Кевін Спейсі і купка щиглів у афері ясельної групи Уолл-Стріт

Рецензія на фільм "Клуб молодих мільярдерів"

Жанр: біографія, драма, трилер
В головних ролях: Тарон Еґертон, Емма Робертс, Кевін Спейсі, Енсел Елгорт, Біллі Лурд, Кері Елвіс, Сьюкі Вотерхаус
Режисер: Джеймс Кокс

Події стрічки розгортаються у Лос-Анджелесі 80-х років ХХ сторіччя (начебто зараз без цього історичного періоду не може обійтись сучасне кіно). Джо Хант (Енсел Елгорт) зустрічає шкільного друга Діна (Тарона Еґертона), який показує йому усі принади яскравого життя мажорів і пропонує фантастично розбагатіти.  Тож зі своїми друзями вони розробляють схему, мріючи підняти шалені гроші на фінансовій піраміді. Як завжди приваблива ідея швидких і вигідних заробітків одразу подобається оточенню. Однак так чи інакше час доведе, що усі піраміди зазнають краху.

Вкотре гостросюжетний фільм про аферу знятий на основі реальних подій. Крім того "Клуб молодих мільярдерів" ще й виступає римейком міні-серіалу 1987 року. Пристрастей цей фільм додає тому, що він є першим випадком, коли Кевіна Спейсі відмовилися поспіхом замінити на іншого актора через гучний секс-скандал. У попередніх фільмах це виглядало доволі безглуздо: тут у трейлері роль Пола Гетті виконує Кевін Спейсі, а вже у наступних уривках замість нього типу ну зовсім непомітно поставили Крістофера Пламмера. Тож "Клуб молодих мільярдерів" стає другою згадкою про минулу любов і захоплення актором, перехоплюючи естафету у стрічки "За прірвою у житі".

У цьому кіно Кевін Спейсі цілком природно виконав роль манірного маніпулятора Рона Леві, який має власну колекцію афер і не найкращі наміри на недосвідчених гравців. Зрештою, усе йде шкереберть і добрий наставник кидає вкладників "КММ". Ефектно і символічно.

Амбітних юних геніїв-стартаперів зіграли справжні представники "золотої молоді Голлівуду": типовий Енсел Елгорт у ролі доброзичливого негідника і Терон Еґертон, який перевдягнувся з одних розкішних костюмів у інші. Зрештою, обидва стають "Вовками з Уолл-Стріт на мінімалках" - надто довірливими і самовпевненими. Їхні високі і понтові цитати з гарвардських курсів на ділі виявляються купою академічного непотребу.  Також у зіркову компанію потрапляє і Емма Робертс (так-так, оригінальна дівчина-носій уславленого прізвища), яка втілила вірну партнерку по афері. У кар’єрі кожного з основних акторів вражаючий набір крутих проектів, а тому усі вони відіграють на високому рівні.

"Клуб молодих мільярдерів" - це стрічка, яка вдало відвертає увагу глядача помпезними кокаїновими вечірками з неймовірними моделями, щоби у вдалий момент раптом видати класний твіст. Вона щосили намагається вибитися із низки звиклого кіно про найбожевільніші афери. Але тут ми зустрічаємо типові елементи жанру: динамічна подача, оратор, який обіцяє купу грошей оскаженілому натовпу і розспусне багатство.

Це лажа, що у якийсь момент кіно перетворюється на захопливий трилер і гумор над злочином. Проте, коли глядач майже заціпенів у кріслі, очікуючи на приголомшливу кінцівку, кожна ланка емоційної піраміди вмить зривається у цілковитий розпач. Сценарист у цей час ніби підморгує невтішному фіналу реальної історії.

Якби не стандартна для подібних фільмів структура сюжету і вибір розповсюдженого формату оповіді (у тому числі акцент на банальну сповідь махінатора від першого обличчя), стрічка змогла би виграти набагато більше балів уподобання.