Реформа децентралізації у Чернівецькій області

Концепція децентралізації влади у дії

Про головне

Антоніна Вишневська

У 2014 році Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Це одна з найбільших реформ в України за час, коли наша держава стала незалежною. Концепція децентралізації влади - це широкомасштабна акція, яка  започаткована асоціацією міст та USAID з метою популяризації процесу добровільного об’єднання територіальних громад. Спробуємо розібратися, які переваги можуть отримати громади та села від такої децентралізації влади на місцевому рівні. 

Отже, децентралізація  передбачає створення фінансово незалежних громад, які зможуть самостійно  та на належному рівні утримувати школи, дитячі садочки, амбулаторії, клуби і будинки культури,  дороги та інфраструктуру. Якщо говорити звичайною мовою, то це  шлях до підвищення якості повсякденного життя мешканців кожного села та  смт.

Odoo CMS - велика картинка

Глибоцька об'єднана територіальна громада

Як свідчить європейський і світовий досвід, місцеві проблеми можуть ефективно вирішуватися лише на місцевому рівні. Держава не в змозі знати і вирішувати  проблеми кожного села чи міста, а тим паче кожної вулиці. Шлях до децентралізаїції передбачає передачу повноважень вирішувати місцеві проблеми на рівні своєї тереторіальної громади. Також даний шлях передбачає забезпечення цих громад власними фінансовими ресурсами, які дають можливість  їм  вирішувати свої проблеми.

Країни Європи вже пройшли шлях децентралізації і завдяки цьому отримали свій розвиток. Децентралізація передбачає адміністративні зміни, тобто всі основні послуги мають стати ближче до людей. Але зараз існує проблема, так як  більшість громадян не розуміють змісту таких реформи. Усіх керівників на місцях має вибирати народ. І влада має бути ближчою до тих, кого вона стосується. Сьогодні майже усі говорять, що хотять жити, як у Європі, але саме децентралізація і є однією з основних засад інтеграції до євпропейської спільноти.

У Чернівецькій області вже є десять об'єднаних територіальних громад (ОТГ), які обрали європейський шлях розвитку і взяли відповідальні у свої руки:  

Вашковецька,  Великокучурівська, Волоківська, Глибоцька, Клішковецька, Мамализька, Недобоївська, Рукшинська, Сокирянська та Усть-Путильська. У  склад даних територіальних громад увійшло 45 сіл та  смт.  В першу чергу  кожна така громада тепер має  власний бюджет, яким може розпоряджатися на власний розсуд, а також всі відділи обслуговування. Усі вони вже отримали  повноваження на місцевому рівні вирішувати важливі питання і проблеми, розвивати свої села та селища. ОТГ  мають і фінансову підтримку від держави, а також Європи - це кошти спрямовані на розвиток інфраструктури. 

Текстовий та графічний блок Odoo

Червонодібровська січ (Глибоцька ОТГ) як туристично-привабливе місце

Від об’єднання населених пунктів буковинці отримали лише переваги.

Тепер влада не належить голові сьльської ради, а в руках обраного представника у кожній такій тереторіальній громаді - ним є голова ОТГ, а також депутатським корпусом. Також у кожному населеному пункті, яке входить у таку громаду, є свій обраний староста, який предсвавляє їхні інтереси. Староста має повноваження чиновника у своєму селі. Його обов’язки майже нічим не відрізняються від повноважень сільського голови, єдине - він не розпоряджається бюджетом, а також не проводить сесії.

Наразі концепція децентралізації влади дає можливість об'єднаним територіальним громадам отримати 60% від власних надходжень - земельний податок та прибутковий податок своєї громади, у той час, як самостійне  село чи то місто районного значення - лише 25%.


 с. Червона Діброва, вул. Шевченка


с. Червона Діброва


смт Глибока

Тепер не  ОДА вирішує, скільки грошей виділити тому чи іншому  населеному пункту, а громада сама управляє коштами. 

Саме голова ОТГ разом з депутатами вирішують якому селу чи селищу виділити кошти на потреби і в якій частині. Про потреби села чи селища повідомляє староста, як представник свого села. Також старости сіл та селищ є  членами виконавчого комітету ОТГ та учасниками  засідань, де обговорюють місцеві потреби і проблеми,  при цьому самі і вирішують, як їх подолати.  

На прикладі Глибоцької ОТГ, до складу якої входить два села і селище міського типу, у районній лікарні створили центр первинної медицини для громади та самі вирішили хто буде головним лікарем. За власні кошти поремонтували школи та комунальні установи.  На даний час   ремонтують  дороги. Зробили вуличне освітлення в селах, а також на тих вулицях смт, де була потреба. Відкрили Центр Надання Адміністративних Послуг.  Зосередили увагу на заклади освіти, виділивши кошти майже на всі потреби (ремонт, закупівля нових парт, комп’ютерів, мебелі). А в селі Червона Діброва, де не було сільської ради, тепер є свій староста і повний штат для повноцінної роботи. Тож людям не потрібно ходити за довідками чи вирішувати якісь питання в сусіднє село, а все це вони роблять на місці.

Якщо взяти Рукшинську ОТГ, у склад якої входить вже сім сіл, то тут начальник поліції - виконуючий обов’язки. Проте у цей відділ планують взяти ще трьох поліцейських, закупити камери нагляду та одну патрульну машину,  щоб стежити  за порядком. Даної ОТГ на засіданні громади обговорюють і вирішують питання про закриття садочка в одному із сіл громади, який відвідують лише п'ятеро діток, а також про об'єднання  дитячої установи і школи в один навчально-виховний комплекс (НВК). Це дає змогу зекономити кошти і надати вищий рівень освіти у громаді. У той же час на швидку допомогу  кошти отримують з  обласного бюджету, а людей обслуговує Хотинська лікарня.

Текстовий та графічний блок Odoo

проект спортивного майданчика, який виграла громада с. Михайлівки Глибоцької об'єднаної територіальної громади

Саме заради збереження українського села і було створено механізм добровільного об’єднання громад, який дасть стимул для розвитку цих територій. Але даний процес - справа не одного дня. Потрібно ще декілька років і багато роботи, щоб люди усвідомили зміни і на практиці побачили, що життя їхнього села чи селища у їхніх руках.

Схожі публікації