Креативна Європа для культурних і креативних індустрій Чернівців

В Літературному целанівському центрі презентували можливіості програм "Креативна Європа"

Про головне

Аліна Лісненко

Програма Креативна Європа розрахована на 7 років, яка розпочалася у 2014 році та триватиме до 2020 року. Наша країна приєдналася до програми з 1 січня 2016 року на пільгових умовах, тому що участь у такій програмі є платною. Україна внесла внесок у сумі 1 євро, проте має доступ до 1,5 мільярда євро.

На що спрямована програма, хто може подаватися на гранти та які умови участі у конкурсах розповідала чернівчанам Юлія Федів, керівник Національного бюро "Креативна Європа в Україні".

Отже, програма спрямована на три основні галузі: культурні, креативні та аудіовізуальні.

1,5 мільярди євро розподіляються на три сектори: культура, медіа - більше 50%, та 13% - міжсекторальна співпраця.

Підпрограма культура включає просування креативної культурної освіти: театр, музика, образотворче мистецтво, охорона культурної спадщини, видавництво та література. 

Підпрограма медіа включає аудіовізуальний сектор: кіноіндустрія, запровадження новітніх технологій, нові медіа, створення документальних фільмів.

До підпрограми культура усі українські організації мають 100% доступ на один із напрямів фінансування: європейські платформи, європейські мережі, проекти міжнародної співпраці та художній переклад. Але є 5 пріоритетів Креативної Європи. Ваш проект повинен відповідати мобільності молодих та творчих кадрів, щоби вони рухалися: проводили резиденції, літні школи та навчання в рамках 39 країн учасниць проекту. Також повинно бути ноу-хау. Ви повинні презентувати новий продукт, або новий підхід до використання вже існуючого. Також це запровадження цифрових технологій. Освітній елемнт - в проекті повинні бути лекції, навчальні тренінги, тобто учасники повинні набувати нові знання.

Odoo CMS - велика картинка

Перший напрямок фінансування - це проекти в галузі міжнародної співпраці. Сюди включається будь-яка ідея, яка стосується культурної індустрії: проведення фестивалів, театральна резиденція, музичний проект, запровадження нової культури міста, створення арт-простору. Аби отримати таке фінансування потрібні партнери. Для маломасштабних проектів необхідно знайти 2 партнерів у країнах Європи. Проект може бути розрахований макисмум на 48 місяців. Обсяг фінансування - до 200 000 євро. Фонд покриває лише 60% бюджету, інші 40% - необхідно знайти самомстійно, головне, аби це не були гранти ЄС. Великомасштабні проекти вимагають практично ті самі умови, але необхідно знайти 5 партнерів з 5 країн учасниць креативної Європи. Отримати можна до 2 000 000 євро, фінансується 50% проекту. Втім із такої програми можна отримувати прибуток.

Наступний напрямок - художні проекти, який підходить для видавництв та не потребує партнерів. Конкурс на такий проект буде оголошено вже у червні цього року. Заявка передбачає переклад від 3 до 10 авторів з однієї європейської країни. Перекладати бажано на українську мову, а автори повинні бути ті, які отримували премії ЄС. Можна перекладати й українських авторів мовами широкого вжитку, але в такому випадку необхідно звернути увагу на обгрунтування та мати домовленість із видавництвами тих країн, на мови яких ви будете перекладати. В такий проект можна вкладати кошти не тільки на гонорари перекладачам, а й на промоцію. Фінансування - до 100 000 євро. Важливо пам'ятати, що це має бути виключно художня література.

Ще один напрямок - європейські мережі, організаційні структури, які вже чітко зареєстровані. Сюди входять 15 організацій членів з 10 країн учасників. Україна може долучитися до цього каналу фінансування, якщо ми самі пропонуємо створювати мережу (знаходимо партнерів з 10 країн та підписуємо з ними договори). Або, наприклад, чернівецький театр може увійти до мережі театральної конвенції. Бюджет - до 250 000 євро. В таку мережу входить театр ДАХ та Молодий театр.

Європейські платформи - напрямок, який відрізняється від мережі тим, що європейська платформа виступає в ролі профсоюзу, з метою захисту учасників платформи. Сюди повинні входити мінімум 10 організацій країн учасниць з бюджетом 500 000 євро на рік, покриваєтсья 80% фінансування. Наприклад, в платформу "Опера Європа" входить близько 100 опер країн учасниць.

2018 рік оголошено роком культурної спадщини. Тому відкривається ще 5 каналів фінансування у цьому напрямку. Конкурс розпочнеться восени. Фінансування - до 200 000 євро.

56% фінансування Креативної Європи - це медіа: зйомка серіалів, фільмів художніх та документальних, нові медіа, телевізійні програми. Але є негатив, тому що Україна не прийняла дерективу Європейського Союзу про аудіовізуальні індустрії.

Щоби податись на Креативну Європу, організації повинні бути юридично зареєстровані та діяти на території України не менш, як 2 роки. В статуті повинно бути прописано, що ви працюєте у сфері культурних та креативних або аудіовізуальних індустрій. Також важливо мати партнерів. На сайті креативної Європи список таких партнерів є. Ще однією вимогою є знання англійської мови.

Детальніше про програму ви можете дізнатись за посиланням.

Схожі публікації