Safe Space: безпечний простір у Чернівцях

Комфортне місце для людей, не залежно від віри, кольору шкіри, мови і сексуальної орієнтації

Про головне

Аліна Лісненко

Поняття Safe Space – не нове, прийшло до нас із США і є досить популярним у Європі. Дослівно перекладається як «безпечний простір». У розвинених демократичних країнах воно має єдине значення – тут може почувати себе комфортно та безпечно кожен, не залежно від віри, яку сповідує, кольjру шкіри, культурного походження, фізіологічних особливостей, мови, якою розмовляє і, звичайно, своєї сексуальної орієнтації.

У Канаді поняття Safe Space застосовується в усіх школах та вищих навчальних закладах, включно з Торонтським університетом, Університетом Британської Колумбії та Університетом Квінс, в якості означення того, що вчитель або викладач не терпить насильства і переслідувань ЛГБТ-спільноти, тим самим створюючи безпечне місце виключно для всіх студентів.

Організатори чернівецького проекту, ЛГБТ-активістки, протягом останнього року ведуть активну просвітницько-інформативну діяльність у місті з проблем ЛГБТ-спільноти. Адже осінні події, коли було зірвано показ фільму «This is gay propaganda», показали, що Чернівці є толерантними не до всіх, а питання безпеки сьогодні є актуальним як ніколи.

Круглі столи з міською владою та громадським сектором, тренінги з толерантності та недискримінації для патрульної поліції та особистий досвід організаторів вкотре підтверджують – люди бояться того, чого не знають або не розуміють, а зміни можливі, якщо над ними працювати. Якщо ЛГБТ-спільнота зможе без страху несприйняття бути відкритою до суспільства, воно зможе дізнатися – ці люди є і суттєво нічим не відрізняються від інших. Результативність проробленої роботи ЛГБТ-активістів показала, що Чернівці готові бути толерантними у повній мірі цього слова. Так з’явилася ідея проекту Safe Space: суспільство доводить, що є безпечним, а ЛГБТ-спільнота – що вона є і не несе будь-якої загрози.

Головною метою проекту – об’єднати представників якомога різноманітних сфер, діяльність яких не пов’язана з ЛГБТ-рухом, у мережу партнерів, які б погодилися публічно заявити: ми не дискримінуємо нікого, ні за якою ознакою. Тобто місце, яке позначене як Safe Space, стає безпечним виключно для кожного. Йдеться не тільки про кафе та ресторани, в яких зможуть публічно показувати свої стосунки одностатеві пари, як думає більшість, чуючи про безпечний простір для геїв, лесбійок, бісексуалів та трансгендерів. Концепція чернівецького поекту Safe Space – це не лише малий та середній бізнес у вигляді кафе, пабів, клубів, а й громадські організації, ініціативи, проекти, івенти, які не допускають дискримінації не тільки споживача послуг, а й того, хто ці послуги надає. Іншими словами, це також кампанія проти дискримінації на робочому місці, адже випадки, коли тебе звільняють з роботи, не беруть на роботу, або занижують заробітню плату, дізнавшись про твою сексуальну орієнтацію, є, на жаль, досить поширеним явищем. З подібними проблемами досить часто зустрічаються й інші дискриміновані групи: люди з інвалідністю, іноземці, люди іншого етносу або раси, внутрішньо-переселені особи та багато інших. Тому проект орієнтований на широку аудиторію.

 
 

У випадку щодо дискримінації у сфері праці, проект тісно пов’язаний з поняттям індексу корпоративної рівності – дослідження корпоративних політик, правил та практик приватних компаній щодо підтримки рівності і різноманітності та заборони дискримінації на робочому місці за ознакою приналежності до ЛГБТ, яке проводяться в Америці з 2002 року.  За результатами досліджень компанії з найвищим показником індексу корпоративної рівності займають перші сходинки світових рейтингів. Чим нижчий індекс компанії, тим менша її конкурентоспроможність на ринку праці.  В Україні індекс корпоративної рівності досліджується з 2014 року. Індекс включає дослідження протидії дискримінації за ознаками статі, інвалідності, сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Чед Гріффід, президент Human Rights Campaign, наголошує:

«Компанії та світові лідери, які ігнорують рівність ЛГБТ, роблять це на свій страх і ризик. Ніхто не хоче втрачати чергового співробітника, просто тому, що конкуруючі компанії пропонують робоче місце без дискримінації». 

У США партнерами ЛГБТ-організацій є такі світові корпорації: McDonald's Corporation, The Walt Disney Company, DreamWorks Pictures, Gucci, NBA (National Basketball Association) та багато інших. Політика толерантності у розвинутих країнах сама по собі є повноцінним брендом, адже ознаку толерантності заробляють роками та бережуть як найцінніше. Також видима безпека ЛГБТ-спільноти є дуже важливою для туристично-розвинених міст, адже кожен хоче почувати себе у безпеці, перебуваючи у чужому місті. А там, де безпечно ЛГБТ-представникам, апріорі безпечно кожному.

Знайти партнерів у Чернівцях виявилося не так вже й важко. До проекту вже долучилися 13 партнерів, серед яких Патрульна поліція Чернівців, Лабораторія культури, Букініст, Літературний целанівський центр, Громадянська мережа ОПОРА, North Bukovyna Store, ТОВ «Персонал-Сервіс» та інші. За два тижні проект перетворився з локального на всеукраїнський і вже має партнерів у інших великих містах, таких як Київ, Львів, Івано-Франківськ, Маріуполь, Львів, Запоріжжя.

Odoo CMS - велика картинка

Партнерів Safe Space можна розпізнати за спеціально розробленим стікером, який можна зустріти у приміщенні партнера, на сайті або ж на афіші івенту. З вичерпним списком партнерів проекту можна ознайомитися за посиланням, а також приєднатися до проекту, заповнивши коротку заявку.

Проект реалізується представництвом ГО "ІНСАЙТ" у місті Чернівці та ГО “МЗМ ПРОДЖЕКТС” (MZMPROJECTS), а також за підтримки фундації “ПАМ'ЯТЬ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ МАЙБУТНЄ” (STIFTUNG EVZ) та ГО "ЦЕНТР СОЦІАЛЬНА ДІЯ".

Схожі публікації