"Sony" хоче власну франшизу з Людиною-павуком… без Людини-павука

Огляд фільму "Веном"

Кіно

Дмитро Сидоренко

Як тільки "Sony" оголосила про розробку сольника "Веном", фанати були у захваті. На його екранізацію чекали дуже довго. У третьому фільмі Сема Реймі про Людину-павука вже з’являвся симбіот. Вийшло так собі. Тож час виправлятись. Плюс це можливість відповісти "Фоксам" з їх успішним "Дедпулом", який порвав рейтинг "R". Лише зробіть криваву стрічку зі шматуванням ворогів. Однак незадовго до прем’єри виявляється, що "Веному" дали "PG-13". Студія виправдовується, виконавець головної ролі Том Харді каже, що з фільму вирізали 40 хвилин. З’ясовується, що комп’ютерну графіку швидко підганяють до релізу. Фанати обурені! То що ж із цього вийшло? 

 
 

У центрі подій - життя і муки Еді Брока. Його мати померла при пологах. Батько недолюблював сина. Навіть коли Еді вдалося стати успішним журналістом, йому підклав свиню Людина-павук. За кадром. Авторські права - вередлива дівка. Далі у бідолахи діагностують рак. Е... ну це ми вже бачили. Зрештою, протагоніст наважується ризикнути, щоби розкрити справжні наміри місцевого мільярдера Дрейка (Різа Ахмеда). Люди знають його як філантропа і винахідника. Однак паралельно багатій привозить симбіотів-нелегалів на Землю. Еді пробирається у лабораторію, ненароком чіпляє прибульця і втікає з ним. На журналіста відкривають полювання. Коротше, прізвище Broke підходить головному герою більше.

Odoo CMS - велика картинка

Дитячий рейтинг геть не пасує стрічці. Веном жартує про лайно і поїдає людей, теж за кадром. Насилля показане акуратно. Дивує, що після успіху "Дедпула" студія не наважилась на правильний крок. Боси отримали б навіть більше прибутку. Для всіх сторін це вигідно. Однак безглуздий монтаж зробив свою справу. Окрім соковитих моментів, фільм втратив мотивацію героїв, сюжетні переходи та логіку. Наприклад, симбіот у першому акті не хоче допомагати Еді. А потім такий: "Я передумав". Все! Таким чином проходить розвиток більшості персонажів.

Сюжет не дивує твістами. Любовна лінія вписана, аби була. Як комедія стрічка сильно просідає. Характери героїв розкриті слабенько. В антагоніста "комплекс бога". Він хоче зробити апгрейд людської раси за допомогою симбіотів. Цієї інфи цілком достатньо. Усю стрічку Дрейк буде пафосно штовхати промови і ставити експерименти.  

За основу стрічки сценарист узяв комікси, де Веном весь такий добродій. Зручно, чи не так? Головний герой у нас творить добро, тільки людей пожирає. Але все у рамках дитячого рейтингу. Муки, прийняття себе, пошук вірних знамень. Стоп! Це не історія Кратоса, Роршаха чи Шаленого Макса (привіт, Том Харді). Веном хороший. Крапка.  

Odoo CMS - велика картинка

Значна частина фільму проходить вночі. Тому розгледіти бійки чи героїв складно. Місцями CGІ - халтурна. Босфайт у третьому акті виглядає дуже сумбурно. 

"Веном" часто порівнюють із фільмами 90-х. Окей, можна одразу виділити спільні риси: погана графіка, карикатурна постановка боїв, невміла побудова оріджина героя. Давно вже існує ходова схема Марвел. Користуйтесь, мужики! Не псуйте крутий задум.           

Єдине, що тішить, так це діалоги між Еді та симбіотом. Вони прописані класно. Цікаво спостерігати за знайомством героїв, їхньою взаємодією. Том Харді чудово впорався зі своєю роллю. Страх, лють, внутрішні коливання чітко відображаються на його обличчі.    

Odoo CMS - велика картинка

"Веном" - це дурнувате кіно. У "Дедпула" був низький рейтинг очікувань, і він приголомшив публіку. Перед "Веномом" краще охолонути і прийняти правду: це звичайний супергеройський сольник з дитячим рейтингом. "Дедпул" розважав,  "Веном" дає змогу приколотися зі своїх недоліків.  

Дивився Дмитро Сидоренко

Схожі публікації