Рецензія на фільм «Детектив Пікачу»

Найуспішніша live-action екранізація за останні роки

Останнім часом у Голлівуді набирає обертів хвиля екранізацій ігрових чи медіа-брендів. Усе почалося з тесту невдалих «Пікселів». У чергу вишикувалися Пікачу, Сонік, «Майнкрафт». Видавці комп’ютерних ігор та виробники мерчу охоче рекламують свої творіння у кіно, щоби затягти нову аудиторію. Он як вистрелили «Трансформери» від «Hasbro»! Серія про покемонів належить «Nintendo». На даний момент вийшло 22 сезони аніме. Проте одна справа – запустити франшизу про Лару Крофт чи Нейтана Дрейка. Вони реальні люди, які чудово вписуються у пригодницький жанр. А з іншого боку є популярні антропоморфні герої. На них студії мріють заробити купу грошей.

Подібні персонажі більше пасують для мультфільму. На жаль, тоді значний відсоток дорослих геймерів не піде у кінотеатр. Чуваки, які у 30 років залипають у консоль, подумають, що купити квиток на анімаційну стрічку про Пікачу то інфантильно. Голлівудські боси це розуміють. Тому вони запускають у виробництво фільми. Мовляв, народ, у нас тут все серйозно!

Обов’язково йдіть на екранізацію гри по різнокольорові кубики. Іноді такий підхід є вдалим з точки зору самоіронії. Проте межа між гумором і ганьбою – дуже тонка. Нещодавно вийшов трейлер «Соніка». Дизайн їжака та CGI виявились настільки жахливими, що відео зібрало більше 630 тисяч дизлайків. Автори одразу ж пообіцяли змінити зовнішній вигляд протагоніста.

У центрі сюжету «Детектива Пікачу» – пригоди Тіма Гудмана (Джастіса Сміта), інтроверта і хейтера кишенькових монстрів. Однак так було не завжди. Раніше він мріяв стати тренером покемонів. Але втрата батьків перекреслила його задум. Тож Тім вирушає до Райм-Сіті, аби розібратися в собі. Місто побудував мільярдер Говард Кліффорд (Білл Найя) з метою об’єднати на одній території покемонів і людей. Там Гудман випадково зустрічає кофемана Пікачу, дивакувату пародію на Шерлока Холмса. Виявляється, що Тім володіє рідкісною здатністю – розуміти виключно цього пришелепкуватого покемона. Пікачу нав’язується до хлопця помічником у пошуках батька й обіцяє розкрити таємничу справу його зникнення.

Історія про дружбу між хлопчиком і кумедним монстром чи прибульцем є ходовим шаблоном. Востаннє ми бачили подібне у «Бамблбі». Імена героїв та їхня історія не мають пріоритетного значення. У такій зв’язці на першому плані є втілення заданих образів.

Райан Рейнольдс не лише озвучив Пікачу, а й додав йому свого шарму через motion capture. У результаті вийшов «Дедпул» без лайки, різанини і вульгарних сцен, хоча Рейнольдс і запевнив, що знятого матеріалу вистачить і на версію з рейтингом R. Актор імпровізував як зі сценарієм, так і з маркетингом. Він постійно викладав у соцмережі прикольні відео або бекстейджі. Незадовго до прем’єри Райан запостив у Twitter посилання на злив «Детектива Пікачу» на YouTube. Користувачі перейшли і виявили півторагодинний ролик з танцюючим покемоном. У свою чергу Джастіс Сміт принаймні видає не менше емоцій, ніж моделі монстрів. Сьюкі Вотерхаус чудово вписалася в роль «привабливої азіатки-напарниці».

«Детектив Пікачу» намагається догодити і дорослим, і дітям. У будь-якому разі стрічка сподобається тільки тим, хто колись захоплювався грою «Pokémon GO», хто у дитинстві дивився серіалом з 90-х про жовтого пухнастика або в курсі перипетій між численними покемонами. Як для одного тайтлу їх справді доволі багато: майстер сонливого співу, фанат пінг-понгу, бешкетник, маніпулятор сонячними променями, володар двох голів, психопат. Крім того, є ще стадії розвитку. Наприклад, Іві та Флареон мають по вісім ступенів еволюції з різними назвами. Більшість жартів базуються саме на відносинах між ними. Наостанок є і хороші дотепи, які будуть зрозумілі для всіх. Хоча й не кожен дорослий висидить увесь фільм. Надто він вузькоспрямований.

Критикам як завжди не сподобалася відсутність логіки у сценарії на користь бездумних розваг. І це пишуть люди, які ставили 10/10 «Месникам» по тих самих пунктах. Хтось взагалі сприймає професійних журналістів серйозно? Безсумнівно, сюжет прямолінійний, трейлери показують дрібні спойлери, антагоніст очевидний. Та фанатам всесвіту більшого і не треба. «Фансервіс наше все. А матусям і малоліткам вистачить зміни картинок», – скажуть меркантильні продюсери. Як би там не було, перші глядачі отримали щирі емоції від перегляду і були вражені милим протагоністом. Детективна складова якісно прописана. Фільм захоплює головоломками.

«Детектив Пікачу» вийшов класною екранізацією. Відсутність проблем із графікою та приємний дизайн персонажів вже є величезним плюсом. Це означає, що після сеансу діти під вигуки «Піка-піка» проситимуть батьків купити тематичні іграшки, футболки, кружки, брелоки, постери, наклейки. Потім вони бажатимуть придбати однойменну гру. Отже, голлівудська комерційна машина впоралась на відмінно.