The Washington Post: ЦРУ визнало ГРУ творцем вірусу NotPetya

Атака віруса NotPetya почалася 27 червня 2017 року

Про головне

Ярина Боринець

У Центральному розвідувальному управлінні США (ЦРУ) прийшли до висновку, що вірус-вимагач NotPetya був створений російським Головним розвідувальним управлінням (ГРУ)

Про це повідомляє газета The Washington Post з посиланням на джерела.

Метою атаки, на думку опитаних газетою експертів з кібербезпеки, було нанести удар по фінансовій системі України. Видання зазначає, що атака сталася в День Конституції України.

Той факт, що російські компанії також стали об'єктом атаки, в статті не згадано.

"Військова розвідка ГРУ створила NotPetya, уклали в ЦРУ в листопаді з "високою упевненістю", згідно із секретними звітами, на які посилаються представники розвідки".

The Washington Post

Американські спецслужби, звинувачуючи Росію в спробах вплинути на хід виборів шляхом кібератак, називають виконавцями хакерів, нібито пов'язаних з ГРУ. Йдеться про хакерську групу, відомої під назвами Fancy Bear, APT28 і Pawn Storm. Через це проти керівництва ГРУ в США введені санкції.

Атака віруса NotPetya (його також називають Petya) почалася 27 червня 2017 року. Вірус вразив безліч установ в Україні (в тому числі державних), кілька російських компаній, а також цілі в інших країнах.

У дослідницькому центрі "Лабораторії Касперського" говорили, що він "заточений під бізнес" - написаний так, щоб вражати корпоративні мережі. При цьому опитані The Washington Post експерти говорили, що вірус маскувався під здирника і насправді стирав дані з заражених комп'ютерів. У липні передбачувані автори вірусу пообіцяли надати код для розшифровки заражених комп'ютерів за 100 біткоінів.

Джерело фото

Схожі публікації