Рецензія на стрічку "Екзотичне весілля"

Пункт призначення "Кохання"

Френк (Кіану Рівз) страшенно не любить масштабні заходи. Однак цього разу він мусить вибратися на люди, бо одружується його зведений брат. Ліндсі (Вайнона Райдер) теж не у захваті від запрошення, тому що наречений - її колишній хлопець. Отож цим обом прийдеться втамовувати відчай та злість і добиратися до Каліфорнії, де відбудеться церемонія. Герої зустрічаються в аеропорті. Саме тут вперше і спрацьовує ефект мізантропа: у величному аеропорті ні з ким поговорити, тож Френк мусить звернутися до Ліндсі. Точніше, щедро поділитися з нею своєю увагою. Бесіда закінчується доволі передбачувано: взаємною неприязню і образами. Френк і Ліндсі з’ясовують, що вони летять на одне весілля. Це додає вогню у конфлікт. Головні герої разом летять у літаку, а потім їдуть у таксі в спільний номер у готелі. Під час вечері вони також сидітимуть за одним столиком.

У чому криється секрет дивовижного перевтілення ненависті у любов? Френк і Ліндсі - повні аутсайдери. Їх дратує все, що тільки трапляється на очі. Про Френка давним-давно всі забули, і тільки зараз із нього ніби струхнули пил і виставили на показ загалу. Ліндсі ж їде на весілля тієї, хто в останній момент зірвав її власне заміжжя. Тож бурчання про несправедливість життя, ненависть до позерів і милих гостей в охайних костюмах стає спільною і ключовою рисою головних героїв.

Без перебільшення, скиглити вони будуть весь час про те, які люди  бовдури, і що вони не цінують близьких та ведуться на першу-ліпшу втіху. Іноді навіть глядачеві буде забагато Френка і Ліндсі.

Окей, ми зрозуміли всі тяготи їхніх життів. Додайте більше реплік для інших персонажів! Проте режисер Віктор Левін вирішив, що нехай дурнувате весілля буде у стороні. Краще показати мандрівку героїв, яким і на самоті кайфово. У них своя туса, на яку не покликали решту недоумків. Таким чином, режисер натякає, що сучасним романтичним комедіям бракує цинічного дискурсу і примхливих фантазій про альтернативну реальність.

В "Екзотичному весіллі" Кіану Рівз постає в образі "сумного Кіану". Можливо, із нотками бурмила. Принаймні перші два акти. Потім він тане у променях кохання. Вайнона Райдер, змінивши комбінезон від радіації на легку сукню, намагається видушити мімікою якомога більше емоцій по критеріям жанру.

Інколи монополія головних героїв на діалоги надокучає, тому що придирки починають дублюватися. А саундтрек і зображення місцями провисають по якості.

Наприкінці "Екзотичне весілля" відходить від тематичних прийомів і закінчується між "ти придурок" і "я ж кохаю тебе, бовдуре". Френк і Ліндсі розуміють, що створені одне для одного. Це ж очевидно! Ми завжди шукаємо спільника, з яким можна попліткувати, покритикувати чи поскиглити на недоліки навколишнього світу.

Якщо фінал передбачуваний, то чи вражає наповнення стрічки? Актори не відіграють на максимум, бо цього не вимагає сценарій. Віктор Левін демонструє глядачу лайтовий тріп з кумедними жартами і роздумами про тортури ностальгічного лайфстайлу. Не варто забувати, що соціопати давненько витіснили з трендів мізантропів у битві за поклоніння суспільства. Тож Френк і Ліндсі - терпкі відголоски минулого. Незважаючи ні на що, на них щоразу чекаєш із нетерпінням.