Рецензія на стрічку «Lego Фільм 2»

Подвійна порція дотепної першої частини з феміністичною начинкою

Франшиза Lego-фільмів перетворилась на прибуткову і популярну серію, яка відкрито рекламує конструктор (геніальний та нахабний маркетинг) і встигає розповісти чудову історію. Своїм успіхом вона завдячує Крісу Міллеру та Філу Лорду. Незалежно від того, на якій позиції знаходяться ці хлопці (вони були режисерами та сценаристами першої частини, а у сиквелі їм дістався тільки пост продюсерів та співавторів сценарію). У будь-якому разі проект вийде саме таким, які вони його задумали. Студії навіть не заперечують, бо їхні тайтли стають шедеврами своєї епохи. Перший «Lego Фільм» ледь не отримав номінацію на «Оскар» за кращий анімаційний повнометражний фільм. Тоді академіки побоялися підтримувати суто рекламну стрічку. Проте «Людина-павук: крізь всесвіти», над яким працювали Кріс Міллер та Філ Лорд, взяв омріяну номінацію та здобув «Золотий глобус». У плані анімації «Lego Фільм» та «Людина-павук: крізь всесвіти» схожі обмеженою частотою кадрів за секунду.

«Lego Фільм 2» сумлінно продовжує лінію першої частини, яка своїм кінцем натякала на неминуче протистояння брата та сестри з нашої реальності. Міньйони дівчат з няшної планети DUPLO (серія «Lego» для малюків) нападають на світ Емета, перетворивши його на постапокаліптичну пустку, та викрадають його друзів Люсі та Бетмена. Загарбники мріють перетворити похмуре та холодне довкілля на оазис для фей, єдинорогів та милих пейзажів. Тож головний герой, прихопивши із собою кілька попсових треків, відправляється борознити простори таємничого космосу, аби врятувати близьких та розібратися із загрозою глобального масштабу.

«Lego Фільм 2» дотримується головного канону сиквелу, без якого зараз нікуди («Дедпул 2» тому підтвердження): береш найкращі елементи з оригіналу, множиш їх до безкінечності і не забуваєш про самоіронію. У результаті друга частина може похизуватись ще більшою кількістю гегів, веселих та в’їдливих пісень, відсилань до поп-культури. Також додалися класні та неочікувані пародії на культові фільми, які з часом стали збіркою найвідоміших штампів свого жанру.

Місцями «Lego Фільм 2» видається занадто дурним. Наприклад, «Людина-павук: крізь всесвіти» не відхилявся від структури сюжету та не збавляв темп. Проте «Lego Фільм 2» надає перевагу хаотичному підходу до всіх параметрів: геніальні жарти чергуються із трішки вульгарним гумором; події спершу стрімко розвиваються, а в середині фільм раптом провисає (є час подрімати – все одно нічого не пропустите). Мінусом стрічки стала лінь авторів прописати принаймні не заїжджений попередніми частинами сюжет та надмірна увага до другорядних персонажів, які максимум виконують функції логістики, тоді як протагоніста вони ігнорують. Подібним перебільшенням сценаристи доводять, що вони не претендують на зарозумілі мотиви, які сучасні мультфільми безсоромно експлуатують. Типу діти категорично відкидають будь-яку логіку, коли справа доходить до ігор. Можливо з конструктором таке прокатить, але кіно вкотре залишається безтурботним кросовером усіх відомих персонажів, на яких є права у «Warner Bros.», і не дає франшизі розвиватися. А ще камео Брюса Вілліса та «Зоряних війн».

Тішить те, що автори присвятили фінальну сцени «Lego Фільму» ненав’язливому уроку про роль сім’ї у житті кожного з нас. Битва сестри і брата, двох абсолютно різних поглядів та стилів, доходить до логічної розв’язки. В оригіналі хлопець відчайдушно намагався поладнати з батьком, помішаним на своїй роботі та правилах. Цього разу йому доведеться докласти ще більше зусиль, щоби знайти спільну мову із сестрою. Від суперечок батьків та дітей нас перенесли безпосередньо до дитячих непорозумінь. Мораль у продовженні набрала розмаху.

Творіння Кріса Міллера та Філа Лорда не тільки розважає дітей та дорослих, але й піднімає тему емоційного дорослішання (Емет наполегливо не відрікається від свого позитивного та інфантильного образу навіть у декораціях «Скаженого Макса»), сприйняття та боротьби з труднощами, зв’язку між різними поколіннями. Кращого годі й шукати.