В Чернівцях презентували збірку кращих ініціатив з Польщі та України

Збірка кращих прикладів, коли влада співпрацює з громадськими активістами

Про головне

Аліна Лісненко

23 січня в Літературному целанівському центрі відбулась презентація збірки "Співпраця заради локальних змін: успішні практики з Польщі та України"

Odoo CMS - велика картинка

Фонд "Освіта для демократії", Товариство Лева та громадська організація "Наше Поділля" плідно попрацювали над виданням збірки кращих громадських ініціатив. Публікація підготовлена в рамках проекту "Сильні локальні громади - ключ до успіху реформи місцевого самоврядування", який тривав 2 роки. 

"Якщо ви зараз згадаєте, про що говорять наша влада про децентралізацію, то в основному говорять про кошти. Ми ж два роки намагалися говорити про знання, про можливості, які вже є і можна використовувати в будь-якій громаді. Ми намагалися працювати на рівні сіл, на рівні селищ, на рівні районів, тому що саме там не вистачає якоїсь активності. Цікавинкою нашої діяльності було те, що ми намагалися впровадити на рівні громад метод "локальний аналіз". Тобто ми намагалися зробити так, щоби влада з представниками громадських організацій, перш ніж зробити якісь зміни, запитала про ці зміни в людей".  

Юрій Степанець, голова ГО "Наше Поділля"

Учасники проекту мали змогу пройти стажування як у Польщі, так і в Україні: у Львівській, Херсонській та Миколаївській областях.  

Odoo CMS - велика картинка

До збірки ввійшли приклади кращих ініціатив з України та Польщі, серед яких проект утилізації сміття у селі Бережани Вижницької області. В рамках ініціативи "Чисте село - здорова громада" село Бережани отримало сміттєві баки, підвищили свідомість місцевих мешканців щодо роздільного сортування сміття. На таку ініціативу витратили 30 000 гривень в рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії.

Також до збірки потрапили такі ініціативи, як культурно-інформаційний арт-простір для дітей "Bookіторія" міста Крюківка, Чернігівської області, проект громадського бюджету міста Чернігів, благоустрій автобусних зупинок міста Гола Пристань, Херсонської області та багато інших.

Під час дворічного проекту "Сильні локальні громади - ключ до успіху реформи місцевого самоврядування" було реалізовано безліч громадських ініціатив у 9 областях України, серед яких проект утилізації роздільного сміття у Сторожинецькому районі, а також ініціатива націлена на розвиток діалогу та допомоги батькам дітей інвалідів у Путильському районі. 

"Одним із важливих елементів проекту було залучення до спільної роботи не лише громадських активістів, а й органи місцевої влади. Будучи тренером цього проекту, в мене виникло дзеркальне враження від того, чим відрізняється громадянське суспільство на локальному рівні та обласному. Якщо ти робиш подібні ініціативи на обласному рівні, то заявки приходять від громадських активістів, а на локальному рівні навпаки від представників владних структур".  

Тарас Прокоп, координатор ГМ "Опора"

Odoo CMS - велика картинка

Серед польських ініціатив до збірки увійшли такі, як проект співпраці з іноземцями "Вітаємо в Любліні", Форум культурного простору у місті Люблін, ініціатива громадських консультацій щодо перебудови вулиці  Кавенчинської у Варшаві та інші.  

Збірка "Співпраця заради локальних змін: успішні практики з Польщі та України" націлена не лише на активних громадян та представників влади, а й мешканців міст та районів України. В електронному доступі книжка скоро з'явиться на сайті мережі "Громадські ініціативи України".

Фото Василя Салиги.

Odoo CMS - велика картинка

Схожі публікації