А ви бачили як твориться джаз?

Інтерв’ю з гуртом Bell Vue Band

Люди

Юлія Панаетова

Чернівецькі шанувальники інтелектуальної музики в очікуванні концерту французького струнного квартету OLD AND NEW SONGS. З ними виступатиме український гурт Bell Vue Band. Напередодні виступу ми побували на репетиції чернівецьких музикантів.

Нас зустрів бас-гітарист гурту Bell Vue Band, Олександр Руденко: "Зараз я вас проведу в нашу лабораторію. Подивитеся, як твориться джаз". У репетиційній студії барабанщик Сергій Запорожець та гітарист Віталій Шляхта налаштовують інструменти: “Вибачте, що так усе розкидано. Творчий безлад”.

Odoo CMS - велика картинка

Скільки часу існує ваш гурт та як він створювався?

Олександр: Ми з гітаристом Віталієм створили гурт трохи більше року тому. По духу ми джазові музиканти, тому вирішили, що нам потрібен такий проект. Із Сергієм Запорожцем, який зараз у нас барабанщик, ми знайомі дуже давно. Якщо не помиляюся, вже 20 років. Ми разом шнурки вчилися зав’язувати, а сьогодні граємо в одному гурті. Разом грати ми почали ще зі шкільних років. Любов до джазу завжди була у нас обох. Усе почалося з того, що у 2012 році ми з Сергієм вперше приїхали  на "Альфа Джаз Фест" до Львова. Тоді ще не на виступ, а просто відпочити. На наступні фестивалі ми вже приїздили втрьох разом із нашим гітаристом Віталієм. Одного разу ми посиділи, випили кави і вирішили, що потрібно створювати свій гурт. Так і з’явився «Bell Vue Band».

Чи змінився склад музикантів з моменту створення гурту?

Олександр: Основних музикантів у нас троє: я бас-гітарист, гітарист Віталій Шляхта і барабанщик Сергій Запорожець. Ми мозковий центр нашого гурту. Раніше з нами грав інший барабанщик – Анатолій Ковалів. Він покинув гурт і тоді ми запросили нашого друга Сергія. Якщо потрібно, ми долучаємо інших музикантів на виступи. Зараз ми готуємося до міжнародного Львівського джазового фестивалю "Leopolis Jazz Fest". Там ми представимо нову програму і долучимо до основного складу духові інструменти.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Зараз ваш гурт грає тільки інструментальну музику. Чи плануєте шукати вокаліста?

Олександр: Програма, яку ми зараз готуємо буде повністю інструментальною. Ми готуємо її майже рік. Але якщо зустрінеться хороший вокаліст, то можливо ми щось змінимо. 

Сергій: Із вокалістом потрібно робити кавери. Тобто співати ті речі, які люди вже знають.  Зараз багато бендів цим займаються, грають потім на корпоративах та весіллях. У нас інший формат і аудиторія.

Де в Україні можна навчитися грати джаз? Адже відомо, що навіть у київській консерваторії немає джазового відділу. Чи важлива консерваторська освіта для музикантів?

Олександр: Музична освіта обов’язкова для музикантів. Без неї дуже складно щось робити. Консерваторської освіти у нас немає. Хлопці намагаються їздити на різні семінари, щось знаходити в книжках. Зараз багато різних джерел інформацій. Потрібно тільки вміти знайти потрібну. Раніше у нас були наставники в музиці. Знаю, що раніше був відділ джазу в Київській консерваторії, у Дніпрі, Львові та Одесі. Ці музиканти є професіоналами, а далі вони вже самі обирають стиль, в якому будуть працювати.

Віталій: У джазі ми не дуже давно. До цього ми всі грали рок, поп, фанк. Я ніколи не був професійним музикантом. Завжди грав для душі різну музику, але потяг був до чогось вищого, фірмового.

Сергій: Я почав грати у 2002 році. Тоді мені подобався рок. Потім були пісні про кохання. Пізніше я почав грати фанк, фьюжн, блюз і навіть хард-рок. Це був мікс усіх можливих стилів.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

На яких українських джазових фестивалях ви вже грали?

Віталій: Alfa Jazz Fest  у Львові  надихнув мене на написання деяких творів. 13 червня на концерті у "Вернісажі" ми будемо виконувати дві композиції з цієї серії.

Олександр: Першим був наш фестиваль у Львові. На Київському і Одеському фестивалях ми поки не були, але плануємо  поїхати. Ми грали на фестивалі «Festival de Printemps français en Ukraine» у Чернівцях. Вперше до нас у місто приїхав Венсан Буржекс – один із кращих піаністів Франції. Для того, аби ця подія відбулася, я звернувся за допомогою до громадської організації «Дзестра». Вони допомогли нам організувати цей концерт. Мені здається, ця подія була поштовхом для того, щоб Олександр Сушинський із колегами у травні цього року організували Muza Hyst Jazz Fest.

Де у Чернівцях можна почути вашу музику? Чи є постійна джазова сцена?

Олександр: Перший концерт, який ми самі організували, був у Центрі культури "Вернісаж". Вони пішли нам на зустріч і ми були дуже цьому раді. Що ж до постійної джазової сцени, то її у Чернівцях немає. Взагалі у місті недостатньо локацій для проведення масштабних музичних подій. Основна локація, яка могла би бути постійною – кіно-мистецький центр Миколайчука. Але коли там можна буде щось організовувати, поки невідомо. Кінотеатр "Україна" теж міг би бути культурним осередком, але його передали релігійній організації. Для того, аби провести якийсь фестиваль потрібна підтримка влади, якої ми поки не маємо.

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка

Чому джазові виконавці переходять в інструментальні склади естрадних співаків? Ви би погодилися грати дуетом з кимось із подібних артистів?

Олександр: У кожного з наших хлопців своя музична історія. Ось я зараз співпрацю з гуртом "Гуцул Каліпсо". Вони не естрадні виконавці, але їх музика доступна для будь-якої публіки. Це така суміш фанку,ска, реггі та джазу. Також ми спрівпрацюємо з багатьма чернівецькими музикантами, але з естрадними не плануємо.

Чому, на вашу думку, джаз популярніший на Заході, ніж в Україні?

Віталій: Скоро буде і тут популярним. Розмієте, не можна порівнювати Потапа і Настю з Київським джазовим бендом. Тому поняття популярності є дуже відносним. 

Усе взаємопов’язано. Потрібно людей готувати, щоби вони могли сприймати таку музику. Для цього музикантам необхідно йти до аудиторії, організовувати виступи. Якщо людина ніколи не чула фірмової музики, то їй буде важко сприймати таке одразу. Ось як фрі-джаз. Його дуже важко сприймати непідготовленому слухачу. Але якщо постійно слухати таку музику, вона розвиває.

Хто і як повинен популяризувати джазову культуру в Чернівцях?

Олександр: Я вважаю, що потрібно розвивати культуру загалом. Має бути фундамент, програма і підтримка. Тоді вже ентузіасти, яким це до душі, будуть створювати нові фестивалі. Крім того, потрібна фінансова підтримка від міської ради або інших спонсорів. Ось припустимо у нас є можливість привезти до Чернівців класного музиканта такого, як Венсан Буржекс. Але для цього потрібно заплатити за переїзд та проживання виконавця. Кошти організатори отримують тільки з проданих квитків, тому усе це дуже ризиковано. Якщо не буде попиту, всі ці витрати не окупляться. На концерт 13 червня з квартетом OLD AND NEW SONGS квиткова політика досить лояльна. Тому усіх запрошуємо.

Є велике бажання привезти якийсь класний фестиваль у Чернівці. Але для цього потрібна підтримка громадських або міських організацій.  Ми займаємося пошуками можливих спонсорів, партнерів. Також у нас великою проблемою в місті є те, що немає майданчика, на якому можна було би провести фестиваль. Наприклад, є такий міжнародний фестиваль "JazzBez". Я би дуже хотів його привезти в Чернівці. Ми розмовляли з організатором цього фестивалю. Він підтримав мої наміри зробити це у Чернівцях. На жаль, сталося так, що цього ідейного організатору фестивалю вже немає. Зараз взагалі невідомо, чи він цього року відбудеться. Зі свого боку ми докладемо максимум зусиль, щоб його все ж провели у Чернівцях. Тут потрібна допомога мера та органів культури міста. Поки ми до них не зверталися. Спочатку ми хочемо продумати концепцію фестивалю. Можна зробити хороший концерт, щоби всі чернівчани отримали задоволення від гарного джазу, але нам потрібна підтримка.

Odoo CMS - велика картинка

Останнім часом рамки джазової музики розмилися. Наприклад, Тріо Токаря робить ухил в електоронну музику, а OLD AND NEW SONGS використовує народні мотиви. Ви теж шукаєте щось незвичне, чи граєте класичний джаз?

Олександр: У нас взагалі не класичний джаз. Так склалося, що у кожного з нас свій смак і своє бачення. Когось тягне до важкої музики, когось до мелодичної. Усе це ми групуємо. Вся суміш більше схожа на стиль фьюжн, ніж на класичний джаз. У нашому репертуарі є кілька каверів. Ми виконуємо їх у своєму баченні. Але все ж більша частина композицій авторські. Кожен з нас додає щось від себе і виходить мікс.

На концерті у Чернівцях, який відбудеться 13 червня у Центрі культури Вернісаж, ви будете представляти нову програму. Якою вона буде?

Віталій: Ми не будемо грати всі твори з нової програми на концерті. Ми порозважаємо слухачів 30-40 хвилин, щоби вони не втомилися. Я думаю, 5 творів вистачить, щоби підготувати публіку до виступу французького квартету.

Олександр: Можливо зіграємо з ними дуетом. На концерті вже подивимося. Поки ми про це не домовлялися, але ми любимо імпровізувати, тому все можливо.

Концерт французького струнного квартету OLD AND NEW SONGS та українського джаз-гурту Bell Vue Band відбудеться 13 червня о 20.00 в Центрі культури "Вернісаж".

Спілкувалась Юлія Панаетова

Фото Ігоря Волощука

Схожі публікації