"Клуб 50 відтінків сірого" - тепла і приємна історія про пошуки кохання

Рецензія на стрічку Білла Холдермена

Жанр: комедія
В головних ролях: Дайан Кітон, Джейн Фонда, Кендіс Берген, Мері Стінберген, Енді Гарсіа, Крейг Т. Нельсон
Режисер: Білл Холдермен

Дайан (Дайан Кітон)Вівіан (Джейн Фонда), Шарон (Кендіс Берген) та Керол (Мері Стінберген) дружать більше тридцяти років. Вони організували власний затишний книжковий клуб, аби потеревенити про літературу. З часом черга доходить до книги "П’ятдесят відтінків сірого", і всі учасниці клубу раптом розуміють, що у кожної з них є певні проблеми на любовному фронті. Вівіан давно заборонила собі закохуватися, Шерон ось уже багато років ні з ким навіть не цілувалася, Дайан лише нещодавно відійшла від смерті чоловіка, а Керол переживає через те, що після виходу на пенсію чоловік втратив до неї інтерес. Тож, незважаючи на роботу і застереження родичів, жінки вирушають на пошуки втрачених почуттів.

Режисер Білл Холдермен зняв свого роду феміністичний маніфест проти ейджизму, запросивши на ключові ролі акторок, чий вік, м’яко кажучи, не в тренді у великому кіно. Тому багато посилань на забуті популярні ситкоми чи стрічки голлівудської давнини (у тому числі на роботи самих актрис) стануть незрозумілими для сучасного глядача, але принесуть задоволення поціновувачам тієї епохи. Це вам не просто елементи поп-культури 80-х навмання по хронометражу натикати. Ну і, звісно ж, чоловікам дали непогані ролі, але не настільки виразні, як жіночі. Із них вийшла фонова масовка для підтримання сюжетних ліній.

Незрозуміло, чому наші локалізатори зі стрічки "Книжковий клуб" зробили "Клуб 50 відтінків сірого". Здається, що краще не пов’язувати назву будь-якого нового творіння із сумнівними екранізаціями світового бестселера. Він хоч і слугує каталізатором подій, проте сюжет розвивається відносно самостійно і концентрується на пригодах головних героїнь. У центрі подій - переплетіння особистих історій кожної жінки, які і привели їх до поточного стану речей. А разом усіх об’єднує тривала дружба і спільні теплі спогади про пережиті моменти.

Головна проблема героїнь криється у недоліку ключового елементу у їхніх життях - романтики і впевненості у своїх стосунках. За цим вони і відправляються у подорож, сповнену цікавих подій і кумедного гумору. Серед акторського касту складно виділити когось окремо, тому що всі жінки чудово доповнюють одна одну.

"Книжковий клуб" - це неймовірно мила стрічка, в якій вдало переосмислили збочену ідею "П’ятдесяти відтінків сірого" на уявлення про бажання відчути лагідні обійми коханої людини. Отже, із самим твором фільм немає нічого спільного. Дорослі жартики присутні у кіно, однак це цілком логічно, адже героїні озвучують їх ненавмисно, а через незнання сабжу. Фільм підходить для фанатів затишних історій і мотивує не забувати про відпочинок і відриватись, незважаючи на будь-які перешкоди і обов’язки.