Рецензія на фільм «Месники: Завершення»

Помпезний та вражаючий фінал багаторічної саги

Після виходу «Війни безкінечності» перед студією «Marvel» постало надскладне завдання: встановити ще вищу планку у наступній стрічці і виправдати сподівання фанатів, які чекають на неймовірний фінал з віртуозними сплетіннями сюжету. В основу фільму поклали комікси «Рукавиця нескінченності» 1991 року та «Нескінченність» 2013 року.

Рекламний бюджет «Завершення» склав 200 мільйонів доларів. Студія ретельно стежила за знімальним процесом та промотуром, щоби не відбулося витоків інформації. Незважаючи на заходи безпеки, незадовго до прем’єри у мережу потрапила нарізка з усіх ключових сцен стрічки. Відео зняли на передпоказі в Еміратах. Тож перед сеансом краще не читати жодних нових про «Завершення». У перший день міжнародного прокату фільм побив усі рекорди по касових зборах, заробивши 170 мільйонів доларів. Брати Руссо, режисери «Війни Безкінечності» та «Месників: Завершення», спершу хотіли зробити обидві стрічки частинами однієї епопеї. Цей задум оголосив й очільник «Marvel» Кевін Файгі. Але пізніше, у ході правок сценарію і перезйомок, вони змінили рішення.

Клацнувши пальцями, Танос стер половину населення Всесвіту. Земляни намагаються змиритися із втратою, щодня дивлячись на меморіальні стовпи. Однак зграйка живих Месників з оригінального складу вирішила розробляти план, аби скасувати рішення титана.

На міжнародній прем’єрі «Месників» актори запевняли, що під час перегляду вони плакали через сумні події, які відбувалися на екрані. Для багатьох це зайві сентименти, але від оплесків вам однозначно не вдасться втриматись. Брати Руссо розійшлися по-повному та створили легендарні моменти, перевершивши усі попередні стрічки разом узяті. Не обійшлося й без фан-сервісу та фірмового гумору.

Критики вкотре будуть наголошувати, що це кращий фільм «Marvel», ставлячи йому найвищі оцінки. Дехто навіть вийде за рамки стандартної шкали. Таким чином, у глядачів з’являться завищені очікування, які цілком можуть не справдитися. Особливо це стосується тих, хто ознайомився принаймні з основними теоріями стрічки. Серйозно, по припущеннях фанатів легко скласти основну лінію сюжету від початку до кінця з багатьма поворотами. Промо-матеріали підтверджують ці факти. Користувачі сервісу «Reddit» навіть назву фільму вгадали, з оголошенням якої брати Руссо чомусь тягнули до останнього, показово нагнітаючи.

Сама студія оголосила графік наступних прем’єр. Сиквел «Людини-павука», який заздалегідь розкрив воскресіння Ніка Ф’юрі та Марії Хілл, виходить 4-го липня. Емі Паскаль, голова «Sony», заявила, що події фільму відбудуться одразу після «Месників». У розробці сиквели «Доктора Стренджа» та «Чорної пантери». На стрімінговому сервісі «Disney+» анонсований серіал про Бакі та Сема Вілсона, який, СПОЙЛЕР, мають замінити Капітана Америку. У деяких акторів закінчується контракт, а Роберт Дауні Молодший банально змучився. Та й кінець попередньої частини, коли вижили лише члени початкового загону, натякав, мовляв необхідно завершити їхні арки. Тож «Війна нескінченності» дивувала більше. Чого варта одна головоломка зі знаходженням каменю Душі. Безсумнівно, «Завершення» вийшло дуже захопливим. Однак від нього не варто очікувати закручених твістів. Крім того, екшн вийшов на рівень слабкішим по CGI і постановці.

Сценаристи приділили увагу центральним персонажам, підбили підсумки їхньої діяльності. Попри всі побоювання, найсильнішого героя кіновсесвіту (на сьогодні) Керол Денверс вдалося нормально збалансувати. Вона з’являється у ключові миті, приголомшує усіх своєю крутістю і летить допомагати іншим планетам. Тому всю брудну роботу Месники виконують самі. Людина-павук краде кожен кадр. Капітан Америка нарешті отримав свій ultimate образ.  Він тепер не нудний качок, який діймає усіх своїми стереотипними закликами до бою або проханнями не сваритися, та не випромінює патріотизм. Стів харизматичний, класно жартує і стає символом команди. Роджерс та Старк отримали заслужену розв’язку. Халк зазнав дивних метаморфоз. Інші герої діють у жанровому тандемі. Чорна Вдова та Клінт Бартон – трагедія. Ракета і Тор – дотеп на дотепі. Бойова машина і Небула – драма кіборгів. Надокучає хіба що показовий фемінізм. В одній сцені нам тріумфально показують всіх жінок: «Разом ми сила». Однак вони важливої ролі не грають, а просто позують для картини. Тому сенсу у такому посилі немає.

Стен Лі знявся у своєму останньому камео для «Завершення». Дивіться уважно, щоби не пропустити знаменну сцену. Минула ціла епоха.

Філософія Таноса втратила свій шарм. Якщо у «Війні безкінечності» титан сформулював неоднозначну і дискусійну теорію, то «Завершення» звело його мотивацію до одноклітинного висновку типового антагоніста. Довірені послідовники Таноса взагалі стали бляклими манекенами на фоні. У попередньому тайтлі вони мали хоча би якусь вагу. Не кажучи вже про комікси.

На жаль, українська локалізація зіпсувала доволі багато відсилань, зворотів та гру слів, притаманну супергеройським тайтлам. Додалися ще й русизми, які час від часу вилітають із вуст героїв. Виглядають вони, як недоречна спроба замінити прикольні вирази англійською.

«Месники: Завершення» – це грандіозний атракціон довжиною у три години, що промайнуть на одному подиху. Безсумнівно, стрічка вносить нові протиріччя у вже і без того спірні правила кіновсесвіту. Але заданий темп нівелює усі претензії. Щоправда інколи хочеться пришвидшити пафосні та клішовані діалоги, бо «нам все вже давно зрозуміло, ідіть рятувати Всесвіт». «Завершення» зводить розмаїття підходів режисерів усіх попередніх фільмів на одній прямій. Водночас на наступну фазу фінал дає ледь помітні натяки, які поступово будуть розростатися в колосальні події по старій схемі 11-річної саги. На нас чекає нова сага інклюзивності та інтернаціоналізму.