Феєрверки на похоронах, метаморфози та німа пристрасть

Інтерв’ю з театральною режисеркою Мартою Шуміловою-Лисяковою

Люди

Юлія Панаетова

Народний театр «Темп» закрив театральний сезон новою виставою «Перевтілення» за мотивами роману Франца Кафки

Прем`єра відбулась 23 червня в чернівецькому Центральному Палаці Культури. Що ж відбувається за лаштунками театру? Яке воно - нелегке життя актора? Про все, чого не бачить звичайний глядач нам розповіла режисерка «Темпу» Марта Шумілова-Лисякова. 

Odoo CMS - велика картинка

Хто був автором ідеї постановки «Перевтілення»?

Це була моя ідея, я була сценаристом. Сюжет за мотивами роману Франца Кафки «Перевтілення». Ми його трішки змінили, але ті ідеї, теми, які піднімав Кафка, ми тут і залишили. Вистава німа, емоції та почуття тут проявляються тілом і звуками.

Розкажіть коротко про сюжет, які теми піднімаєте і яка основна ідея вистави?

Існує така родина Замза, де проживають мама, тато, донька і син. Начебто, вона ідеальна, але насправді ця ідеальність лялькова. Єдина людина, яка є в цій родині справжньою – це Грегор Замза. Одного разу він прокинувся вранці і зрозумів, що перетворився на велику комаху. А тепер про основну проблему. Родина, яка побачила, що син перетворився на комаху повністю від нього відмовилася. Чому? Бо він став не потрібний ні родині, ні суспільству, нікому. У фіналі нашої вистави мама, тато і сестра підривають хлопавки на похоронах Грегора. Сміються, знімають з себе ввесь чорний траур, фарбують губи у червоний. 

Odoo CMS - велика картинка

Ця постановка дуже глибока і важка для сприйняття, чи не страждають актори психологічним виснаженням?

Для прикладу розповім історію. У кінці квітня ми їздили на фестиваль до Польщі. Там ми вирішили піти на екскурсію в колишній концтабір Аушвіц. Я вважаю, що кожна людина має там побувати, хоча би раз у житті. Відвідавши його, ти розумієш, що другий або третій раз ти туди точно вже не підеш. Атмосфера там дуже гнітюча. Навіть не хочеться розмовляти або робити фото. Ось так і після «Перевтілення». Побачивши виставу один раз, ти не хочеш бачити її ще раз, бо це психологічно важко. А для акторів у 10 разів складніше. Всі жаліються, що після репетиції відчувають емоційну спустошеність, ця вистава витискає всі сили та енергію. Головний герой каже, що не любить цю роль через те, що у нього після репетицій по всьому тілу синці. Актриса, яка грає маму каже, що матеріал надто складний і він її просто з`їдає. Але я вважаю, що такі вистави потрібно давати глядачу, тому що тут піднімаються досить глибокі теми, які є актуальними і зараз. Наприклад, коли бабусі хворіють, стають інвалідами, то вони нікому непотрібні. Так само і Грегор Замза.

Хто виконує головні ролі?

Головну роль Грегора виконує новенький хлопчик – Назар Ткачук, він пів року тому прийшов до театру. Роль його сестри грає Анна Нікітіна, вона займається у нас близько 4 років і навчається в театральному училищі. Батько – Олександр Павлюк і мати – Аліна Маслюк також новенькі актори.

Odoo CMS - велика картинка

Коли до вас приходить нова людина, яка хоче стати актором «Темпу», чи можете з першого погляду виявити її талант?

Ми завжди говоримо, що двері нашого театру відкриті для всіх. Немає неталановитих, бо талант – це 1%, 99% – це праця. Приходять люди, у яких є страх не тільки перед сценою, а й дуже сором`язливі і всього бояться. Таких людей ми тут відкриваємо, довіряємо спочатку невеличкі ролі, поступово додаючи навантаження. Приймаємо абсолютно всіх, у нас немає якогось кастингу чи відбору.

Театр – це не тільки актори, у вас є декорації, світло, музика. Як справляєтеся з цим?

Це наша сумісна робота. Наприклад, світло і музика – це моя робота. Декорації створюємо разом, сьогоднішні зробив новенький хлопець із нашого колективу, він грає батька Грегора Замзи. Приходиться справлятися власними силами, адже ми – народний театр і спонсорів у нас немає.

Яку свою постановку ви вважаєте найбільш успішною?

Є матеріал, який найбільше припав до душі – це вистава «Солдат і птиці» за мотивами Христа Бойчева. Для мене вона дуже близька та рідна. Ми її грали найбільше разів і всім вона дуже подобається, адже вистава дуже глибока. 

Odoo CMS - велика картинка

Чи не втратили люди інтерес до театру? Як залучаєте аудиторію?

Намагаємося рекламувати вистави, приваблювати нового глядача. Робимо афіші, малюємо плакати, актори допомагають роздавати запрошення у навчальних закладах. Ми орієнтуємося переважно на молодь, тому і репертуар обираємо відповідний. Є глядачі, які приходять на кожну виставу, є й нові, у яких ми запитуємо про враження від вистави. Людям подобається, вони запитують про нову виставу і приходять на прем`єру.

Хто за професіями актори Народного театру «Темп»?

У нас усі аматори. Це люди різного віку і професій: є юристи, економісти…ой, кого тільки немає. Єдиний, хто здобуває акторський профіль – це виконавиця ролі сестри Грегора Анна Нікітіна.

Зараз суспільство відходить від традицій театру і все частіше люди віддають перевагу кінематографу. Чи не хотіли б ви зняти фільм?

У нас є власна короткометражка, яку ми зняли 2 роки тому. Називається «Совість» – викривальна про владу і про людські якості. Але, на жаль, не вистачає часу на монтаж. Оператор постійно зайнятий, але я думаю, що ми вже скоро все зробимо і фільм вийде на екрани.

Odoo CMS - велика картинка

Які труднощі виникають під час репетицій нової вистави?

Труднощі в тому, щоб зібрати всіх разом. Це людський фактор, хтось хворіє, у когось робота, навчання і це найбільша складність. В іншому труднощів не було. Процес пішов, усе зав'язалося, обговорили, почали робити етюд за етюдом і вийшла готова вистава.

Які плани на наступний театральний сезон?

Зараз ми йдемо на канікули, у серпні збираємося і працюємо над новою постановкою – це буде п’єса «Коматозники». У театрі Кобилянської була вистава режисера Юрія Васюка «Чесний суддя», яку зараз зняли з репертуару. Драматург знайшов мене на Facebook та запропонував зробити щось подібне. Там багато чорного гумору, вона дуже гостра, викривальна, там піднімається багато важливих те. Цією виставою і розпочнемо новий театральний сезон.

Спілкувалась Юлія Панаетова

Фото Галини Волощук

Схожі публікації