відбудеться турнір із художньої гімнастики «Буковинські Трофеї». Перший раз ми провели турнір минулого року. Цього року збільшилася кількість команд. До нас хочуть приїжджати, що дуже приємно. На цьогорічний турнір приїде 22 команди, а це 350 учасників, які будуть представляти різні регіони України: Львів, Ужгород, Луцьк, Київ, Одеса, Дніпро, Хмельницький, Рівне, Вінниця, Бровари, Кам'янець-Подільський, Лужани та інші. 

«Буковинські Трофеї» 2018
Фото Вікторії Корсун

А що потрібно для того, аби організувати такі великі змагання?

Потрібно набратися терпіння, заручитися підтримкою батьків, адже організація вимагає дуже багато сил, потрібна команда. Треба все тримати під контролем та врахувати усе до дрібниць. Важко, але я впевнена, що ми впораємося. У нас чудові батьки, які допомагають у всьому, а головне – діти, які люблять гімнастику, тренуються віддано, та з натхненням. Тому я маю надію, що у нас все вийде. 

Спілкувалась Галина Волощук

Фото Василя Салиги

Схожі публікації