Чому в Чернівцях не може з'явитись креативний кластер?

Колонка Андрія Тужикова

Явища

Андрій Тужиков

Історія боротьби за кінотеатр «Україна» добігає кінця. Ця поразка та заполітизованість конфлікту стала показовим симптомом незацікавленості влади у розвитку міста та її абсолютного нерозуміння, яким цей розвиток має бути у 21-му сторіччі. У той час, коли у світі капіталізація індустрії ідей сягає мільярдів доларів, чернівецький істеблішмент у своїй більшості знаходиться ще в індустріальній епосі. А ті, хто голосував за передачу приміщення церкві — взагалі у Середньовіччі. Такі концепції, як імпакт-інвестиції та нова економіка, — це рішення проблем, суті яких теперішня влада неспроможна зрозуміти. Це поза парадигмою їхнього мислення. У своїй авторській передачі «Репліка» Святослав Вишинський чітко і короткою тезою дав зрозуміти позицію влади щодо потенційного культурного кластеру  «не молодіжний андерграунд, а бомжарня». Поки в Берліні міська влада надає гранти локальним культурним осередкам та навіть техно-клубам, у Чернівцях вас поллє брудом місцеве ЗМІ, виправдовуючи дії влади. Саме тому, коли ми кажемо щось про владу, то вживаємо займенник «вони». Не отожнюємо із собою, з нами, з громадою, а кажемо як про щось чуже, інколи навіть вороже. І це є корінь проблеми. Адже стейкхолдери міста, себто зацікавлені сторони, мають різні інтереси, але один спільний ресурс на задоволення цього інтересу — ресурси міста. І в когось ці інтереси цілком приземлені.

На щастя, роль держави у нашому житті сьогодні не надто велика. Спостерігаючи її некомпетеність та недолугість, ми й самі можемо вирішувати якісь завдання. І ось тут виникає наступне запитання, яке вищезгаданий Святослав Вишинський теж задав, але залишив відкритим перед своїми  глядачами  «А звідки брати гроші?». Адже ніхто не заважає взяти в оренду приміщення і робити там усе, що заманеться. Але хто має платити за створення цілком нематеріальних ідей та смислів, які одразу або й взагалі неможливо продати чи монетизувати? Чи знаєте ви у Чернівцях бізнес, який готовий інвестувати у соціальні зміни, а не у швидке повернення своїх коштів? Кому настільки важливий інтелектуальний туризм та створення потужного креативного середовища, що він готовий віддавати свої кошти? Ми всі знаємо, що це спрацювало в Івано-Франківську, коли спершу люди інвестували у створення ресторану Urban Space 100, а потім у реінновацію заводу ПромПрилад. Але я не можу знайти пояснення, чому це зовсім не працює у Чернівцях, які географічно та ментально не надто й відрізняються від Івано-Франківська. Соціально відповідального бізнесу у Чернівцях дуже мало і такі масштабні проекти, як створення культурного кластеру на базі кінотеатру «Україна» просто непідйомні. 

Добре, скажете ви, якщо влада і бізнес надто зайняті аби перейматися такими  абстракними конструкціями як креативні індустрії, то чому громада самотужки не збере кошти, не консолідується та не втілить у життя такий жваво обговорюваний на теренах фейсбуку креативний кластер. Усе просто — на нього не існує суспільного запиту. Чернівчани просто не знають, для чого їм це потрібно, і тому ми стикаємося із загрозою пустування. І доля, яка може спіткати такий кластер — гетто для хіпстерів, коли одні й ті самі сто людей, які абсолютно не є репрезантивною вибіркою чернівчан, будуть змушені на своєму ентузіазмі розганяти цей реактор до появи самопідтримуючого середовища. А це важка й кропітка робота, яка потребує безлічі компетенцій. Задовільнити попит відносно легко, а ось створити його — значно важча задача.

Усі ці фактори привели нас до ситуації, яку ми маємо нині. Культурне середовище у Чернівцях є інституційно слабким, воно не змогло захистити кінотеатр. Якщо воно спроможеться на другий захід: пошук нового приміщення, розробка концепції і пошук коштів — ці люди стикнуться з викликами, для яких немає готових рецептів: інертна влада, байдужий бізнес, нерозуміюча громада. Вони це розуміють, тому ніхто наразі не спішить реалізовувати в Чернівцях проект «Хаб креативних індустрій».

Однак не все так погано. Адже ця колонка — всього лише відповідь на запитання «Чому в Чернівцях не може з'явитись креативний кластер?». Можливо, десь у паралельному Всесвіті є аналогічна за структурою, але протилежна за змістом колонка «Чому в Чернівцях МОЖЕ з'явитись креативний кластер?». Треба лише віднайти цей текст і почати працювати.

Фото Анастасії Бойчук

Схожі публікації