В Чернівцях відбувся Talk-лекторій 15х4

Олексій Каспрук з лекцією не виступив

Про головне

Галина Волощук

25 жовтня в Будинку естетики та дозвілля відбувся Talk-лекторій у форматі 15х4

Першу лекцію провів Святослав Померанцев, громадський діяч, видавець, президент Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ, з темою "Історія створення однієї події, яка забрендувала місто".

«Моя ідея проведення MERIDIAN CZERNOWITZ полягала в тому, аби створити культову подію, яка забрендує місто. Слово Czernowitz досить відоме у світових інтелігенціях. Якщо спитати німецькомовного інтелектуала: «Ти знаєш Чернівці?», він скаже: «Так». Для нього - це місто письменників початку ХХ ст., головна Синагога, єврейське кладовище та університет. Але все це з минулого. Тому я хотів відповісти - вже є інші, сучасні Чернівці».

Святослав Померанцева

Odoo CMS - велика картинка

Наступну лекцію провела громадська активістка, поетеса Наталя Єрьоменко з темою "Як відчути зв’язок з містом (без SMS та реєстрації)".

«З 2012 року я - дослідниця міста, аматорка. Зараз для мене дуже важливо зізнатися у власному аматорстві, адже речі, про які я буду сьогодні говорити лежать для мене у світоглядній, а не професійній площині. Сьогодні хочу поговорити з вами про те, як досвід пізнання міста може бути особистим, і чому це важливо не лише для урбаністів, але й для тих хто використовує міський простір хоча би в якийсь спосіб. Ця розповідь базується на моєму особистому досвіді, як я намагалась відчути свій зв'язок міста і символічно привласнити місто протягом минулих років». 

Наталя Єрьоменко

Під час лекції аматорка розповіла про своє минуле, через історію, коли вона з друзями сиділи на траві і відпочивали, а патрульні забороняли їм сидіти на траві. Сьогодні Наталі дико чути про те, що хтось може заборонити сидіти на траві в рідному місті, але цей перший досвід дав дівчині привід задуматись, як вона відчуває себе в своєму місті, і які можливості для взаємодії з ним в неї є.

Odoo CMS - велика картинка

«Я виросла без жодного зв’язку з Чернівцями. Я використовувала простір міста лише як шлях від пункту «А» до пункту «Б». Десь тоді я почала розуміти, що приватний простір в Україні має абсолютну перевагу над публічним. Українці та українки дуже багато дбають про облаштування власного будинку. Нам важливо, щоби ми почували себе там максимально комфортно та захищено. В Україні простір завершується квартирою, але в кращому випадку двориком, де ми мешкаємо. І це проблема не лише технічна: байдужість до всіх предметів, які знаходяться поза цим простором; а й ментальна: байдужість до людей та подій, які відбуваються поза простором. Тому місто стає чередою випробувань, які треба подолати по дорозі з дому на роботу та навпаки. Але чому це так погано, чому так важливо мати зв’язок з містом?» 

Наталя Єрьоменко

Авторка вважає, що знання найкраще засвоються лише на практиці. Так, ми можемо знати що Чернівці входили до складу Австро-Угорської імперії, чи Радянського Союзу. Але одна справа прочитати, або почути це, а інша - знайти цю історію в будинках міста та відчути. Відчуття причетності до міста і більшого, ніж просто «я» і «зараз». Зв’язку з минулим, як воно впливає на нас. 

Odoo CMS - велика картинка

В перерві між лекціями засновник центру робототехніки BOTEON Ігор Мосін показав як працює 3D-принтер та як школярі створюють роботів.

Завершив подію Сергій Осачук, почесний Консул Австрії у Чернівцях, з лекцією на тему "Роздуми про місто та його мешканців у минулому".

«Хотів розпочати виступ зі своєї мрії. Колись довгими зимовими вечорами, коли я гуляв вулицями Відня, Зальцбурга та інших європейських міст, практично у всіх цих містах я натрапляв на приміщення з великими вікнами, і бачив велику кількість людей різного віку. Вони сиділи і уважно щось слухали. Це була вечірня година. І мене настільки проникала заздрість і бажання того, щоби в моєму місті було так само. Мене захопило, що люди спраглі до нових знань, хочуть щось почути, і вони мають куди прийти. Тоді мені надзвичайно того хотілося, а сьогодні надзвичайно приємно поділитись, що в моєму місті це вже є». 

Сергій Осачук

Про Чернівці написано вже так багато, що здається ніби нічого нового не можна повідомити. Але насправді місто творять люди, і щоб довести це, Сергій Осачук розпочав лекцію з історії міста.

Ми заглянули глибше в історію, ще в ті часи, коли в Чернівцях жили від сили 1000 людей. Але з часом місто сягало свого розвитку через людей, які забудовували території Чернівців. З кожним будиночком місто розвивалось та ставало таким, яким воно є зараз. Тому саме люди творять історію міста, і саме з нас починається історія. Сергій Осачук закликав, аби ми пам’ятали історію міста, цінували його, та берегли те, що ми маємо зараз.  

В афіші події повідомлялося про те, що виступити з лекцією мав і мер Чернівців Олексій Каспрук, але він не з'явився.

Переглянути трансляцію події можна за посиланням.

Підпишіться на наші сторінки у Facebook та Twitter, будьте в курсі головних подій України та світу.

Фото Євгенії Калюжки

Схожі публікації