Вибори ОТГ на Буковині пройшли з порушеннями

Спостерігачі від ОПОРИ провели прес-конференцію

Про головне

Галина Волощук

Громадянська мережа ОПОРА та Центр розвитку місцевого самоврядування провели прес-конференцію щодо проміжних результатів перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах Чернівецької області

«Це спільна конференція громадянської мережі «Опора» та Центру розвитку місцевого самоврядування. Ми спостерігали за виборами до 201 об’єднаної територіальної громади по всій Україні, зокрема і в Чернівецькій області. Центр розвитку місцевого самоврядування був на шляху до створення цих громад, вони підтримували громаду під час та після виборів. Всього за підсумками цих виборів було обрано 4506 депутатів 201 голову територіальної громади, і зареєстровано 944 кандидати на посаду голови територіальної громади». 

Тарас Прокоп, координатор Громадянської мережі ОПОРА

Найбільш масове порушення, яке зафіксували по всій Україні – це спроба видати бюлетень виборцю без паспорту (13,1% виборчих дільниць). Також було зафіксовано порушення таємниці голосування і спроба сфотографувати свої бюлетені. Майже по всій Україні члени виборчої комісії були змушені підраховувати і підписувати протоколи з ліхтариками. Причиною цього стало вимкнене світло через сильний буревій. В цей час не було зафіксовано жодної спроби зіпсувати бюлетень.

«Також ми зафіксували порушення з боку спостерігачів, які знаходилися на виборчих дільницях. Одна зі спостерігачок дозволила собі заходити в кабінку, коли там голосували люди, і заважала діяльності комісії. Був такий неприємний курйоз, де один зі спостерігачів обмежував право інших спостерігати за процедурою підрахунку голосів, та фіксувати на відео та фото проведення виборів. Але ці інциденти не вплинули на хід виборів. Вже зараз більше виборчих територіальних комісій опрацювали протоколи, і ми можемо говорити фактично про те, хто переміг на виборах об’єднаних територіальних громад». 

Тарас Прокоп, координатор Громадянської мережі ОПОРА

У Кіцманській ОТГ з досить великою перевагою у 65% переміг Булега Сергій. До Мамаївської об’єднаної територіальної громади балотувалися голова Лужанської сільської ради та голова Мамаївської сільської ради. Обидва села ввійшли до складу Мамаївської ОТГ, але перемогу здобула Катрюк Наталія Миколаївна. Виборчі перегони Острицької ОТГ виграв діючий голова села Остриця Цуркан Василь. Що ж до Магали, там сюрпризів не могло бути, адже там був лише один кандидат ‒ Олена Нандриш, вона набрала 97,1 % голосів. 

Дивіться трансляцію прес-конференцію за посиланням.

Фото Галини Волощук

Схожі публікації