У Чернівцях презентували проекти українських та польських митців

8 липня відкрилась виставка учасників міжнародної мистецької резиденції у Bunker

Про головне

Оксана Чорна

Упродовж тижня студенти та випускники мистецьких вузів Польщі й України знайомилися з історією та культурою Чернівців

Враження від міста митці відтворювали у своїх проектах. Це були відео, фото, історичні знахідки, побутові речі зі своєю історією та значимістю для митців. 

«Проект є результатом нашої співпраці з кураторами Вальдемаром Татарчуком та Ярославом Футимським. Художники мали тиждень, щоб створити що завгодно, без жодних обмежень. Учасники збиралися вечорами та ділилися новими ідеями для своїх проектів один з одним. І останні три дні будь-хто міг зайти та взяти в цьому участь. Цей тиждень як процес, а виставка – результат».  

Тарас Полатайко, директор BUNKER

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка


«Українські та польські митці знайшли спільну мову. Багато людей здивовані, що в Бункері сьогодні немає картин. Я думаю, це показує, що художники не сприймають мистецтво традиційно. Митці за час резиденції знайшли місцевий зміст. Їхні роботи – неординарні, поза звичним життям. Інсталяція з костелу, реклама в газеті – чудові ідеї. Тут представлені і політичні роботи. Такі проекти показують соціальну чутливість митців».

Агата Пижик, арт-критик з міста Варшава

Odoo CMS - велика картинка

«Я працював з художницею з Польщі і звуть її Іоланта. За костелом Пречистого Серця Ісуса ми шукали в архівах цікаві матеріали і натрапили на соціальну рекламу про те, як користуватися газовими колонками та плитами. Це є кіносценарій. Нас цікавив саме опис того що відбувається в кадрі, адже ми побачили у цьому вільний вірш і дали йому нове життя через газету «Молодий Буковинець». В наступному номері газети з'явиться пояснення дивному віршові».

Єгор, митець із міста Київ

Odoo CMS - велика картинка

«Півтора роки тому з’явилася ідея створити спільний мистецький проект між художниками з Польщі та України. І саме в Чернівцях. Адже це місто на перехресті різних культур та національностей. Це дуже цінний досвід для молодих художників. Кожен проект, який вони створили, дуже індивідуальний». 

Вальдемар Татарчук, куратор резиденції

Виставка міжнародної мистецької резиденції триватиме у чернівецькому BUNKER до 8 серпня. Щоби переглянути її, необхідно звернутися до Тараса Полатайка на його сторінці у Facebook.

Фото Оксани Чорної

Матеріал Галини Волощук

Схожі публікації