Про тенденції розвитку стендап-платформи у Чернівцях та дівчат у гуморі

Інтерв’ю з коміком Славіком Мартинюком

Люди

Діана Кермач

Останнім часом в Україні все більше набирає обертів гумористичний жанр Stand up. Виступи у цьому жанрі, як правило, проходять у клубах, барах і театрах. Про специфіку такого жанру, чому дівчатам важче дається гумор та яка тенденція розвитку стендапу у нашому місті – в інтерв’ю із резидентом Федерації Стендапу Буковини Славіком Мартинюком.

Odoo CMS - велика картинка

Чим стендап відрізняється від інших напрямків у гуморі? 

Перш за все стендап завжди читає тільки одна людина, чим і відрізняється від КВК, Ліги сміху та схожих проектів. Це завжди живий діалог із публікою. У КВК не важливо, чи жарти правдиві, чи ні, чи актуальна і цікава тема. Там тільки один критерій – має бути смішно. А у стендапі велику роль відіграє саме вибір теми.

Як ви прийшли у стендап? Як зрозуміли, що можете розсмішити людей? 

Взагалі гумором займаюся давно, майже 7 років. Починалося усе із КВК. Пізніше зрозумів, що треба більше розвиватися самостійно. Я починав виступати один, але то ще не був стендап. Рік тому у Чернівцях проводилася стендап-вечірка і я вирішив взяти участь, спробувати себе у цьому жанрі. Мене завжди тягнуло на сцену. Думаю, що розвеселити людей – найпростіше.

Чи надаєте перевагу гумору на політичні теми? 

Політичні теми не чіпаю взагалі. Вже і так багато хто про це жартує, а я й не сильно у політиці розуміюся. Тому і не намагаюся жартувати про неї. А конкретних тем у мене ніколи не було. 

Odoo CMS - велика картинка

Чи виникали проблеми із тим, що хтось не розумів ваші жарти? 

Так, бувало часто. Не було такого, що повністю усі жарти не були зрозумілі, але бувало що якийсь жарт не заходив. Усе залежить від публіки. У кожному місті своя публіка. Буває, що не розуміють жарт в одному місті, а в іншому заходить дуже круто. 

Тобто сприйняття гумору відрізняється у різних регіонах України? 

Відрізняється. Я дуже часто виступав у Полтавській області із КВК. Там якось краще сприймають жарти українською мовою. Це для них колорит, така собі екзотичність. У Чернівцях заходять прості жарти на актуальні теми.

Ви жартуєте українською мовою? 

Так. І це не тому, що хочу здаватися дуже великим патріотом, а просто дуже погано знаю російську.

Odoo CMS - велика картинка

Чи правдивий стереотип, що людина, яка обрала гумор як професію, у житті буває дуже сумною? 

Частково правдивий. Стендап  це такий жанр, в якому говорять смішно про серйозні речі. З усіх моїх знайомих стендаперів дуже багато спокійних і не дуже веселих людей у житті. 

Ви займаєтеся стендапом, тому що це ваше покликання, чи для здобуття популярності? 

І те і те. Мені більше хочеться успіху. Щоби завжди були виступи, щоби можна було спокійно заробляти на життя, і ні за що не переживати.

Зазвичай із КВК йдуть у стендап чи навпаки? 

Із КВК – у стендап. Поки що я не знаю жодного стендапера, який би не грав спочатку у клубі веселих та кмітливих, тому що це простий гумор для простих людей. Там ти не завжди можеш передати все те, що хочеш передати. Потрібно суто жартувати. І після того, як набралися певного досвіду, йдуть у стендап. Але це можна і поєднувати. Принаймні я, окрім стендапу, граю у двох командах КВК.

Ви заробляєте тільки зі стендапів? 

В основному я заробляю із весільних та корпоративних проведень. Як, власне, і всі, хто у цій сфері, рано чи пізно починають вести весілля. Я спочатку грав у КВК, потім почав працювати ведучим, а вже потім займатись стендапом.

Odoo CMS - велика картинка

Що думаєте про дівчат у гуморі? Чому так мало дівчат у стендапі? 

Це досить цікаве питання. Дівчатам важко жартувати у стендапі. Дуже важко обрати правильну тему, щоби тебе слухали, а не тільки дивилися. Проте є досить багато успішних дівчат стендаперів, які вже навіть і на телебачення потрапили. Але в основному їм таки важче, ніж хлопцям. 

Чи є універсальна формула жарту? 

Насправді є. Існує книжка під назвою “Біблія комедії”, де написана досить проста формула, якою всі часто користуються. 

Чому ви вирішили взяти участь у шоу “Розсміши коміка”? 

Після трьох років, як ми почали займатись КВК, у нас все було добре, було багатенько замовлень і моя подруга запропонувала спробувати. Ми просто пішли на кастинг і навіть потрапили в ефір.

Яка тенденція розвитку стендап-платформи у нашому місті? Чи має такий формат гумору потенціал у Чернівцях?

Стендап у Чернівцях має великий потенціал. За рік ми зробили два великих повноцінних концерти. Кожного місяця намагаємося робити відкритий мікрофон. Дуже багато людей до нас приходять, зал повний майже завжди. Раніше ми проводили це безкоштовно, зараз вхід зробили платним. Є багато людей, які приходять до нас і хочуть виступати. Хтось йде, хтось залишається. Але це постійний розвиток. Плануємо зробити невелике турне у Тернопіль і Вінницю. Але у Тернополі будемо не організаторами, а учасниками... Ми розвиваємося і придумуємо щось нове. 

Спілкувалась Діана Кермач

Фото Василя Салиги

Схожі публікації