Практично всі тролейбуси в Чернівцях зараз аварійні – громадський активіст

У Чернівцях на ходу зламався черговий тролейбус та травмував пасажирів

Про головне

Оксана Чорна

Як вирішити проблему безпеки у "безпечному" міському транспорті

У Чернівцях 21 червня у тролейбусі на ходу тріснуло колесо, внаслідок чого чотири пасажирки отримали травми. Стан однієї з постраждалих серйозний, жінку оперуватимуть.

Про це повідомляє Інформаційне агенство АСС.

Інцидент стався зранку в годину пік біля залізничного вокзалу. Електротранспорт №302 курсував третім маршрутом. Тролейбус – 1989 року випуску.

"Тролейбус був завантажений, під час руху тріснув скат і потім підкрильник. Чотири жінки травмувались, одна із них постраждала серйозно, її зараз оперуватимуть, ще три пасажирки із забоями наразі у травмпункті. Після аварії одразу викликали швидку та поліцію, нашу службу. Тролейбус наразі на місці, там іде розслідування інциденту. Потім ми теж будемо з`ясовувати, чому так сталось. Тролейбус 1989 року випуску, усі скати нові та й пробіг незначний, чому так сталося, навіть припустити не можу".

Михайло Олексюк, головний інженер Чернівецького тролейбусного управління

Цей випадок сколихнув громадськість Чернівців. Адже більшість одиниць електротранспорту міста курсують вже не один десяток років. До того ж, наприкінці року будуть закуплені вживані тролейбуси на 26 мільйонів гривень.  

Odoo CMS - велика картинка
Odoo CMS - велика картинка


Співавтор "Програми комплексного розвитку міського електротранспорту" Леонід Прокопчук розповідає, для безпеки пасажирів найперше потрібно переглянути та змінити процеси роботи Чернівецького тролейбусного управління. Йдеться про механіку огляду тролейбусів та їх випуску на лінію, запровадження сучасних стандартів по контролю якості (QA), врахування факторів ризику для пасажирів, оцінювання стану електротранспорту за показниками безпеки і комфорту. 

"Програми комплексного розвитку міського електротранспорту", над якою працював Леонід Прокопчук разом із Наталією Гусак, Тетяною Лебухорською та Сергієм Янушевським, передбачала ці зміни. Проте депутати затягували процес розгляду та не проголосували за альтернативну програму, розповідає співавтор.

"Як ми зрозуміли, це затягування було спрямоване на єдину мету – просрочити усі можливі дедлайни отримання містом кредиту і поховати можливість значного оновлення рухомого складу новими тролейбусами. ЧТУ щоразу зазначало, що близько 50 одиниць вже віджили своє і повинні бути списаними протягом найближчих трьох років. Тобто практично всі тролейбуси "Шкода 14Тр" перебувають в аварійному стані. А депутати, які поховали альтернативну програму розвитку, з усіх сил намагаються просунути закупівлю вживаних тролейбусів зі східної Європи. Хоча по закупівлі вживаних тролейбусів минулого року є кримінальне провадження".

Леонід Прокопчук, співавтор "Програми комплексного розвитку міського електротранспорту"

Програма, якій створювали альтернативу, була практично переписом попередньої на 2007-2015 роки, розповідає Леонід Прокопчук. Робоча група депутатів уже півроку як продовжує формувати програму розвитку електротранспорту. Але змін у контролі за безпекою тролейбусів як не було, так і досі немає.

Джерело фото

Схожі публікації