Відносини з Румунією та Молдовою є серед стратегічних для нашої держави - Павлюк

В Чернівцях стартувала конференція щодо україно-румуно-молдовської співпраці

Про головне

Аліна Лісненко

25 травня у ЧНУ стартувала III Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції регіональної співпраці: україно-румуно-молдовський вимір»

Конференція організована факультетом історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича та Центром румунських студій.

Серед учасників заходу – Генеральний консул Румунії у Чернівцях Елеонора Молдован, ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Степан Мельничук, представники наукових кіл, громадських організацій, незалежних економістів та аналітиків з України (Чернівців, Києва, Львова, Одеси), Румунії (Бухаресту, Ясс, Сучави) та Республіки Молдова (Кишенева).

«В рамках реалізації європейського курсу та поглиблення міжнародної співпраці з країнами – партнерами, Україна послідовно реалізовує низку важливих реформ, серед яких, зокрема, – реформа децентралізації та отримання безвізу. У рамках впровадження реформи децентралізації нам важливий досвід у тому числі наших румунських колег в частині передачі концентрованих повноважень з центру на місця, а також дотримання принців субсидіарності, самодостатності, законності та добровільності. Щодо реалізації безвізового режиму України з ЄС, то необхідно розуміти, що це не просто полегшення перетину кордону, але й величезний крок до Європи, та остаточне прощання з так званим «рускім міром»». 

Михайло Павлюк, перший заступник голови ОДА

В рамках заходу йтиметься про силовий та інформаційний фактори безпеки на східному кордоні ЄС, обговорюватимуться питання щодо перспектив та реалій розвитку транскордонного співробітництва прикордонних регіонів, європейської ідентичності та культурної різноманітності на східному кордоні Європейського Союзу.

Джерело фото

Схожі публікації