Арт-хаус, який вдався

Рецензія на фільм "Перша людина"

Кіно

Дмитро Сидоренко

Стрічка "Перша людина" заснована на книзі Джеймса Хансена "Перша людина: Життя Ніла Армстронга". Райана Гослінга та Демієна Шазелла обрали за два роки до знакового для них фільму "Ла-ла-ленд". Схоже, що цей дует створений для шедеврів.    

 
 

Стрічка охоплює період з 1961 по 1969 роки. У центрі подій  програма висадки на Місяць "Аполлон". Видатний астронавт Ніл Армстронг (Райан Гослінг) проходить крізь страждання, випробування та втрати на шляху до заповітного досягнення. Паралельно ціла команда професіоналів докладає безліч зусиль, щоби омріяна подорож таки відбулася. 

Демієн Шазелл прославився своїм хистом створювати невдавану напругу на екрані та руйнувати геппі-енди. "Одержимість" вражала пристрастю, а "Ла-ла-ленд" обламував у останній момент. Саме тому у "Першій людині" глядач не побачить кумедних стрибків астронавтів на поверхні Місяця. Не буде епічного занесення прапора під оплески штабу. Режисер показує, чого вартувала ця програма, чим насправді обернулася висадка. 

Odoo CMS - велика картинка

Ніл Армстронг постає перед глядачем пригніченим та зломленим. У нього помирає дворічна донька. Астронавт замикається у собі. Навіть дружина не може зарадити. Єдина віддушина для Ніла  це робота для НАСА. Він захоплюється суперництвом з СРСР, намагаючись попри все забути трагедію. 

Нарешті одне з найвидатніших досягнень США зображене без пропаганди, надмірного патріотизму і слоумо. Ніл Армстронг не був безстрашним героєм. Він утікав якнайдалі від особистого горя. Його драма наповнює хронометраж від початку до кінця. Водночас фільм не позбавлений динаміки. Через флешбеки та діалоги режисер розкриває протагоніста. Шазелл виділяє решту часу на кожен етап польоту. 

Не слід забувати й про команду, яка брала участь в операції. У цих хлопців теж справи кепські. Баз Олдрін задоволений тим, що йому вдасться полетіти на Місяць замість померлого екіпажу. Підготування до відльоту перетворилося у безкінечну скорботу. Ніл не уникне горя. Воно чатуватиме скрізь. 

Ролі Райана Гослінга діляться на два типи: "няшка" і "класний перфоманс". Цього разу актор виклався по-максимуму. У найближчому сезоні нагород він однозначно стане одним із фаворитів. Клей Фой зіграла дружину астронавта. Вона радше розкриває його побут, аніж існує як окремий персонаж.   

Odoo CMS - велика картинка

У "Першій людині" Демієн Шазелл руйнує стереотипи і водночас бере найкраще від жанру: неймовірний саунд, приголомшливий візуал. картинка виглядає як "документалка з бюджетом блокбастера", камера виконує віражі тільки у кульмінаційні моменти, від сцен із випробуванням апаратів перехоплює дух, атрибутика та бекграунд відтворені до найдрібніших деталей. 

Режисер намагався уникати спецефектів. Вийшов реалізм космічних масштабів. Жодних референсів до "Космічної Одіссеї" чи "Інтерстеллару". Це вам не замальовка про подорож до Місяця. Лише вражаюче переданий ефект клаустрофобії з "Аpollo 13". На жаль, "Перша людина" не дотягує по напрузі до "Одержимості", проте фільм все одно видає не типовий формат для Голлівуду.

Odoo CMS - велика картинка

"Перша людина" – це потужне висловлювання, що ставить під сумнів доцільність космічної програми. Для чого досліджувати невідомі простори, коли ми не можемо впоратися на Землі?   

Дивився Дмитро Сидоренко

Схожі публікації