Вартові Галактики. Частина 2

Рецензія на найочікуваніший комікс 2017 року

Кіно

Дмитро Сидоренко

На радість глядачам темрява нарешті заполонила залу. Яскравий екран пронизує логотип Marvel Studious стилізований під ретро диско. Настає атмосферна тиша, оповита інтригою. Блискавично мерехтять перші кадри найбільш очікуваного кінокоміксу 2017 року за версією авторитетних видань: The Hollywood Reporter, Empire, Variety й Entertainment Weekly. До останніх рядів відлунює приємне клацання Walkman. Сплеск драйву розриває динаміки.

«Вартові Галактики. Частина 2» знову підкорюють глядацькі серця та поглинають усі медіа ресурси!

Позитивні відгуки критиків, задоволені глядачі – вже традиційна реакція аудиторії на кожен новий блокбастер від Марвел. Усе тому, що стрічкам нехай і властиві сценарні прогалини різного масштабу, проте вони максимально розважають найвибагливіших поціновувачів кіно.

Але зараз така схема зазнала значних змін. «Вартові Галактики. Частина 2» не тільки розважає, а ще й вміло оповідає історію кожного із головних персонажів. Глядач краще пізнає минуле героїв, і можна легко простежити, як воно впливає на хід подій у майбутньому.

Режисер фільму Джеймс Ганн піднімає архіактуальні теми сім’ї, зради, заздрощів, кохання і одвічну проблему батьків і дітей.


Odoo CMS - велика картинка

 Фільм є камерним відносно до концепції безмежної галактики. У першій частині «Вартових Галактики» нам представили персонажів, переважно акцентуючи увагу на екшені. А от другій частині властива суміш жанрів драми і комедії. Такий симбіоз більш глибоко розкриває стосунки персонажів, їхні характери і хвилювання.

Однією із переваг політики студії стала маркетингова кампанія фільму, особливо монтаж трейлерів. Створення великої кількості тизерів до фільмів стало невід’ємним мейнстримом Голлівуду. Під час перегляду відеоматеріалів, уважний глядач може скласти по уривках увесь сюжет. І перегляд стрічки вже не буде настільки цікавим.

Проте для трейлерів «Вартових» було використано лише відеоматеріали із першого акту фільму. Завдяки цьому стрічка зберігає інтригу, адже має козир у рукаві – цікаві сюжетні твісти. Очевидно, що вони не є надскладними та не без cliche, але все ж вдало додають загадковості сюжету

Режисер фільму Джеймс Ганн на прес-конференції виділив три найголовніші аспекти фільму: екшн, гумор і сценарій. Гармонійне поєднання усіх факторів має додавати фільму багатогранності. Такий маневр розділив журналістів на два табори: прихильників і критиків.

Насправді ж це дуже цікава ідея, яка безпосередньо залежить від способу її реалізації. У першій частині «Вартових галактики» екшн і гумор частково переважали над розкриттям внутрішнього світу персонажів. Але Джеймсу Ганну вдалося представити персонажів, які не були добре відомі масовій аудиторії, на відміну від команди Месників.

Режисер не тільки зміг зацікавити глядача чудернацькою командою, але й сформував новий вектор розвитку для кіно всесвіту «Марвел». Фільм став відправним пунктом для студії. І вона перейшла на новий етап – у безмежні простори космосу. Саме через наполегливість і вправність Джеймса кумедні посіпаки миттєво запали у серця глядачам.

Сиквел популярної стрічки мав абстрагуватись від сюжетної лінії про нахабних злочинців. За два місяці перерви між обома фільмами колишні лиходії остаточно змінились. Цей проміжок часу позитивно на них вплинув. Тому акцент був зроблений на внутрішньому світі головних героїв. Так новоспечені рятівники стануть ближчими до глядача.

Таким чином, три основні аспекти стрічки почергово змінюють одне одного. Плавні переходи сприяють збереженню стабільного темпу оповіді. І найвибагливіші критики також мають можливість насолодитись різноманітним дійством.

Акторський склад фільму поповнили дві зірки бойовиків дев’яностих, Сільвестер Сталлоне та Курт Рассел, а також красуні Пом Клемент’єфф та Елізабет Дебікі. Решта акторів повернулась до звичних ролей.

Odoo CMS - велика картинка

Кріс Пратт постає у рідному амплуа. Зоряний Лорд продовжує невпинно жартувати, вигадувати винахідливі плани, а в умовах смертельної загрози єднати навколо себе команду. Крім того, після незлічимих мандрівок Пітер Квіл нарешті зустрічає батька, якого зіграв Курт Расселл.

Жива Планета Его, батько Пітера, з’являється ще у першому акті. Курт Расселл органічно вжився в образ харизматичного і різностороннього персонажа. За словами Курта, він балансує між добром і злом, а тому може виявитись не тим, ким здається на перший погляд. Їхні стосунки з Пітером виглядають щирими, за ними дуже цікаво спостерігати.

Odoo CMS - велика картинка

На безмежне щастя фанатам повернувся і найпопулярніший у всій галактиці єнот Ракета, голос якому подарував Бредлі Купер. Це вибухонебезпечна суміш із жартів, запального безумства і нестримної енергії.

Odoo CMS - велика картинка

Сільвестер Сталлоне майстерно відіграв майже епізодичну роль Стакара (Зоряний яструб). Останнім часом Sly виходить за рамки зони комфорту, демонструючи хороші акторські здібності. Його фанати, оповиті інтригою, були у захваті, побачивши кумира на екрані.

Зої Салдані пасує роль спокусливої і кмітливої Гомори, яка стала більш чутливою, почала іронічно жартувати. Образ натренованої машини-убивці сценаристи змінили на турботливу і розважливу героїню.

Odoo CMS - велика картинка

На своєму місці і Дейв Батіста. Реслеру властива самоіронія. Зважаючи на недосконалі акторські дані, він обрав найбільш сприйнятливе амплуа і влучно потрапив у ціль. Протягом усієї стрічки Дракс залишається епіцентром гумористичних монологів.

Малюк Ґрут, у свою чергу, милими і смішними витівками зачаровує усіх присутніх у залі. Свого часу, Джеймс Ганн ледь не викреслив симпатичне деревце зі сценарію, однак в останній момент змінив рішення. І недарма. Візуальний гумор повністю сконцентрований на діях кумедної малечі. Перша поява Ґрута у новому образі зірвала бурхливі оплески глядацької зали. 

Odoo CMS - велика картинка

Небула, зіграна Карен Гіллан, постає завзятою і неоднозначною сестрою Гомори, яка здатна на непередбачувані вчинки. На думку Карен її персонаж заслуговує на окремий фільм.

Odoo CMS - велика картинка

Нова героїня емпат Мантіс – доволі цікава та могутня особа, яку не встигли повністю розкрити через її другорядний статус у розрізі сюжету. Натомість вона є головним каталізатором ситуативного гумору. Лідер спустошувачів Йонду у другій частині відростив канонічний металевий ірокез. Обидва персонажі доповнюють команду головних героїв.

Елізабет Дебікі зіграла владну Аєшу – головну антагоністку фільму. Вона уособлює ідеальну істоту, створену групою вчених під назвою Анклав. Зазвичай сцени з Аєшею відбуваються в її обителі – арт-деко палаці.

Odoo CMS - велика картинка

Стосунки усіх членів команди гармонійно прописані у сценарії. Якісна праця над сюжетною гілкою героїв дає можливість відчути особисту драму кожного із них.

Odoo CMS - велика картинка

Сюжетна лінія Пітера Квіла і його батька є найбільш виразною завдяки хорошим акторським роботам Кріса Пратта і Крута Расселла. Поміркована Гомора і войовнича Небула намагаються вирішити сімейні конфлікти і пробачити одне одному минулі образи. Історія Йонду і Ракети втягує обох у небезпечні пригоди та смертельні сутички, властиві їхньому характеру. Та незважаючи ні на що, вправні воїни завжди знаходять вихід із будь-яких негараздів.

Надзвичайна візуальна краса фільму створена за допомогою прогресивних технологій. Спеціалісти використали спеціальний об’єктив «Till-Shift» та 8К камери для розробки однієї із найбільш видовищних стрічок у кіновсесвіті «Марвел». Кольорова гамма майорить ностальгічною атмосферою 70-х – 80-х років, яка закладає яскраве візуальне обрамлення фільму. Крім того, грим акторів та SGI елементи м’яко сприймаються оком.

Стрічка вкотре впроваджує нововведення. По-перше, візуальне оформлення другої частини «Вартових галактики» задає тон майбутнім стрічкам, дія котрих відбуватиметься у космосі. Перші кадри, логотип і тизер фільму «Тор: Раґнарок» наслідують кольоровий та стильовий тон свого попередника.

По-друге, на терплячого глядача очікують аж п’ять сцен після титрів. Усі вони ніяк не пов’язані із майбутнім тім-ап блокбастером про «Месників». Ці сцени стануть чудовим сюрпризом для фанатів.

На жаль, у кінотеатрах часто вимикають показ кіно під час титрів. Співробітники не завжди знають навіть про найвідоміші «фішки» франшиз. Або ж їм просто наказують не затягувати час. У будь-якому разі, в інтернеті завжди можна знайти необхідні матеріали.

Однією із найбільших прогалин фільму, на мій подив, є сценарний гумор. Переважно саме візуальний гумор Ґрута та діалоговий Дракса тримають планку, встановлену ще у першій частині. Однак праця сценаристів над гумором бажає кращого.

Жарти нижче пояса, пласкі та критично жахливі репліки стабільно розхитують баланс трьох головних складових фільму протягом перших двох актів. Незрозуміло, як так взагалі вийшло, якщо Джеймс Ганн робив наголос на гуморі. У третьому акті вітер сорому вщух, і все ж можна було насолодитись гумором.

Натомість саундтрек стрічки є вражаючим! Без нього атмосфера фільму втратила би свій ностальгічний шарм. До трек-лісту «Awesome Mix Vol. 2» увійшли легендарні пісні, які стали соковитою вишнею на кулінарному шедеврі.

Odoo CMS - велика картинка

Підбирав пісні для трек-лісту композитор Тайлер Бейтс, який також написав і музичне оформлення для стрічки.

«Awesome Mix Vol. 2» став неймовірно популярним у сервісі iTunes, про що щасливий Джеймс Ганн повідомив на своїй сторінці у Твіттері.

Дивився Дмитро Сидоренко

Схожі публікації