Про найуспішніший конгрес BIMCO та Школу молодого науковця

Інтерв’ю з головою студентського наукового товариства Анастасією Гоян

Люди

Галина Волощук

Не зважаючи на важку програму медичного університету, підготовку до конгресу та Школу молодого науковця, ця дівчина встигає сьогодні ще випити кави, хоч це вже й третя за день. Ми поспілкувалися з головою студентського наукового товариства Буковинського державного медичного університету про найуспішніший медико-фармацевтичний конгрес в Україні та Школу молодого науковця, вступивши до якої, ви отримаєте інструмент успішної доповіді на BIMCO та інших наукових конференціях. Про все це – в інтерв’ю з Анастасією Гоян.

Odoo CMS - велика картинка

Що таке BIMCO? 

BIMCO – це Буковинський міжнародний медико-фармацевтичний конгрес, який організовує БДМУ. Конгрес проходить щороку першого тижня квітня. Цього року конгрес триватиме 4 дні. Цього року ми дещо збільшили перелік подій, які проходитимуть під час Конгресу. У зв’язку з цим додали ще один день. Ну і просто заради комфортного графіку для учасників. Минулого року ми запросили лектора із Лондона Зульфіквара Мірзу. Він провів надзвичайно цікаву лекцію, яка усім сподобалася. Цьогоріч плануємо запросити іще одного цікавого спікера, ім’я якого ми поки не афішуємо.

Яка програма конгресу запланована на 2019 рік?

Програма конгресу вже складена. Першого дня після реєстрації відбудеться відкриття, на якому буде оголошена важлива інформація для учасників конгресу. Після цього буде загальне фото, а потім почнеться лекція професора Зульфіквара Мірзи. Ввечері гостей чекає екскурсія вечірніми Чернівцями. Другого дня відбудуться наукові секції та визначення переможців конгресу. Після обідньої перерви запланована лекція нашого другого гостя, який стане сюрпризом для учасників. На третій день відбудуться майстер-класи, які оберуть для себе самі учасники, а також екскурсія до Банченського монастиря. І в п’ятницю нагородження та закриття. 

Коли розпочинається реєстрація на подію?

Із 15 листопада, яка триватиме до 31 січня. Термін реєстрації достатньо великий, адже не всі бажаючі встигли би зареєструватися. Реєстрація передбачає подачу тез доповіді, для підготовки яких потрібен час.

Хто може брати участь у конгресі?

Брати участь можуть студенти з першого курсу і молоді вчені віком до 35 років. Для іноземців – такі ж умови. Минулого року нашим досягненням стали 23 країни в переліку учасників BIMKO. Серед них були учасники з Індонезії, Португалії, Угорщини, Болгарії, Туреччини. Також минулого року вперше у конгресі взяла участь дівчина із Мексики. Я можу із впевненістю сказати, що жодна інша конференція в Україні не може похизуватися такою статистикою. 

Чи можуть брати участь у конгресі студенти з інших університетів, окрім медичного?

Учасниками можуть бути студенти з різних університетів. Але тематика має бути пов’язана із медичною сферою. Є навіть секції іноземних мов, соціальних та гуманітарних наук. Обмежень немає.

Якою мовою проходить конгрес?

Мови конгресу – українська, англійська та російська. Останнім часом російську використовують менше, втім учасникам із Узбекистану набагато легше  використовувати саме цю мову. Ми намагаємося зробити основною мовою англійську, і більшість майстер-класів проводити саме нею. Кількість учасників-іноземців із кожним роком зростає, тому втілити це стає дедалі простіше. 

Odoo CMS - велика картинка

Яку роль ти відіграєш у BIMCO?

Я, як голова студентського наукового товариства, беру участь в організації та підготовці до конгресу, яка триває майже рік: від поширення постів про конгрес у соціальних мережах, до розподілу функцій під час роботи конгресу. Проте я є лише деталькою злагодженого механізму оргкомітету BIMCO – від голови конгресу до кожного студента, який долучився до організаторської роботи.

Яке місце в твоєму житті займає BIMCO? 

BIMCO – це наша хвороба. Ми жартуємо між собою, що хворіємо на BIMKO. У нас немає графіку роботи, особливо в дні конгресу, коли ми працюємо майже цілодобово. І що найцікавіше – нас ніхто не змушував погоджуватися на це. Втім для мене важливі знайомства з людьми. Наприклад, учасники-іноземці раніше навіть не знали про існування України, не знали й де знаходиться місто Чернівці. Вони з такими величезними очима дивилися на все, коли приїхали сюди! Я була дуже рада тим емоціям, з якими вони поверталися додому. Було важко прощатися, але я з ними досі спілкуюся, і вони обіцяють приїхати ще раз. Це незабутні емоції. 

Де проживають іноземці, коли приїжджають у Чернівці?

Ми підшуковуємо для наших учасників готелі та хостели на будь-який “смак та гаманець”. Допомагаємо їм з пересуванням у межах міста, поселенням та будь-якими проблемами, що виникають під час їхнього перебування у Чернівцях. 

Що потрібно зробити для участі в конгресі?

Необхідно подати тези, дочекатися їх позитивної рецензії, а також внести організаційний внесок. Для українців він змінюється відповідно до обраної форми участі. Усі варіанти вказані на сайті. Натомість учасник отримує пакет, що передбачає програму конгресу, фірмову сумку, блокнот та ручку BIMCO, сертифікат, а також подарунки. Також має право брати участь у воркшопах. Ми зустрічаємо учасників на автомобілях та проводимо екскурсії. Ми намагаємося створити максимально комфортні умови і дружню атмосферу. Я знаю, що в Україні є і безкоштовні конгреси, але за таких умов важко забезпечити високий рівень проведення такої масштабної події.

Odoo CMS - велика картинка

Яка мета та ціль конгресу?

Метою будь-якого наукового конгресу є популяризація медичної науки. Адже це шанс не лише поділитися своїми здобутками, а й почути дослідження інших студентів. І таким чином отримати досвід. Це цікаві знайомства та незабутні враження від соціальної програми конгресу. Також це розширення міжнародної взаємодії студентства нашого університету з іншими.

Що означає BIMCO для Чернівців?

Я не впевнена, що Чернівці можуть відчути приїзд кількасот людей. Але коли ми відвідуємо заклади міста, нас питають, звідки ми і хто ці люди. Приємно, коли гості захоплюються нашим містом. Я була здивована, коли гість із Лондона залишив позитивний відгук про Чернівці, і сказав, що хотів би ще приїхати сюди як турист. Йому сподобалась архітектура міста, гарна атмосфера, і особливо вулиця Кобилянської. У цей момент мене переповнила гордість за рідне місто.

Які студенти більше зацікавлені в участі? 

Для студентів-іноземців такий конгрес – не новина, бо закордоном досить часто проводять подібні заходи. Для них це один із варіантів. А для українців – це можливість відвідати захід, де є учасники з різних країн світу, безліч практичних майстер-класів і лектори-іноземці. BIMCO дає можливість доторкнутися до міжнародної медичної спільноти та опинитися в ній, не витрачаючи багато коштів і часу. 

Що потрібно зробити іншим організаторам конгресів, аби стати такими як BIMCO?

Мені задавали чимало подібних запитань. І я мабуть не зможу вивести універсальну формулу успіху. Мабуть, треба цим жити. Присвячувати свій вільний час, і робити це із великим бажанням. Ми не один рік йшли до цього. Наш конгрес, ще будучи конференцією, починався із кількох учасників. Це багаторічна праця не одного покоління студентства.Це взаємопідтримка і неймовірна підтримка з боку керівництва університету. Коли я вступила до університету, BIMCO вже існувало. Проте кожного року ми докладаємо усіх зусиль, аби конгрес ставав все кращим.

Odoo CMS - велика картинка

Який твій особистий вклад у розквіт конгресу?

Окрім регулярної роботи, я була автором ідеї створення BIMCO AMBASSADOR PROGRAM. Ми вперше запустили цю програму у 2018 році, коли набрали 12 послів-амбасадорів. Їх завдання – поширювати у своєму університеті, місті та країні інформацію про наш конгрес. А найкращий амбасадор отримує безкоштовну участь у конгресі. Минулого року ми обрали двох найкращих – дівчину з Індонезії та хлопця з Греції. Зараз відбувся набір амбасадорів на наступний рік. Цього року їх кількість налічує вже 21. Сподіваюся, що цього разу все буде так само успішно, як і минулого року. Крім  AMBASSADOR PROGRAM, я заключила нові партнерства з іншими конференціями. Запросити до Чернівців лектора з Лондона було моєю мрією, що перетворилося на ідею і стало реальністю.

Як ти знаходиш час на студентську діяльність під час навчання?

Мені часто задають це питання, і я люблю відповідати, що коли є бажання, знайдеться час для всього. Те, що хтось в студентському науковому товаристві є організатором конгресу, абсолютно не звільняє його від пар та навчання. Якщо ми пропускаємо якісь пари, потім нам доводиться відпрацьовувати. Тому що навчання це обов’язкова та невід’ємна частина студентського життя. Час знаходиться на все тоді, коли ти не зважаєш, що вже третя година ночі, і бачиш перед собою лише омріяний результат. 

Чи були під час конгресу наукові відкриття?

Весь конгрес – це наукові відкриття. Звичайно, не було ще представлено Нобелівських відкриттів на нашому Конгресі. Але кожен учасник приїздить зі своїми науковими здобутками і ділиться ними з іншими. Це завжди надзвичайно цікаво слухати і бачити. 

Odoo CMS - велика картинка

Що таке Школа молодого науковця?

Якщо BIMCO організовує весь університет, то Школа молодого науковця - це лише проект студентського наукового товариства. Він стартував 16 жовтня, коли ми провели перше засідання Школи молодого науковця. Її мета – це передача знань і досвіду безпосередньо від студента до студента, це залучення людей до наукової діяльності, а можливо і до СНТ. Я неодноразово згадувала себе на першому курсі, свою розгубленість і нерозуміння, що робити далі. Якщо у школі ти був успішним, приймаючи участь в в олімпіадах і конкурсах, чи здавши ЗНО на 200 балів, то вступивши до університету, ця частина життя зникає. На першому курсі мені потрібно було заповнити порожнечу, яка з’явилася після школи, адже я хотіла займатися чимось іще, крім навчання, шукати способи і шляхи для розвитку і самореалізації. Я була би рада, якби на моєму першому курсі також функціонувала Школа молодого науковця. Тому Школа існує для того, аби студенти могли знайти своє покликання в університеті. Щоби дізналися, чим вони можуть займатися протягом довгих шести років навчання. Аби вже на першому курсі знали, як писати наукові тези, статті, як створювати презентацію та наукову доповідь. Щоби вони дізналися про BIMCO, про діяльність студентського наукового товариства та мали можливість знайти себе в університеті. 

Коли з’явилась ідея створити цей проект?

Ідея з’явилась два роки тому. Проте тільки цього роки у нас вийшло все втілити. Вирішили, що вже пора. Тому у вересні ми провели реєстрацію. Бажаючих виявилося близько 80 людей. Це надзвичайно багато в масштабах університету. Приємно, що студенти відвідують школу і не зникають. У нас було багато людей на першому та другому засіданні, а ми готуємо вже третє, і сподіваємося, що присутніх буде не менше.

Хто може вступити до школи? Тільки студенти, чи учні шкіл також?

Вступити до школи можуть студенти університету. Учні шкіл можуть вступити в БДМУ, а тоді до нас. Спершу ми думали робити вікове обмеження, а потім вирішили, що не варто, адже у нас був зареєстрований навіть один лікар-інтерн. Тож не важливо який вік, якщо людина хоче чогось навчитися. 

Яка програма школи?

Власне, програму ми склали лише на перший семестр. Це чотири засідання. На першому засіданні ми знайомилися і розповідали, що таке наука, навіщо потрібно займатися науковою діяльністю і які  перспективи відкриває наука у житті. На другому засіданні ми перейшли від абстрактної теорії до практики, розповідали про статті, тези, давали ази їх написання. Розповідали про секрет успішного спікера, і де знайти літературу для наукових досліджень. Також ми поділили учнів на групи і дали їм завдання на третє засідання, де вони мають представити своє маленьке наукове дослідження, виконавши його як домашнє завдання. Молоді науковці максимально сповнені натхненням та ентузіазмом. Ми також хочемо визначити переможців, які отримають безкоштовну участь у BIMCO. На засіданнях ми завжди обговорюємо, що буде цікавішим для студентів, і додаємо це у програму. Ми вирішили, що не будемо залучати викладачів, адже вони проводять наукові гуртки у себе на кафедрах і мають чимало роботи. Тому Школа молодого науковця – це обмін досвідом суто між студентами. Зараз ми розуміємо, що це було правильне рішення, адже “школярі” говорять, що їм набагато легше і краще сприймається інформація, коли її подає студент, а не викладач. Тоді вони не бояться висловлюватися в неформальній атмосфері, і це дуже класно. 

Odoo CMS - велика картинка

Де проводите засідання школи? 

Перше засідання ми провели у великому конференц-залі БДМУ, а друге – у читальному залі бібліотеки. Ми домовляємося з керівництвом університету і завжди отримуємо розуміння та підтримку. Для школи головне мати гарний настрій та цікаву інформацію. Кошти не потрібні, приміщення надає університет. Ми - команда однодумців, які хочуть робити щось разом.

Скільки триває школа?

Школа триває рік. Якщо цього року все пройде успішно, то ми плануємо повторити цей досвід ще раз, та проводити її щорічно. Ми проводимо засідання кожні два-три тижні, а ще є навчання і BIMCO. Усе накладається, але поки ми все успішно встигаємо. 

Опиши портрет випускника Школи молодого науковця? 

Ми бачимо його успішним, самодостатнім студентом. Майбутнім талановитим лікарем. Можливо членом студентського наукового товариства. Важливо, щоби слухач Школи був активними, щоби ми бачили, що він розділяє наші інтереси, наші цілі, нашу наполегливість і працездатність. Також ми бачимо випускника школи студентом-науковцем, який пише наукові роботи і відвідує конференції. Якщо це буде реалізовано, то наші старання – недаремні, ми допомогли людині обрати успішний життєвий шлях. Хто знає, можливо серед теперішніх слухачів школи є майбутні Нобелівські лауреати, або провідні науковці України та світу. Кожен лауреат починав із чогось маленького, і наші школярі – не виняток. Усе в їхніх руках. 

Спілкувалась Галина Волощук
Фото Василя Салиги

Схожі публікації