Хроніки Гьобеля

Проект про відродження алеї Гьобеля у Чернівцях

Явища

Аліна Лісненко

Алея Гьобеля - від початку до кінця.

Ідея відродження алеї Гьобеля у Чернівцях прийшла відомому художнику Тарасу Полатайко досить спонтанно. Переказувати у сотий раз цю історію я не буду. Краще подивіться сюжет. У цій колонці я розповім про проект "Хроніки Гьобеля".  

Тож як виникла ця ідея і що проект має на меті?

З Тарасом Полатайко ми знайомі вже кілька місяців. Це не лише художник і генератор ідей, а й прихований історик. Він знає про Чернівці не просто історичні факти, а справжні таємниці міста. Однією з яких і є алея Гьобеля. Хоч ця назва не є офіційною, але вже якось так до неї всі звикли. 

 
 

Все почалося з того, що ми розмістили на сайті новину про те, що Тарас зареєстрував чергову петицію. Чомусь саме ця новина зацікавила чернівчан найбільше за останній тиждень. Так виникла ідея зняти сюжет про алею і взагалі на власні очі подивитися, а що ж там зараз знаходиться і кому належить земля. Те що ми побачили - нас шокувало. При чому не тільки нас, а й самих представників міської ради, оскільки земля у їхній власності і саме вони мали би наводити там бодай якийсь лад.

Реакція на сюжет була не менша, аніж від новини про петицію. А це означає, що проблема дійсно є і вона резонансна. Тому ми вирішуємо організувати спільну прогулянку алеєю та запросили пресу і всіх бажаючих. 

Odoo CMS - велика картинка

Фото - Чернівецький промінь

Не зважаючи на дощ, прийшло досить багато людей, більшість із яких були саме журналісти. Можливо очікували дещо іншої прогулянки, але Тарас повів усіх ще не пізнаними стежками. Прогулянка виявилася екстримальною. Ба більше, ми дійшли до вулиці Нікітіна, а по дорозі знайшли багато цікавого: підземні шахти і щось схоже на пивоварню Гьобеля чи якусь закинуту фабрику часів Австро-Угорської імперії. Фоторепортаж за посиланням.

Але однієї прогулянки і підписаної петиція замало для конкретних змін. Тому ми вирішуємо брати участь у бюджеті участі. Тим більше, відродження алеї ідеально підходить під проект міської ради. Одним із важливих моментів, щоб отримати гроші на відновлення парку, є голосування чернівчан за проект і, власне, промо акція, тобто інформування населення та промоція проекту. 

Таким чином виникає ще одна ідея - проект "Хроніки Гьобеля", який заключається в тому, що кожен наш крок у відтворенні алеї Гьобеля буде фільмуватися. Наприклад, ідемо до департаменту містобудування - ми це показуємо. Розробляємо проект з архітектором - також фільмуємо. Тут же показуємо усі бюрократичні перепони, з якими нам доведеться стикнутися.

Я особисто вірю у створення старої-нової алеї у Чернівцях, у сприяння міської ради та підтримку чернівчан, бо ж для вас це і робиться. Слідкуйте за новинами, за "Хроніками Гьобеля" та не забудьте підписати петицію. 

Схожі публікації