Рецензія на фільм Девіда Ґріна "Хелловін"

Нічний кошмар фанатів оригінального фільму Карпентера

Режисер Девід Гордон Ґрін виступив з дуже амбітною заявою. Його новий фільм стане продовженням оригінальної стрічки "Хелловін" Джона Карпентера з нотками ремейку, залишивши за бортом безглузді сиквели. Їх налічується чотири штуки. Незамінна Джеймі Лі Кертіс повертається до ролі Лори Строуд. Джон Карпентер виступив співавтором сценарію. Схоже, що студійні боси пішли у ва-банк і не прогадали.

Перша стрічка стала іконою жанру. Вона породила більшість прийомів, якими користуються сучасні хоррори: дурні герої, дивовижна телепортація маніяка між локаціями, чудернацькі сюжетні повороти, наївні діалоги. Фільм вражав операторською роботою. Саундтрек, створений Карпентером, став культовим. Під час роботи режисер надихався Хічкоком. Тому саспенс нагнітається з академічною точністю. Створення Майкла Майєрса – окремий епізод, що заслуговує на цілу короткометражку. Цей персонаж є символом жаху. У автора вийшов неповторний образ. Неважливо, хто втілить його на екрані. В оригіналі було кілька виконавців. Однак фільм від цього не постраждав. У результаті бокс-офіс налічував дивовижні 60 мільйонів доларів при бюджеті у 300 тисяч.

Сюжет "Хелловіну" 2018 року експлуатує старезну історію про повернення зла. Події відбуваються через 40 років після кінцівки першого фільму. Журналісти навідують у клініці славнозвісного Майкла Майєрса. Він відмовляється спілкуватися з гостями. Тоді вони їдуть до жертви – Лори Строуд. Однак і з нею не вдається налагодити контакт. Так чи інакше, всі персонажі розуміють, що невдовзі відбудеться якась халепа, і негідник вивільниться. Хай там як, а всі ці роки Лора не била байдики і ретельно готувалась до фатальної зустрічі.

Арка головної героїні з її саморобною фортецею – повний абсурд. Було б логічно, якби вона покинула небезпечну місцевість. Тоді ніякого мегакамбеку зла не сталось. Спроби журналістів з’ясувати мотиви Майкла виглядають недорчено. Глядачам чітко дали зрозуміти, що він pure evil. А ці допити нагадують криво зліплені бесіди з Ганнібалом Лектером. У трейлерах як завжди злили всі спойлери. Єдиним плюсом залишається акторська гра. Молодь на диво не дратує характерами. Джеймі Лі Кертіс прибавила по харизмі. Однак навіть прямим пострілом з гвинтівки вона все одно не здолає маніяка. Раптом вийде сиквел сиквелу? Офіційна інформація різниться. Однак все як завжди залежить від касових зборів. У США вони доволі пристойні.

Фільм "Хелловін" нагадує мотлох кінця ХХ століття, який за весь цей час поверх пилу накопичив купу штампів. Їх не виправдаєш посиланнями на першоджерело. Жоден з прийомів хоррора не працює. Оригінал був справді неординарною роботою. Грошей катастрофічно не вистачало. Приходилось економити на дрібницях. Легендарна маска вбивці була придбана за копійки і пофарбована у білий колір. Усі вбрання Лори вартували сто баксів.

У Джона Карпентера вийшло створити новаторську стрічку на колінках. Натомість Девід Гордон Ґрін мав усі ресурси, щоби випустити вдале продовження. Проте сучасний слешер втратив самобутню атмосферу. Він нагадує вторинне відріддя. Багато сцен скопійовані з першоджерела. Жах навіюється безглуздою допитливістю персонажів, які аж пруться у лапи ворога. Вони максимально безпорадні. Титульна композиція звучить як апгрейд оригінальної мелодії. "Хелловін" впевнено прямує до туси невдалих сиквелів. Нудне і передбачуване, продовження паразитує на славі попередника.