Рецензія на фільм "Дедпул 2"

Більше і краще!

З останньої нашої зустрічі із балакучим найманцем майже нічого не змінилося. Він далі файтиться з мафіозі, займається збоченнями зі своєю подружкою і дотепно пробиває четверту стіну. Але в один момент із майбутнього з’являється суперсолдат з місією вбивати, тож Дедпул змушений задуматися про дружбу, родину і про те, що насправді означає бути героєм, при цьому роздаючи копняків негідникам. Тому що іноді задля благої мети слід вдатись до брудних прийомів.

"Дедпул" - це зразковий приклад креативного і неординарного підходу до маркетингу. У тренді зараз тизери до тизерів трейлерів і бла бла бла. "Дедпул 2" вправно балансує на хвилі мейнстриму, однак робить це своєрідно. Нас постійно закидували численними промо-роликами, які взагалі не містили жодних кадрів з фільму: привітання зі святами, прикольні ролики з пародією на супергероїв (тизер другої частини - пародія на перевдягання Супермена), зйомки зі знаменитостями (Девід Бекхем і Селін Діон). Дуже круто маркетологи підійшли до визначення жанру фільму. "Дедпул" - це ж по суті матюклива комедія із чорним гумором нижче пояса. Але дзуськи! Перша стрічка була романтичною комедією, друга - сімейним фільмом. Отже, фільм встигає водночас і хайпити і приховувати секретні деталі. Хоч за пару трейлерів нам таки показали більшість подій, але при цьому зберегли основні "повороти".

Щодо цих твістів якраз таки виникає пару питань. По-перше, вони не аж такі захопливі, як нам рекламували. По-друге, Дедпул іноді мимохіть скаржиться типу "От сценаристи ледацюги". І це ніби хі-хі, але правда все ж ріже очі. Деякі ключові моменти прописані настільки ліниво і стереотипно, що аж дратує. Хіба, якщо це не чергова пародія на якісну роботу авторів.

З персонажами по-іншому. Доміно вийшла прикольною, проте детально глядач про неї не встигає нічого дізнатись, бо треба показати крутий екшн, пов’язаний з її суперсилою. Хромований здоровило Колос теж нічого, такий собі відставний комуніст. Локалізація і дубляж на вищому рівні. Надзвукової боєголовки надто мало. Кейбл, кіборг з майбутнього, якого зіграв Джош Бролін, вийшов невиразним. Він ніби і мружиться постійно, і пику робить серйозну. Але, зрештою, у нього не вийшло повторити успіх Таноса. Кейбл дуже бляклий антагоніст. Під кінець стрічки сценаристи намагаються нам нав’язати дружню хімію між Дедпулом і Кейблом, і виглядає це ну дуже натягнуто. Бо більшість хронометражу Кейбл тупо насуплено бігає з пушкою за малим. О так, у центрі подій порятунок цього малого з крутою надздібністю. Сам актор постарався над образом, але персонаж не викликає великого інтересу.

Гумор - це пік майстерності сценаристів. Він різноманітний, оригінальний і місцями дуже вульгарний і жорстокий. На щастя, рейтинг 18+ дозволяє. Саме він став запорукою успіху першої частини і просто порвав світовий прокат. Виділити можна численні відсилки, дотепно інтегровані у діалоги: приколи про всесвіт DC, реверанси знаменитостям, меломанські стедапи. Голу сраку показують двічі, і це, на превеликий подив, обґрунтовано! Загалом, пошлятини стало у рази менше. Усе це тішить і розважає під час перегляду.

Слоган стрічки "Готуйся до більшого", що у більшості випадків означає "ми взяли усе, що було у першій частині, помножили на два і напихали у другу". Це вічна проблема сиквелів. Очевидно, що подібний скепсис не обійшов і "Дедпул 2". У даному випадку це виглядало обґрунтовано, оскільки навколо фільму постійно точилися гучні скандали. То режисер Тім Міллер покидає свій пост через "несумісність поглядів", то аудиторія на тестовому показі реагує неоднозначно. Крім того, смерть каскадера, що виконувала трюки для Доміно, викликала чималий резонанс. Подейкували, ніби студія навмисне проігнорувала застереження щодо недостатнього рівня підготовки дівчини, та ще й не дотрималась техніки безпеки.

Тим не менш "Дедпул 2" не облажався. Один тільки опенінг у вигляді пародії на Джеймса Бонда чого вартий. Перш за все, сценаристи гармонійно розвинули романтичну лінію. У першій частині вона була банальною і надто куцою. Теж саме з історією. Вона була "коридорною" (без жодних додаткових арок і твістів). У сиквелі на основі цих двох аспектів ми отримали повноцінну драму, яка, на жаль, дуже штамповано зав’язується на нещасливих стосунках Дедпула. Однак протягом фільму це допомагає прогресувати особистості героя і справляє враження.

Екшн у "Дедпулі 2" виконаний бездоганно. Режисер Девід Ліч натренувався на фільмах про Джона Віка, тож бойові сцени виглядають драйвово і класно. Хоча, незважаючи на блискучу постановку, на початку фільму доволі складно зрозуміти логіку дій.

"Дедпул 2" - це чудове продовження першої частини. Можливо, він може видатись не таким проривним, тому що ми вже звикли до нестримного параду пасхалок, приколів, збочень і матюків. Однак фільму вдалося підхопити темп першої частини і вдруге повторити це не екрані. Добре прописана і завершена драматична лінія Ванеси і Вейда не залишає більше приводу для інших переживань. Персонажі фаняться на екрані під акомпонемент місилова і пострілів. У майбутньому ми побачимо більше героїв, адже, як заявив сам Дедпул, із цього проекту вигідно зліпити франшизу. Тим паче, що і принагідний матеріал є. Тож слід неодмінно чекати на пригоди "Сили Ікс". Це чудова альтернатива Людям Ікс, які виглядають занудними пухнастими звірятками на тлі божевільної банди Дедпула.