Монополія на насилля

Колонка Андрія Тужикова

Явища

Андрій Тужиков

До того, як з’явився перший суспільний договір, велася війна всіх проти всіх. Вона була кривава і жорстока, але не позбавлена еволюційного сенсу – позбавитися слабких. Аби краще уявити, про що я говорю, достатньо подивитися кінострічку «Чистка» («The Purge») від Джеймса Демонако. У цьому трилері-антиутопії йдеться про одну ніч у році, коли злочинна діяльність, в тому числі вбивства, стають законними, а всі служби безпеки і медична допомога припиняють роботу. Але від часів первісних громад, відбулася когнітивна революція, мозок збільшився, почав споживати більше енергії, людство навчилося думати (не все). І ось Жан Боден та Томас Гоббс, а пізніше і Макс Вебер сконструювали das Monopol legitimen physischen Zwanges. Це значить, що лише держава має монополію на законне застосування фізичної сили, а всі решта – ні. Тому війна всіх проти всіх припинилася. І люди задоволені, адже тепер випадкового насилля поменшало, і еволюція, адже вид зберігся без зайвих втрат.

Якщо додати до цієї концепції ще й верховенство права, то все взагалі прекрасно. Однак ми ще в процесі. А тим часом, відбулася реформа поліції, і люди чомусь подумали, що тепер молодих і не надто обтяжених юридичними знаннями копів можна тролити, матюкати, штовхати, кидати на землю. І їм навіть в голову не приходить застосувати у відповідь силу. Це змушує більше думати про легалізацію зброї, адже якщо ті, кому надали цю монополію, не в змозі нею скористатися, то варто покладатися лише на себе. Або, наприклад, як копи куняють, коли праві зривають освітні заходи. Не пам’ятаю жодного пострілу в повітря або, принаймні, сльозогінного газу з маленького балончику Терен4М, коли два десятки правих бігли на трьох ліваків, або коли зривали кінопоказ у Бункері і дівчатам погрожували розправою. Вони просто спостерігали обабіч.

Але доля не позбавлена іронії, і тепер вже самих копів кидають на землю. Як от молодик з ДТП на Роші, який штовхнув дівчину-поліцейську, а після того як вона впала на землю, без докорів сумління, продовжив знімати своє аматорське відео. І знову відбувся напад на поліцейського, монополія на насилля під сумнівом, але жодного пострілу вгору. Не беруся навіть з’ясовувати хто правий, сам факт цього індиценту – нонсенс. Західні демократії, такі демократії, бо підкріплені силою. І якщо ти не послухаєшся шерифа в Техасі, він відстрелить тобі дупу. І жоден зрадопост не допоможе. І виникнення Нацдружин – лише симптом цієї проблеми.

Джерело фото 

Схожі публікації