Лише половина депутатів Чернівецької облради зверталися із депутатськими запитами у 2016 році

Експерти обласної організації Комітету виборців України проаналізували депутатські запити

Про головне

Аліна Лісненко

Із початку грудня 2015 року відбулося 10 сесій Чернівецької обласної ради, на яких обранці подали  67 депутатських запитів, повідомляє Комітет виборців України

Своїм правом на подання запиту скористався 31 депутат. Це менше половини (48%) від усього персонального складу  облради  (64 депутата). Із 9 депутатів в 2 фракціях (”Опозиційний блок” та Радикальна партія Олега Ляшка) жоден не подав хоча би одного запиту.

52% усіх запитів підготували 14% депутатів, тобто 9 обранців із 64 написали 35 запитів із 67.

Прослідковується чітка і послідовна спрямованість депутатів на задоволення потреб тих виборчих округів, від яких вони обрані до Чернівецької обласної ради. 

Друге, на що варто звернути увагу, це депутати, які потрапили до обласної ради, очолюючи партійний список, менш чутливі у своїх запитах до “дрібних” проблем територіальних громад.

Жодного запиту не подали очільники списків таких сил як Аграрна партія /Усик Віталій/, Самопоміч /Іван Гешко/, Радикальна партія /Інга Маковецька/, Народний контроль /Володимир Мороз/, Наш край /Михайло Гайнічеру/ та Опозиційний блок  /Дмитро Павел/.

Комітет виборців України також звертає увагу на те, що у своїх запитах депутати зазвичай мислять занадто “глобально” як для рівня обласної ради, обирають неналежний су’єкт свого запиту, вимагають нездійсненного, в результаті чого отримують відповіді, які в перекладі з мови чиновника можна передати так:

…питання перебуває на розгляді

…частина робіт запланована, частину неможливо виконати через брак грошей

… ваше питання не відноситься до компетенції

… обласний бюджет не може фінансувати, звертайтеся до державних програм чи районного бюджету

… грошей немає - шукайте спонсорів чи меценатів

… є відповідні розпорядження і вони виконуються

… триває слідство

КВУ нагадує, що депутатський запит - це насамперед інструмент роботи депутата місцевої ради, який депутат може використати для здійснення своїх посадових обов’язків, у тому числі тих, що мають прямий чи опосередкований стосунок до забезпечення законних інтересів і прав виборців, які наділили владою цього депутата.

Схожі публікації